Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2006

Twee decennia computervirussen

Deze maand wordt de twintigste verjaardag van het pc-virus herdacht. Het was immers tijdens de eerste weken van 1986 dat het Brain-virus werd ontdekt. Op dit ogenblik zijn er meer dan 150.000 kwaadaardige virussen actief en zou bijna geen enkel bedrijf ontsnappen aan virusaanvallen, meestal afkomstig van criminelen die op financieel gewin uit zijn.

Het Brain-virus is weliswaar beroemd geworden, maar kende geen wereldwijde verspreiding. Het kon zich immers alleen verplaatsen door besmette floppy-disks die uitgewisseld werden door computergebruikers. Waar het Brain-programma vandaan kwam, is nooit met zekerheid vastgesteld. Maar volgens een aantal specialisten zou het gecreëerd zijn door een Pakistaans softwarebedrijf, dat er zijn software zou mee willen beschermen hebben.

Het virus is nu echter uitgestorven. Brain was weliswaar het eerste pc-virus, maar niet het allereerste kwaadaardige computerprogramma. Dat is Elk Cloner, geschreven door Richard Skrenta en bedoeld om Apple II-toestellen aan te vallen. De term computervirus werd in 1984 voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse computerwetenschapper Fred Cohen.

Sinds Brain is het aantal virussen en andere kwaadaardige programma's enorm gegroeid. De meeste aanvallen zijn gericht op het Windows-systeem van Microsoft. Bovendien zijn de hobbyisten van destijds grotendeels vervangen door criminelen die uit zijn op financieel gewin. Volgens de FBI werden vorig jaar 84 procent van de Amerikaanse bedrijven door virussen aangevallen. Virusbestrijding zou een Amerikaans bedrijf gemiddeld 24.000 dollar kosten.

Recordbedrag voor Bond-auto

De Aston Martin van hoofdpersonage James Bond in de films 'Goldfinger' en 'Thunderball' is op een Amerikaanse veiling verkocht voor meer dan twee miljoen dollar. De verkoper had de auto in 1970 gekocht voor een bedrag van ongeveer 7.000 dollar.

De legendarische Aston Martin DB5 uit 1965, volgestouwd met allerlei spionnen-gadgets, ging in een veiling in Phoenix (Arizona) onder de hamer. Daar werden de technische snufjes, zoals de ingebouwde machinesgeweren, het kogelvrije scherm, messen om banden kapot te snijden en een oliekanon, werden er trouwens aan de gegadigden gedemonstreerd. Alleen de schietstoel is vervangen door een vast exemplaar.

De wagen ging uiteindelijk voor 2,09 miljoen dollar naar een Europese verzamelaar. Toen de auto in 1970 voor de laatste keer van eigenaar veranderde, bracht hij ongeveer 7.000 dollar op. Die prijs betaalde een museumeigenaar destijds aan Sir Anthony Bamford. Het geveilde exemplaar was één van de vier Bond-auto's die gebouwd werden voor de opnames van 'Goldfinger' (1964) en 'Thunderball' (1965).

Economie in de media

Wegens de viering van Chinees Nieuwjaar op 29 januari zijn er weer tijdelijk directe vluchten mogelijk tussen China en Taiwan. De eerste vlucht tussen de Taiwanese hoofdstad Taipeh en de Chinese metropool Shanghai was vrijdagochtend. De verbindingen zijn beschikbaar tot medio volgende maand. Volgens Chinese media gaat het totaal om 72 vluchten. China en Taiwan gelden als vijanden. Peking vindt dat het eiland onderdeel is van China. Het kapitalistische Taiwan is de facto een eigen land, hoewel internationaal maar een klein aantal landen dat ook formeel erkent. In 2003 en 2005 was het al mogelijk om wegens de Nieuwsjaarviering direct te vliegen tussen China en Taiwan. Vanaf nu zal het jaarlijks mogelijk zijn. De vluchten zijn bovendien niet alleen maar beschikbaar voor Taiwanese zakenlieden en hun families, maar voor een ieder die de benodigde geldige documenten heeft. Ondanks de onderlinge vijandschap werken of studeren honderdduizenden Taiwanezen in China, of zoals Peking het noemt „het Chinese vasteland”.

