Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 14, 2011

Chinese tieners verzaken aan rebellie tijdens adolescentie

Zowel in China als de Verenigde Staten leveren kinderen die hun ouders willen behagen, op school betere prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Illinois. Jongeren die een goede band hebben met hun ouders, voelen zich volgens de onderzoekers ook meer verantwoordelijk, wat tot betere academische prestaties leidt. Er wordt echter opgemerkt dat het fenomeen in de Verenigde Staten tijdens de adolescentie, wanneer tieners vooral hun individualisme willen benadrukken, afneemt, terwijl dat niveau in China even sterk blijft en zelfs nog toeneemt tijdens de tienerjaren.

"Amerikanen zien de adolescentie als een periode waarin tieners hun individualisme benadrukken, terwijl in China ervan uitgegaan wordt dat kinderen de verplichting hebben om hun familie eer te brengen en hun ouders terug te betalen voor de opofferingen die ze hebben gedaan tijdens de opvoeding," merkt onderzoeksleider Eva Pomerantz, professor psychologie aan de University of Illinois, op tegenover het webmagazine Physorg.com. "De tienerleeftijd is voor Chinese jongeren geen periode van rebellie waarbij ze afstand nemen van het gezin, maar wel een verantwoordelijker lid worden."

De onderzoekers merken wel op dat kinderen in beide landen na verloop van tijd minder geïnteresseerd raken in de school. "Maar alleen voor de Amerikaanse jongeren leidt dit ook tot lagere academische prestaties," voert Pomerantz nog aan. "Chinese jongeren behouden hun engagement, hoewel ze de schooltijd niet meer zo leuk vinden dan toen ze nog jonger waren. Dat heeft wellicht te maken met de bredere cultuur van de Chinese maatschappij."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home