Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 13, 2011

Russische oppositie stuurt aan op economische amnestie

Indien het Russische parlement een amnestie voor economische misdrijven zou verlenen, zouden er in de Russische gevangenissen 15.000 plaatsen kunnen vrijkomen. Dat heeft de oppositie in het Russische parlement voorgesteld. Het idee, dat eerst werd gelanceerd in Russische zakelijke krijgen, zou volgens de oppositie kunnen bijdragen om het economische klimaat in Rusland te verbeteren. Aangezien het voorstel door de oppositie werd aangebracht, worden de kansen op economische amnestie echter bijzonder klein geacht.

Het voorstel werd ingediend door de communistische en liberaal-democratische oppositie en de partij A Just Russia. Daarbij werd voorgesteld om de gevangenisstraffen voor kleinere economische misdrijven te vervangen door gemeenschapsdienst. Er werd voorgesteld om de amnestie toe te kennen naar de aanleiding van de twintigste verjaardag van de Russische onafhankelijkheid in december. De amnestie, die ook voor minderjarigen zou gelden, zou betrekking hebben op ongeveer 1,5 procent van de Russische gevangenispopulatie.

In de Russische gevangenissen zitten op dit ogenblik ongeveer één miljoen mensen opgesloten. "Deze mensen zijn nodig voor de Russische bouwsector," aldus initiatiefneemster Vera Lekaryova, parlementslid van A Just Russia. "De betrokkenen zouden twee weken voor de staat kunnen werken en vervolgens twee weken voor zichzelf." Er wordt opgemerkt dat veroordeelde ondernemers meer diensten kunnen bewijzen buiten de cel. Bovendien wordt opgemerkt dat teveel mensen om economische misdrijven - bovendien vaak onterecht - in de gevangenis worden opgesloten.

Volgens ramingen van de oppositie worden elk jaar tot 100.000 mensen wegens economische misdrijven tot gevangenisstraffen veroordeeld. Bekende economisch veroordeelden, zoals Mikhail Khodorkovsky, zouden in geen geval in aanmerking kunnen komen voor de amnestie. "De Russische president Dmitry Medvedev kondigde eerder aan dat er maatregelen moeten worden genomen om te vermijden dat ondernemers onterecht zouden worden vervolgd, maar de ambtenaren leggen die aanmaningen naast zich neer," stipt de Russische krant The Moscow Times op.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home