Oekraïne heeft de toevoer van Russisch aardgas over zijn grondgebied naar Europa teruggebracht om meer gas voor zijn eigen burgers en bedrijven te kunnen gebruiken. Dat heeft de minister van Brandstoffen en Energie van Oekraïne, Ivan Platsjkov, gezegd. Oekraïne heeft de laatste dagen last van zeer strenge vorst. Oekraïne gebruikt per dag 70 miljoen kubieke meter aardgas en heeft daarvoor de toevoer naar Europa met 60 miljoen kubieke meter verminderd. Het aftappen zou zijn toegestaan volgens het leveringscontract met het Russische staatsconcern, Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld.

Europees Commissaris Rehn (Uitbreiding EU) hoopt dat de lidstaten in mei hun grenzen openzetten voor werknemers uit Oost-Europa. "Ervaring leert dat er grote voordelen in het verschiet liggen bij het openen van de arbeidsmarkt," zei Rehn vrijdag. Volgens de eurocommissaris dragen de meeste Oost-Europese werknemers bij tot de economie en vragen zij zelden sociale bijstand. "Deze Polen, Litouwers, Slowaken en anderen zijn meestal hardwerkende jonge mensen die in het buitenland ervaring opdoen en sparen voor hun toekomst. De meesten keren later terug naar huis met geld en ervaring", zei Rehn bij een lezing op de Londense School of Economics. EU-landen als Nederland mogen de afsluiting in mei met twee jaar verlengen. Eurocommissaris Rehn keek vrijdag ook alvast positief naar de komst van Turkse werknemers. Turkije kan over enkele decennia tot de EU toetreden. Hij verwacht dat de vele jonge Turken kunnen helpen tegen de vergrijzing in de EU. "Een deel van mijn pensioen hangt af van de bijdragen van een jonge, goedgetrainde Turkse ingenieur in een open EU-markt."

De Amerikaanse autoproducent Ford Motor gaat in de komende vier jaar minstens 25.000 banen schrappen in Noord-Amerika. De herstructurering zou nodig zijn om de verliezen van Ford op de Noord-Amerikaanse markt tegen te gaan. Dat meldde het financiële persbureau Bloomberg vrijdag. Ford wilde niet reageren op de berichten. Bloomberg beroept zich op bronnen rond de reorganisatie. De topman van Ford, William Clay Ford Jr., zou de plannen komende maandag bekendmaken. Het pakket maatregelen heeft de naam gekregen ’Way Forward’. De ingreep behelst 20 procent van het totaal aantal werknemers van Ford in Noord-Amerika. Aan het einde van 2004 had het bedrijf in totaal 122.877 medewerkers in Noord-Amerika. Ford heeft net als zijn Amerikaanse branchegenoot General Motors te maken met een afkalvend marktaandeel, een teruglopende autoverkoop en oplopende verliezen op de thuismarkt. Dit komt onder meer door concurrentie van Aziatische rivalen als Toyota. Het marktaandeel van Ford bedroeg in de Verenigde Staten vorig jaar 18,6 procent tegen een marktaandeel van 25,7 procent tien jaar eerder.

Japan legt de invoer van Amerikaans rundvlees weer stil. Tokio wil eerst meer gegevens van de Verenigde Staten hebben, aldus het Japanse ministerie van Landbouw vrijdag. Japan nam de maatregel nadat in een onlangs aangekomen lading vlees vanuit New York stoffen waren aangetroffen die gekkekoeienziekte zouden kunnen veroorzaken. "Wij betreuren het incident. Wij gaan ervan uit dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw een uitgebreid onderzoek zal gelasten. Wij kijken uit naar de resultaten van dat onderzoek", luidde de verklaring die de Amerikaanse ambasssade in Tokio vrijdag uitgaf. De Amerikanen lieten tevens weten nauw te zullen samenwerken met de Japanners "om er zeker van te zijn dat deze fout niet wordt herhaald". Vorige maand had Japan juist na twee jaar een verbod op de invoer van Amerikaans rundvlees opgeheven. Dat verbod was ingesteld nadat in de VS in december 2003 een geval van gekkekoeienziekte was geconstateerd.

De Europese regels tegen het afsnijden van haaienvinnen worden niet versoepeld. De EU-landen zien niets in een verzoek daartoe van Spanje en Portugal, zo bleek vrijdag. Levend afgesneden haaienvinnen zijn een delicatesse voor Japanners. Ze betalen soms wel 300 euro per kilo. Europese vissers die als bijvangst een haai aan boord krijgen, mogen hem ontvinnen. Maar ze mogen hem niet levend terugwerpen in zee om hem daar tergend langzaam te laten sterven. De EU haalt enkele duizenden kilo’s haaienvin boven water. In Japan zijn dat er honderdduizenden. Vee haaiensoorten zijn daardoor in hun voortbestaan bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zegt in een reactie blij te zijn dat de regeling niet is verslechterd. "Maar liever hadden we gezien dat de EU de regels strenger had gemaakt", aldus haaienexpert Charlotte Mogensen van het WNF.

