Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, June 03, 2012

Nieuwsoverzicht

De Franse regering zet een verlaging van de pensioenleeftijd door, ondanks een waarschuwing van de Europese Commissie voor de hoge Franse pensioenkosten. De regering van voormalig Frans president Nicolas Sarkozy had de pensioenleeftijd van zestig naar tweeënzestig jaar verhoogd. Zijn opvolger François Hollande had tijdens de verkiezingscampagne echter beloofd die maatregel terug te zullen draaien. Pierre Moscovici, Frans minister van financiën, stelde in een radiogesprek dat de nieuwe regering die beloftes in de loop van de volgende weken ook daadwerkelijk zal inlossen. Dat betekent dat de pensioenleeftijd weer wordt vastgelegd op zestig jaar voor Fransen die op achttienjarige leeftijd zijn gaan werken.

Beleggers hebben tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordbedrag van 97 miljard aan kapitaal uit Spanje weggehaald. Dat blijkt uit cijfers van de Bank van Spanje, die gewag maakt van een absoluut record sinds in het begin van de jaren negentig met het bijhouden van de statistieken werd gestart. Tijdens het eerste trimester van vorig jaar werd nog een positieve balans van 20,89 miljard euro opgetekend. De cijfers wijzen over een toenemende ongerustheid over de Spaanse economie. Alleen al in maart stroomde er 66,2 miljard euro naar het buitenland. In maart vorig jaar was er nog een positief saldo van 5,38 miljard euro. Buitenlandse investeerders hadden in april ook nog maar 37 procent van de overheidsschuld, tegenover 53,7 procent een jaar voordien.

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft beslist om 102.000 werknemers uit zijn zes fabrieken in West-Duitsland en de financiële diensten een loonsverhoging van 4,3 procent toe te kennen. De loonsverhoging ging vanaf begin juni in. De directie van Volkswagen en vakbond IG Metall bereikten een akkoord over de loonsverhoging tijdens de onderhandelingen rond een nieuwe collectie arbeidsovereenkomst. IG Metall en Volkswagen baseerden zich op een akkoord dat eerder deze maand werd bereikt voor de gehele metaalsector in Nedersaksen en Baden-Württemberg. De looptijd van de nieuwe arbeidsovereenkomst bedraagt dertien maanden. Volkswagen zal ook 3.000 tijdelijke werknemers een voltijds contract geven.

Mario Draghi, de Italiaanse voorzitter van de Europese Centrale Bank, steunt het pleidooi van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, voor een Europese bankunie. Dat heeft Draghi in het Europees parlement gezegd. De problemen die Spanje kent met Bankia tonen volgens Draghi aan dat er verregaande maatregelen nodig zijn. Een Europese depositogarantie, een meer gecentraliseerde vorm van supervisie op de banken en een Europees reddingsmechanisme vormen de drie cruciale onderdelen van de plannen van Barroso om een bankenunie op te richten. Draghi zegt zich ook te kunnen vinden in het idee om het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) toe te laten banken te herkapitaliseren.

Azerbeidzjan heeft naar eigen zeggen terroristische aanslagen tijdens het Eurovisie Songfestival voorkomen. Het lokale ministerie van veiligheid zei veertig leden van een groep van vermoedelijke samenzweerders te hebben gearresteerd. De terroristische groep zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op de Crystal Hall waar het Songfestival werd gehouden, de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev, politiegebouwen, hotels, moskeeën en andere religieuze plaatsen. De terroristen waren volgens het ministerie in het bezit van tickets voor het Songfestival. De veiligheidsdienst pakte de leden van de groep op tijdens operaties in Bakoe, Ganja, Sumgayit en andere regio's van Azerbeidzjan. Eén van de samenzweerders zou zijn gedood.

Het concern Fiat Industrial wordt samengevoegd met zustervennootschap CNH Global. Dat heeft Fiat ter gelegenheid van zijn aandeelhoudersvergadering in Milaan bekend gemaakt. Volgens Sergio Marchionne, topman van Fiat, zal de fusie geen nadelige gevolgen hebben voor bedrijfsvoering, maar vormt ze daarentegen een vruchtbare basis voor nieuwe groeimogelijkheden in de toekomst. Marchionne noemde de stap één van de facetten van de ontwikkelingen die Fiat momenteel doormaakt om uit te groeien tot een grote en meer overzichtelijke mondiale organisatie. De fusie maakt Fiat volgens Marchionne opnieuw sterker en flexibeler bij het nemen van toekomstige strategische besluiten. De fusie zou Fiat ook nog aantrekkelijker maken op de Amerikaanse en Europese beurzen.

Als de linkse partij Syriza de komende Griekse parlementsverkiezingen wint, zal het economisch hervormingsprogramma worden geannuleerd. Dat heeft Alexis Tsipras, de leider van Syriza, benadrukt. Griekenland moet zware hervormingen doorvoeren om beroep te kunnen doen op het financiële hulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. De voorbije verkiezingen maakten het in Griekenland niet mogelijk een regering te vormen, waardoor een nieuwe verkiezingsronde noodzakelijk bleek. Uit de jongste peilingen blijkt dat de conservatieve partij Neo Dimokratia 26,1 procent van de stemmen zou halen. Syriza zou uitkomen op 23,1 procent. De socialistische Pasok zou met 9,9 procent de derde grootste partij blijven.

