Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 14, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse Fokker Technologies gaat intensief samenwerken met de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Over de mogelijke waarde van het contract werden geen mededelingen gedaan. China is voor Fokker Technologies, een divisie van het conglomeraat Stork, een enorme groeimarkt. De divisie is al met een eigen productiefaciliteit voor vliegtuigonderdelen in China aanwezig. Fokker Technologies kwam voort uit de gezonde onderdelen van vliegtuigbouwer Fokker die in het midden van de jaren negentig failliet ging. Het bedrijf houdt zich vooral bezig met onderhoud en de ontwikkeling van onderdelen voor de luchtvaartindustrie. Eerder dit jaar liep Fokker nog een grote vliegtuigorder in China mis, nadat de Franse president Nicolas Sarkozy zou zijn tussengekomen voor een Frans bedrijf.


Er worden alsmaar meer gevaarlijke producten opgespoord en van de Europese markt gehouden. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie. Het voorbije jaar werd een recordaantal van 2.244 non-foodproducten van de markt gehaald. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Dat is volgens de Europese Commissie vooral te danken aan Rapex, het detectiesysteem voor gevaarlijke non-foodproducten. Sinds de invoering van dat systeem zeven jaar geleden werd een constante stijging geregistreerd. De producten die het meest worden tegengehouden zijn kledingstukken en textiel, speelgoed en motorvoertuigen. De producten worden uit de markt gehaald wegens het risico op irritatie, verstikking of verwondingen.


Identiteitsdiefstal door cybercriminelen via sociaalnetwerksites is het voorbije jaar vertienvoudigd. Dat blijkt uit een rapport van softwareontwikkelaar Microsoft, die aanvoert dat sites zoals Facebook een schat aan makkelijk toegankelijke informatie bieden. Identiteitsdiefstal via sociale netwerken vertegenwoordigde in december vorig jaar volgens het rapport 84,5 procent van alle gedetecteerde feiten. In januari vorig jaar was dat volgens Microsoft nog 8,3 procent. Het succes van de sociaalnetwerksites en het feit dat cybercriminelen zoeken naar de eenvoudigste manier om toegang tot informatie te krijgen, vormt volgens het rapport een verklaring voor die stijging. Ook ongewenste spam-advertenties namen vorig jaar met 70 procent toe.


De nationale regulatoren voor nucleaire veiligheid hebben geen akkoord bereikt over gemeenschappelijke Europese criteria voor een nucleaire stresstest. Die test zou tegen eind dit jaar uitgevoerd moeten worden op de Europese kerncentrales. Er is volgens Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, vooruitgang geboekt, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. Oettinger benadrukte dat het publiek recht heeft op geloofwaardige stresstests die een brede waaier aan risico's en veiligheidskwesties dekken. De Europese staatshoofden en regeringsleiders besloten in de nasleep van het nucleaire drama in het Japanse Fukushima om de 143 kernreactoren op Europese bodem te onderwerpen aan stresstests.


De Japanse regering heeft gevraagd om duizenden runderen, die zich binnen een straal van twintig kilometer rond de kerncentrale van Fukushima bevinden, te doden. De Japanse regering benadrukte evenwel dat het niet om een bevel gaat. De Japanse regering bood via een woordvoerder zijn verontschuldigingen aan voor het leed van de mensen die de dieren hebben grootgebracht. Er werd aan toegevoegd dat de eigenaars vergoed zullen worden. De Japanse regering zegt zich ervan bewust te zijn dat deze beslissing bijzonder pijnlijk is, maar voegt er aan toe geen andere keuze te hebben. Duizenden Japanse boeren hebben hun koeien, paarden, varkens, kippen en andere dieren moeten achterlaten toen ze uit de omgeving van Fukushima geëvacueerd werden.


De eerste laptops op het besturingssysteem Chrome van het zoekmachinebedrijf Google komen in juni op de Amerikaanse markt. Dat heeft Google bekend gemaakt. De laptops zijn gemaakt door Samsung en Acer. Met deze introductie komt het internetbedrijf steeds meer in het vaarwater van partijen zoals Microsoft en Apple. Software van Google is al volop te vinden op smartphones en tablets. Het eenvoudige besturingssysteem is eigenlijk een internetbrowser, die gebruikers naar applicaties stuurt zoals e-mail of tekstverwerking. De complexiteit van het besturen van de computer is volgens Sergei Brin, topman van Google, een marteling voor gebruikers. Chrome is een nieuw model dat volgens Brin daarin verandering zou brengen. De verkoopprijs van het toestel is nog niet bekend.


De Europese Commissie heeft ingestemd met de overname van het Britse garagebedrijf Kwik-Fit door het Japanse handelsbedrijf Itochu. Volgens de Europese Commissie zorgt de overname niet voor een dominante marktpositie van Itochu. Itochu betaalt 730 miljoen euro voor Kwik-Fit. Het garagebedrijf heeft 2.300 vestigingen in Europa. Itochu is met het eigen garagebedrijf Stapleton hoofdzakelijk actief in Groot-Brittannië. Volgens de Europese Commissie hebben Itochu en Kwit-Fit maar een beperkte marktaanwezigheid en worden door de samenvoeging geen concurrenten buitengesloten. Opgemerkt wordt dat er nog voldoende andere bedrijven zijn die vergelijkbare diensten aanbieden.