Spanje heeft vorig jaar 55,6 miljoen toeristen uit het buitenland binnen zijn landsgrenzen gehad. Het aantal is nog nooit hoog geweest, zo heeft het Spaanse ministerie van Toerisme vrijdag bekendgemaakt. Het aantal was 6 procent hoger dan in 2004. De sterke toename deed zich voor onder de Fransen. Die kwamen met 8,8 miljoen de Spaanse grens over, een toename van 13,3 procent. De meeste toeristen kwamen nog altijd uit Groot-Brittannië. Het waren er 16,1 miljoen, 3,1 procent meer dan in 2004. Op de tweede plaats stonden de Duitsers. Hiervan werden er 8,8 miljoen geteld, 4,1 procent meer. Catalonië en de Canarische Eilanden waren het meest in trek. Ook de steden Madrid en Valencia trokken veel buitenlandse toeristen.

Een rondvraag bij prominenten uit zowel de politieke, zakelijke als religieuze wereld bracht aan het licht dat de meerderheid van de wereldleiders denkt dat de volgende generatie in een economisch meer welvarende maar minder veilige wereld zal leven.Dat maakte het World Economic Forum (WEF) vrijdag bekend. Bijna twee derden (65 procent) van de prominenten denkt dat de wereld heel wat meer of een beetje meer" welvarend zal zijn. Daarnaast voorspelt 55 procent van de respondenten dat de volgende generatie in een onveiliger wereld zal leven. Het standpunt van de wereldleiders verschilt van dat van de gewone wereldbevolking. Vorig jaar werden aan ongeveer 50.000 mensen in meer dan 60 landen dezelfde vragen voorgelegd. De ondervraagde burgers lieten zich heel wat positiever uit over de veiligheid in de toekomst. Slecht 30 procent van de respondenten gaf aan te denken dat de wereld onveiliger zal worden. In de wereldeconomie daarentegen hadden de meesten niet zo'n goed oog. Amper 43 procent dacht dat de volgende generatie beter af zal zijn.

InBev benoemt twee nieuwe zone presidenten voor Noord-Amerika en voor Centraal- en Oost-Europa. In België komt met Sabine Sagaert opnieuw een Belg aan het hoofd. Alain Beyens wordt met onmiddellijke ingang benoemd tot zone president voor Centraal- en Oost-Europa. Voorheen was hij voorzitter van de business unit die Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk, Spanje en Cuba omvat. Hij is sinds 1987 actief bij InBev en het voormalige Interbrew in verschillende commerciële, operationele en managementfuncties en was onder meer algemeen directeur voor België en voor BeNeFraLux van 1999 tot 2004. Miguel Patricio wordt benoemd tot zone president voor Noord-Amerika. Die functie was vacant sinds de aanstelling van Carlos Brito als ceo van InBev. Hij was korte tijd voorzitter van de business unit België en Luxemburg. Voorheen was hij vice-voorzitter voor de zone Noord-Amerika. Hij was sinds meer dan vijf jaar in dienst bij AmBev. Patricio wordt aan het hoofd van de business unit België en Luxemburg vervangen door Sabine Sagaert. Hiermee komt opnieuw een Belg(ische) aan het hoofd van de Belgische afdeling. Met Patricio stond voor het eerst een buitenlander - een Portugees- aan het hoofd van de Belgische afdeling.

Duitse Wikipedia van het net

De Duitstalige Wikipedia wordt van het net gehaald. Dat heeft een Duitse rechter bevolen, nadat de familie van een overleden hacker de online-encyclopedie had aangeklaagd en eist dat zijn naam wordt verwijderd.

De familie van Boris Floricic wil beletten dat Wikipedia nog langer de naam publiceert van de computerkraker, die in hackerskringen bekendstond als Tron. In 1998 werd de 26-jarige Duitser dood aangetroffen in een park. De politie had het over zelfmoord, maar de familie en andere hackers houden vol dat hij is vermoord.

De echte naam van de hacker is trouwens niet alleen terug te vinden op de Duitse Wikipedia. Zoekmachine Google heeft ruim 1.600 verwijzingen naar Boris Floricic. De Duitstalige Wikipedia-versie is nog wel terug te vinden via de internationale Wikipedia-portal. Daar vindt ook het bewuste artikel over Tron.