De Nederlandse politicus Geert Wilders heeft het kort geding verloren dat hij had aangespannen tegen de beslissing van de Nederlandse staat om in te stappen in het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). De rechter stelde dat hij niet kan ingrijpen in het proces van wetgeving, aangezien dit volgens de Nederlandse grondwet is voorbehouden aan het parlement en de regering. De regels zijn volgens de rechter niet dusdanig geschonden dat er zou moeten worden ingegrepen. Wilders had geëist dat over de Nederlandse medewerking aan het Europese noodfonds pas na de nieuwe verkiezingen zou worden gestemd. Volgens hem mag een demissionaire regering over een dergelijk controversieel voorstel geen beslissingen nemen.

Na de arrestatie van vier vermoedelijke bommenleggers in Oekraïne heeft president Viktor Janoekovitsj beloofd dat het Europees voetbalkampioenschap in zijn land vlekkeloos zal verlopen. Na een ontmoeting met procureur-generaal Viktor Psjonka stelde de president dat ongeveer 22.000 veiligheidsagenten zullen instaan voor de handhaving van de goede orde. Volgens Psjonka is de reeks bomaanslagen eind april in Dnipropetrovsk, waarbij eenendertig gewonden vielen, volledig opgehelderd. De politie heeft vier spilfiguren gearresteerd. Er zijn omvattende bewijzen tegen de mannen. De explosies hadden de bezorgdheid rond de veiligheid op het Europees voetbalkampioenschap gevoed.

De Amerikaanse president Barack Obama ligt aan de basis van de cyberaanvallen tegen het Iraanse atoomprogramma, zelfs nadat twee jaar geleden per ongeluk het krachtige computervirus Stuxnet was ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. De aanvallen zouden gestart zijn onder het presidentschap van George W. Bush. Het programma gebruikte malware die door Israël is ontwikkeld. Amerikaanse regeringsambtenaren zouden na de ontdekking van Stuxnet hebben willen stoppen met de aanvallen, maar Obama zou bevolen hebben dat de operaties verder moesten worden gezet. Het Amerikaanse Witte Huis wenste niet op het bericht te reageren.

De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee is in Londen voor de eerste keer in acht maanden onder de grens van 100 dollar gezakt. De prijs voor een vat Brent-olie zakte tot 97,70 dollar. Dat betekende een daling met meer dan 4 dollar per vat. Redenen voor de dalende oliekoers zijn de ongerustheid rond de Europese schuldencrisis, de ontgoochelende economische cijfers over de Chinese industriële productie en het negatieve banenrapport in de Verenigde Staten. Die elementen doen de vrees voor een recessie toenemen. Ook de prijs voor de Amerikaanse light sweet crude daalde met ruim 3 dollar tot 83,37 dollar per vat. Analisten hebben het over een giftige cocktail van een zwakke vraag, een grotere bevoorrading, nerveuze beleggers en een sterkere dollar.

In Ierland heeft een meerderheid van ongeveer 60 procent van de kiezers zich in een referendum achter het Europese begrotingsverdrag geschaard. Ongeveer 50 procent van de kiesgerechtigden namen aan het referendum deel. Ierland is het enige land binnen de Europese Unie waar burgers zich mochten uitspreken over de nieuwe afspraken. De Ierse regering had zwaar campagne gevoerd om het begrotingsverdrag te laten goedkeuren. Een afwijzing zou Ierland immers afsluiten van Europese noodfondsen waarop het land zelf eerder al beroep heeft moeten doen. Tegenstanders voerden echter aan dat de Europese Unie nooit zou durven overgaan tot een uitsluiting.

Ook in Bulgarije mag voortaan niet meer worden gerookt in openbare ruimtes. De maatregel geld onder meer voor cafés, restaurants en sportstadions. Overtreders kunnen een boete van maximaal 255 euro oplopen. Er heerst in Bulgarije echter een grote weerstand tegen het rookverbod. Ongeveer 44 procent van de Bulgaarse bevolking is roken. De Bulgaren zijn samen met de Grieken de zwaarste rokers in de Europese Unie. Veel Bulgaarse horeca-uitbaters vrezen dat door het rookverbod de klanten wegblijven en de sector geruïneerd zal worden. De belangenorganisatie van de horeca-uitbaters waarschuwt dat er duizenden banen zullen verdwijnen.

Duitsland gelooft niet in het scenario van een bankenunie om de problemen in de eurozone een halt toe te roepen, zoals de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank de voorbije dagen bepleitten. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van financiën gezegd. Hij voerde aan niet in te zien in hoeverre een bankenunie een onmiddellijke bijdrage zou kunnen leveren aan het oplossen van de eurocrisis. Op lange termijn kan het bankentoezicht volgens de woordvoerder misschien wel hervormd worden, maar dat zal volgens hem de nodige tijd vergen. De voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hadden de voorbije dagen gepleit voor een Europees bankentoezicht en een Europees depositogarantiestelsel.

Handelaren die gebruikmaken van de diensten van het financieel persbureau Bloomberg, hebben kortstondig kunnen rekenen met een nieuwe Griekse munt. De plotselinge verschijning van de nieuwe drachme leidde tot een stroom geruchten over de voorbereidingen van Bloomberg op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Het bedrijf probeerde die berichten echter de kop in te drukken door te spreken van een test die past in de normale bedrijfsvoering. Het persbureau merkte op met verschillende scenario's te werken, waaronder wanbetalingen en de wisseling van munteenheden door landen. Als onderdeel van dat proces was een testcode volgens Bloomberg kort zichtbaar voor enkele klanten.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home