Deutsche Börse is naar eigen zeggen vol vertrouwen dat de overname van het beursbedrijf NYSE Euronext zal slagen. Reto Francioni, topman van Deutsche Börse, benadrukte tijdens de algemene vergadering van het Duitse beursconcern, dat de transactie bijzonder aantrekkelijk is en riep de aandeelhouders op de plannen te steunen. Francioni liet verder weten nog eens 50 miljoen euro aan synergiën te hebben gevonden met NYSE Euronext. Eerder maakten de ondernemingen bekend al voor 100 miljoen euro aan voordelen te hebben ontdekt. Deutsche Börse en NYSE Euronext werden het begin dit jaar eens over een fusie. Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq meldde kort daarop eveneens samen te willen gaan met NYSE Euronext. Een definitieve beslissing is nog niet gevallen.


De Nederlandse groep Philips Healthcare rekent voor dit jaar internationaal gezien op vlakke tot matige groei voor de totale zorgmarkt. In de Verenigde Staten zal de markt volgens het bedrijf groeien met lage enkelcijferige groeipercentages. In snelgroeiende economieën als China, India en Rusland wordt een dubbelcijferige groei verwacht. Dat blijkt uit een presentatie van Steve Rusckowski, topman van Philips Healthcare, voor investeerders. De groei in opkomende markten wordt volgens hem onder meer gedreven door overheidsinvesteringen in het bouwen en verbeteren van gezondheidssystemen.
In Zuidwest-Europa ziet Philips Healthcare verzwakkende marktomstandigheden. Ook houdt de divisie rekening met tegenwind door de tragedie in Japan.


De zeven Duitse kerncentrales die na de kernramp in Fukushima tot half juni werden stilgelegd, moeten niet meer aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is opgesteld. Het stilleggen van de zeven centrales toont volgens het rapport aan dat hun gezamenlijke productie van ongeveer 8,5 gigawatt elektriciteit zonder problemen kan worden opgevangen. In het rapport wordt verder opgemerkt dat de Duitse kerncentrales over zes jaar allemaal gesloten kunnen zijn. Er wordt aan toegevoegd dat Duitsland wellicht al eerder kan stoppen met het gebruik van kernenergie. Het rapport zal worden gebruikt voor de beslissing van de Duitse regering over de toekomst van kernenergie.


Het Duitse verzekeringsconcern Allianz heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 915 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekent een daling met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is grotendeels te wijten aan de aardbevingen en overstromingen in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. In totaal reserveerde Allianz in het eerste kwartaal 737 miljoen euro voor de schade van natuurrampen. Daarmee vormden de eerste drie maanden van dit jaar volgens Oliver Bäte, topman van Allianz, één van de zwaarste kwartalen van de voorbije twintig jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar kostten natuurrampen Allianz 555 miljoen euro. De omzet daalde met 2 procent tot 29,9 miljard euro.


Het Duitse energieconcern E.ON heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,3 miljard euro. Dat betekent een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8 procent tot 27,8 miljard euro. Het Duitse energieconcern zegt dat de mindere winstcijfers te wijten zijn aan verliezen op de verkoop van aardgas en lagere winsten uit zijn Duitse netten. De groep verlaagt de vooruitzichten voor het volledige boekjaar en mikt nu 3 miljard euro tot 3,7 miljard euro nettowinst. Dat is een half miljard euro minder dan E.ON begin dit jaar had vooropgesteld. De daling is onder meer te wijten aan de verplichte tijdelijke sluiting van kerncentrales.


Elk jaar gaat wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel verloren. Dat is een derde van alle voedsel dat in een jaar geproduceerd wordt. Dat blijkt uit een studie van de Food and Agriculture Organization (FAO), de landbouworganisatie van de Verenigde Staten. Vooral snel bederfbare producten zoals fruit en groenten gaan verloren of worden weggesmeten. In ontwikkelingslanden wordt 630 miljoen ton voedsel weggegooid. Dat is 40 miljoen ton minder dan in de industrielanden. In de rijke landen wordt jaarlijks 222 miljoen ton weggegooid, wat overeenkomt met bijna de volledige voedselproductie van zwart-Afrika. In de rijke landen wordt per persoon tussen 95 kilogram en 115 kilogram per jaar weggegooid. In arme landen is dat 6 kilogram tot 11 kilogram.


De toeristische sector herstelt van de economische crisis. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie, waarin vastgesteld wordt dat het aantal vakantiegangers opnieuw stijgt. Ook voor dit jaar hebben de meeste Europeanen reisplannen. Uit het onderzoek bleek dat 68 procent van de ondervraagden vorig jaar om private redenen op reis trok. Dat betekende een toename met 3 procent tegenover het jaar voordien. Voor dit jaar merkte 4 procent van de ondervraagden op niet op reis te zullen gaan, terwijl 23 procent nog geen concrete plannen had of het antwoord schuldig bleef. Een groep van 38 procent kiest voor een vakantie in eigen land, terwijl 20 procent naar een andere bestemming in Europa trekt.


Het sprookjespark De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 11,4 miljoen euro. Het jaar daarvoor werd een winst geboekt van 15,3 miljoen euro. Nochtans werd met 4 miljoen bezoekers een status quo opgetekend. De omzet steeg met 1,5 procent tot 130 miljoen euro. Daan van Baarsen, financieel directeur van De Efteling, stelde tevreden te zijn over het voorbije jaar, ondanks de vragen op de wereldwijde economische. Hij stelde dan ook dat het sprookjespark blijft investeren. Het voorbije jaar werd onder meer een Sprookjesboom neergezet in het sprookjesbos en werd de houten achtbaan Joris en de Draak geopend. Volgend jaar viert het park zijn zestigste verjaardag.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home