De Wikipedia Foundation hoopt nog een schikking te kunnen treffen met de klagers, maar overweegt ook in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

NASA bijzonder tevreden met Stardust

Terwijl de sonde New Horizons op weg is naar Pluto, blijkt uit het eerste onderzoek van de teruggekeerde Stardust-capsule dat die missie een enorm succes is geweest. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA benadrukt.

Stardust landde zondag in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Aan boord van de capsule bevonden zich stofdeeltjes die de sonde twee jaar geleden verzameld heeft tijdens zijn vlucht door de staart van de komeet Wild-2. De NASA verwacht tot een miljoen deeltjes te zullen aantreffen, waarvan een gedeelte 4,5 miljard jaar oud zou kunnen zijn.

Volgens de NASA-wetenschappers bevat het materiaal sporen uit de begintijd van het heelal en stofjes die de komeet Wild-2 tijdens zijn lange tocht langs de rand van ons zonnestelsel heeft opgepikt. Zij hopen dat die monsters meer informatie zouden kunnen verstrekken over de oorsprong van het zonnestelsel.

Managers hebben tegenspraak nodig

Leiders moeten er voor oppassen dat zij niet ijdel worden. Die waarschuwing komt van het magazine Management Scope. Zodra leiders gaan denken dat zij onmisbaar zijn, zichzelf beter gaan vinden dan anderen en met hun hoofd in de wolken zitten, kan dat volgens het magazine gevaarlijk zijn voor hun organisatie.

"IJdelheid is immers het creeren van illusies," aldus Management Scope. "IJdele managers zien niet meer dat ze eigenlijk minder groots zijn dan dat zij zelf denken. Ze dulden geen tegenspraak meer en luisteren niet naar mensen die een lagere rang hebben."

Om te voorkomen dat leiders ijdel worden, moeten zij volgens het magazine bewust zelf hun eigen tegenspraak organiseren. "Ze moeten vermijden dat zij te veel vleiers, mensen die hen alleen maar naar de mond praten, om zich heen krijgen," wordt er opgemerkt. "Tegenspraak kan komen van medewerkers, belanghebbendenof zelfs het thuisfront."

Leiders moeten volgens Management Scope medewerkers uitnodigen zich uit te spreken en daar goed naar luisteren. "De top weet het immers lang niet altijd beter dan de werkvloer," wordt er opgemerkt. "In veel gevallen is de werkvloer zelfs veel beter op de hoogte van bepaalde processen of van de wensen van klanten. Leiders bewijzen zichzelf een goede dienst als zij veel ruimte geven aan medewerkers van lagere echelons."

Amazon begint met online televisie

Amazon.com start volgende zomer met webtelevisie. Vanaf 1 juni gaat wil de online winkel een wekelijkse talkshow uitzenden op zijn site. Komiek Bill Maher presenteert het programma waarin onder meer schrijvers en muzikanten te gast zijn. Het programma duurt dertig minuten.

De eerste proefuitzending vindt plaats op 24 januari. In die uitzending wordt een beeld gegeven van het Sundance filmfestival. De webwinkel experimenteerde de voorbije al verscheidene keren met online video.

Op een aantal onderdelen van de site zijn besprekingen en interviews te zien met auteurs van boeken. En tijdens de viering van haar tienjarig bestaan vorig jaar, zond Amazon exclusief online een programma uit met optredens van bekende artiesten.

De televisie-activiteiten moeten voor klantenbinding zorgen en de verkoop stimuleren.

Economie in de media (20/1)

Het Russische staatsconcern Gazprom wil binnenkort zijn positie in de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan versterken. Dat land lijkt daartoe bereid, maar wil in ruil de garantie van Moskou dat het op politieke steun van de Russen kan rekenen. Protesten tegen de regering moeten de kop in worden gedrukt en Oezbekistan wenst ook bescherming van Moskou tegen het Westen, zo schrijft de Russische zakenkrant Kommersant in zijn internetversie op donderdag. Het dagblad meldt daarin tevens dat Gazprom-baas Aleksej Miller naar Oezbekistan gaat voor onderhandeling met de president van het land, Islam Karimov. Miller heeft zijn ogen laten vallen op de drie grootste gasvelden in Oezbekistan, te weten Oegra, Koeanisj en Aktsjalakskoje. Gazprom wil daar delen in de productie van het aardgas. Bovendien wil Gazprom de import uit Oezbekistan verdrievoudigen van 5 tot 6 miljard kubieke meter per jaar tot 17 tot 18 miljard kubieke meter. Het nationale olie- en gasbedrijf van Oezbekistan, Uzbekneftegas, produceert rond 54 miljard kubieke meter aardgas per jaar.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag de eerste ruimtesonde naar Pluto op weg gestuurd vanaf de basis Cape Canaveral in Florida. De ruimtesonde van de NASA werd met een krachtige Atlas V-raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida voor een negenjarige reis naar de verste planeet in ons zonnestelsel. De sonde moet halverwege 2015 de planeet bereiken. Tijdens reis over zes miljard kilometer zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen. De lancering van de draagraket Atlas V met de sonde New Horizons stond oorspronkelijk voor dinsdag gepland. De start werd toen op het laatste moment afgebroken en uiteindelijk uitgesteld tot woensdag wegens krachtige winden op Cape Canaveral. Woensdag was de wind uitgegroeid tot een storm, die de stroomstoring veroorzaakte en de missie opnieuw vertraagde.

Het aangeslagen Russische olieconcern Yukos heeft een nieuwe belastingaanslag gekregen van de Russische fiscus van 107 miljard roebel (2,9 miljard euro). Yukos gaat de aanslag aanvechten. Yukos verloor op de effectenbeurs in Moskou donderdag 17 procent van zijn beurswaarde. Yukos kreeg de aanslag eind december al voor achterstallige belastingen op olie-exporten en activiteiten in 2004. Yukos moest in 2004 via een door het Kremlin georganiseerde veiling zijn belangrijkste productie-onderdeel Yuganskneftegaz verkopen voor 9,3 miljard dollar aan het staatsoliebedrijf Rosneft. Yukos werd gedwongen het onderdeel te verkopen om een eerdere belastingaanslag en boetes van in totaal 28 miljard dollar af te lossen. Door de nieuwe aanslag heeft Yukos nu nog ongeveer 10 miljard dollar aan achterstallige belastingen openstaan bij de Russische belastingdienst. Het was ooit het grootste olieconcern van Rusland.

De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft opnieuw een goed jaar achter de rug. De winst steeg met 7,8 procent tot een record van 959,6 miljoen dollar ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Het is voor de twintigste maal op rij dat de onderneming een recordwinst weet te boeken. De omzet van de motorbouwer uit Milwaukee in de staat Wisconsin kwam uit op 5,3 miljard dollar. Dat is een stijging van 6,5 procent ten opzichte van 2004. In het vierde kwartaal van vorig jaar behaalde de onderneming een winst van 230 miljoen dollar op een omzet van 1,3 miljard dollar. Het bedrijf verkocht vorig jaar in totaal 329.000 motoren van zowel de motormerken Harley-Davidson als Buell. Dat is 3,7 procent meer dan in 2004. Vooral in het buitenland werden, met een verkoopstijging van 15 procent, flink meer Harley-Davidson-motoren verkocht. Volgens topman Jim Ziemer heeft de toegenomen verkoop onder meer te maken met een groeiende populariteit van de Harley-Davidson bij vrouwelijke motorrijders.

Premier Guy Verhofstadt en minister van Financiën Didier Reynders hebben donderdag in New York enkele nieuwe Amerikaanse investeringen in België bekendgemaakt. Een eerste investering betreft het farmaceutisch concern Johnson and Johnson voor een bedrag van 100 miljoen euro. Een tweede investering bestaat uit de oprichting van een consortium door EMC, een bedrijf gespecialiseerd in informatiebeheer, voorzien voor 2006. De bank van New York gaat tot slot ook een Europees filiaal uitbouwen in Brussel. De bank vroeg Financiën hiervoor een fiscale ruling.

Walvishaai wordt kleiner

De walvishaai wordt minder groot. Dat is het resultaat van een Australisch onderzoek. De gemiddelde walvishaai is acht meter lang, maar in het afgelopen decennia is dat gemiddelde afgenomen tot vijf tot zeven meter.

De gegevens zijn afkomstig van bedrijven uit de ecotoeristische sector en die verkenningstochten organiseren om walvishaaien te bekijken. Deze bedrijven houden logboeken bij over onder andere de afmetingen en het geslacht van de walvishaaien.

Walvishaaien worden bedreigd met uitsterven. Onderzoekers zijn bovendien bang dat dit proces nog sneller gaat, aangezien de haai pas geslachtsrijp is bij een lengte van zes tot zeven meter. Ook de leeftijd waarop de walvishaai geslachtsrijp is, rond het dertigste levensjaar, draagt bij aan het feit dat de zoogdier met uitsterven bedreigd wordt.

Bedrijven kopiëren graag

Innovatie staat bij veel bedrijven gelijk aan het kopiëren van producten van concurrenten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse marketingbureau Beagle bij marketeers van gebruiksgoederen.

"Marketingafdelingen van producten zoals tandpasta, scheerschuim of gloeilampen kopieren voor innovaties van producten eerder de concurrent, in plaats van te kijken naar de behoeftes van de consument," aldus De Telegraaf.

"Innovatie komt voornamelijk neer op het kopiëren van de concurrent," stippen de onderzoekers aan. "Dat valt erg in de smaak. Er worden minder risico’s genomen, want iemand anders heeft al bewezen dat het werkt. Bovendien hoeft het kopiërende bedrijf de kosten voor de ontwikkeling niet te dragen."

Economie in de media (19/1)

De bouw van een enorme stormvloedkering rondom het waterrijke Venetië stuit op bezwaren van de Europese Commissie. De Italiaanse stad heeft nagelaten om de effecten op het milieu te onderzoeken, voordat het de bouw aanbesteedde. De Europese Commissie heeft daarom een waarschuwing gestuurd naar de Italiaanse regering. Als die niet snel overtuigende argumenten aandraagt, begint Brussel een proces tegen Italië bij het Europese Hof van Justitie. Venetië heeft de opklapbare drempel tegen hoogwater dringend nodig: de stad zakt langzaam weg terwijl het water stijgt. Zonder aanpak verdwijnt de stad in ruim een eeuw in zee. De stad verkoop momenteel paleizen en gebouwen om aan geld te komen voor de stormvloedkering, genaamd Mozes.

Zuid-Europese landen willen meer Europese steun voor hun groente- en fruittelers. Ze zijn het oneens met een Brussels plan om de sector verder te liberaliseren. Ze willen dat Brussel de verkoop van bijvoorbeeld de eigen appels, tomaten en knoflook beschermt tegen niet-Europese concurrenten. Als blijkt dat er overproductie is in Europa, moet Brussel het overschot kunnen opkopen, vinden ze. De zeven landen eisen bovendien meer Europees geld voor de producentenorganisaties voor groenten en fruit, vooral voor reclame en voor crises. Ministers van Landbouw uit Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Cyprus en Hongarije hebben daartoe samen een brief gestuurd aan hun collega's, zo is woensdag bekend geworden. De ministers bespreken de voorstellen naar verwachting eind dit jaar.

Een groep van Afrikaanse televisiebedrijven, zakenlieden en verslaggevers is van plan op 6 maart 2007 een pan-Afrikaanse nieuwszender op de buis te brengen. Africa TV moet de CNN of Al Jazeera van Afrika worden, waarin nu eens Afrikanen zelf de verhalen vertellen in plaats van buitenlandse correspondenten. De Keniaan Mo Amin is een van de initiatiefnemers. Hij hoopt onder meer in Londen investeerders te lokken. Hij onderstreepte dat ATV geen pr-kanaal voor Afrika zal worden, maar een nieuwszender waarin alle ruimte is voor de positieve en negatieve ontwikkelingen op het continent. Volgens Amin is vooral de opstomende middenklasse in veel Afrikaanse landen zeer geïnteresseerd in een Afrikaanse nieuwszender. Ook de grote groepen Afrikanen die nu buiten het continent wonen missen momenteel een Afrikaanse zender, aldus Amin. Als de zender in de lucht komt zullen de uitzendingen volgens de huidige plannen in het Engels en Frans zijn. Het zal tegen die tijd overigens nog niet zijn gelukt om overal in Afrika ontvangst al mogelijk te maken.

De lancering van de eerste ruimtesonde naar Pluto is woensdag met zeker een etmaal uitgesteld. Het controlecentrum op de lanceerbasis Cape Canaveral ligt plat door een stroomstoring. Dat heeft Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten weten. De lancering van de draagraket Atlas V met de sonde New Horizons stond oorspronkelijk voor dinsdag gepland. De start werd toen op het laatste moment afgebroken en uiteindelijk uitgesteld tot woensdag wegens krachtige winden op Cape Canaveral.

Zes op tien Belgische bedrijven investeren in solidariteitsacties, cultuur, onderzoek en bescherming van het patrimonium. Toch hebben weinig bedrijven een langetermijnvisie op mecenaatswerken en wordt het begrip vaak verward met sponsoring. Dat blijkt uit een onderzoek van IPSOS bij 400 bedrijfsleiders naar mecenaatswerking in de Belgische bedrijfswereld in opdracht van Fortis Foundation Belgium. "In België ontbreekt een wettelijk kader voor mecenaatswerking. Dat is jammer want een Belgische wetgeving zou een einde maken aan de onduidelijke situatie en zou een fiscale stimulans betekenen voor bedrijven om zich te engageren voor initiatieven die het algemeen belang dienen," zegt John De Ridder, voorzitter van Fortis Foundation.

Nic Balthazar heeft zopas van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) 58.200 euro toegezegd gekregen als ontwikkelingssteun voor zijn filmproject "Ben X". Het gaat om de geplande verfilming van Balthazars jeugdroman "Niets was alles wat hij zei", dat vervolgens veel succes kende in de theaterversie "Niets" met acteur Roel Vanderstukken. Boek en theatersolo vertellen het verhaal van een jonge puber met autisme die door zijn leeftijdgenoten gepest wordt. Regisseur Dominique Deruddere krijgt 50.000 euro ontwikkelingssteun voor het opzetten van een speelfilm rond het door Chris Van den Durpel gecreëerde typetje van de bokser Firmin Crets. De werktitel luidt: "Firmin den bokseur". Aan acteur Peter Van den Begin is 25.000 euro toegezegd voor de ontwikkeling van een tv-fictiereeks voor de VRT rond de legendarische Antwerpse revuezaal 'Oud België'. Peter Van den Begin, die samen met Christophe Dirickx tekent voor het scenario, heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in 'Oud België' en baseert zich deels op eigen ervaringen.

Het succes van weblogs - online dagboeken - is niet te stuiten en dat heeft de makers van de internetpagina Startlog.nl op een idee gebracht. Zij starten in februari met een krant die volledig gevuld is met berichten afkomstig uit weblogs. De publicatie zal één keer per week verschijnen en zal in het begin gratis zijn. De krant, waarvan al een eerste proefnummer verschenen is, zal een selectie van berichten uit Nederlandse weblogs bevatten. Het weekblad zal gedrukt worden op 24 pagina's lichtgroen papier. Voor de blogteksten gepubliceerd worden, zal eerst toestemming gevraagd worden aan de makers van de blogs.

Kanselier Wolfgang Schüssel heeft woensdagmorgen in Straatsburg de prioriteiten van het Oostenrijks voorzitterschap toegelicht. Hij beklemtoonde dat de veilige energievoorziening alleen op Europees vlak kan worden opgelost. Daarnaast hield Schüssel een krachtig pleidooi voor een eigen financiering van de Unie. "Als we verder gaan met de huidige methode, zo stelde hij, hebben we waarschijnlijk de laatste meerjarenbegroting van de Europese Unie opgesteld." De Oostenrijkse kanselier liet er geen twijfel over bestaan dat het zo niet verder met de meerjarenbegroting kan. "Dit leidt slechts, zo zei Schüssel, tot een steriel debat tussen netto-betalers en -ontvangers." Schüssel drong er op aan dat de Europese Commissie in 2008 concrete voorstellen zou indienen om de Unie eigen financiële inkomsten te bezorgen. "Ik vraag, aldus Schüssel, dat het Parlement de Commissie daarin steunt."

Wednesday, January 18, 2006

Reclame speelt in op conformisme

Conformisme is een sterke psychologisch drijfveer en reclame speelt daarop in door te suggeren dat het merk in kwestie het beste is. Dat schrijft het magazine Psychologie. Het voegt er aan toe dat de meeste reclamemakers zogezegd niets moeten hebben van wetenschappelijke kennis en vooral gericht zijn op inspiratie en intuïtie, maar dat ze onbewust wel degelijk gebruik maken van psychologische mechanismen.

"Reclameblokken op televisie zijn eigenlijk niets anders dan een les toegepaste psychologie," stipt het magazine aan. "Reclamemakers weten heel goed dat mensen graag bij een groep willen horen. Reclame speelt daarop in door te suggereren dat een bepaald merkt het beste is. Het merk lijkt op deze manier populair, met als doel dat het ook populair wordt. Dit wordt ook wel het `false fame effect` genoemd. Mensen willen dus niet buiten de groep vallen, maar vinden het wel prettig om zich te onderscheiden."

Bij identificatie gaat het volgens het magazine om de wens om ergens bij te horen. "Hier spelen reclamemakers op in door bijvoorbeeld hun logo tot symbool te maken, een groep te ondersteunen door sponsoring of door beroemdheden hun product te laten representeren," wordt er opgemerkt.

Het magazine stelt dat veel reclame gebaseerd is op evaluatieve conditionering. "Door mooie beelden, fijne muziekjes en weinig informatie te tonen, wordt gemikt op de emotionele beleving van de consument," stelt Psychologie. "Als deze het fijn vindt om de commercial te zien, dan zal hij vanzelf een positief gevoel krijgen over het geadverteerde product. Andere manieren om tot de consument door te dringen, zijn onder meer het opvoeren van deskundigen, sluikreclame en gebruikmaken van de associatieve manier waarop mensen herinneringen ophalen."

Bedrijven hebben te weinig communicatietalent

Een goede communicatie - zowel extern als intern - wordt door een groot gedeelte van het bedrijfsleven als zeer belangrijk beschouwd. Maar toch blijkt dat zelfs de grootste ondernemingen in hun bestuur weinig expertise ter zaken hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van het communicatie-bureau Burson Marsteller.

"Amper 15 procent van de Global 500 bedrijven heeft corporate communications expertise in de board-room," stipt Burson Marsteller aan. "Bedrijven die dat wel hebben, presteren nochtans gemiddeld 6,6 procent boven het gemiddelde op de aandelenmarkt."

Burson Marsteller wijst er op dat communicatie-expertise op het niveau van de boardroom tastbare resultaten heeft. "Aangezien directies van bedrijven rekenschap moeten afleggen over corporate gedrag en hun commitment aan het publiek belang, is er een toenemende behoefte aan de input van public relations bij beleidsbeslissingen," aldus Burson-Marsteller.

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de Global 500 bedrijven geen corporate communications in de board heeft, heeft 81 procent dat wel op senior managementniveau. Dat is volgens de onderzoekers het vaakst in Amerika (92 procent), gevolgd door Europa (81 procent) en Azië (50 procent).

Mannen kiezen voor uitdagingen

Vrouwen gaan op het werk minder uitdagingen aan dan mannen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat vrouwen vooral een mislukking willen vermijden, terwijl mannen uitdagingen juist als een middel zien om hun capaciteiten te tonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse psychologe Irene de Pater aan de Universiteit van Amsterdam.

"Mannen en vrouwen vinden uitdagende taken even leuk, maar vrouwen kiezen ze minder snel," stipt de Pater aan in haar proefschrift 'Doing Things Right or Doing the Right Thing'. Dit komt volgens haar omdat vrouwen zich bij hun keuze richten op het voorkomen van mislukking, terwijl mannen juist hun capaciteiten willen laten zien.

"Mensen die tijdens hun opleiding en werk veel uitdagingen ervaren, behalen meer succes in hun carrière," stelt de onderzoekster. Het gaat daarbij om situaties waarin niet-dagelijkse problemen opgelost moeten worden, obstakels moeten worden overwonnen of risicovolle beslissingen moeten worden genomen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen bij het aangaan van uitdagingen, treedt volgens de Pater al op onder studenten. "Dat is een zorgelijke vaststelling," voert ze aan. "Uitdaging leidt niet alleen tot de ontwikkeling van competenties, maar ook tot meer zelfvertrouwen en een grotere interesse in nieuwe uitdagingen. Hierdoor kan een klein sekseverschil aan het begin van de carrière uiteindelijk resulteren in grote verschillen in latere fasen van de carrière."

Irak zorgt voor nuchter leger

Een legercarrière wordt in de Verenigde Staten steeds minder populair. Het aantal militairen dat vroegtijdig of bij het aflopen van hun contract het leger verlaat, steeg van 118.206 in 2002 tot 137.465 in 2005. In het officierenkorps was er een stijging van 5.619 tot ruim 7.500 vertrekkers. Steeds meer zijn zwangerschappen en drugsgebruik reden voor ontslag, maar drankmisbruik moet daarentegen minder op de ontslagbrief worden ingevuld.

Het Amerikaanse leger telt 1,4 miljoen manschappen. Zij kunnen geen contractbreuk plegen, maar kunnen om diverse redenen voortijdig worden ontslagen of in speciale gevallen voortijdig van hun contractuele verplichtingen worden ontheven. In de meeste gevallen is bij een voortijdig vertrek sprake van algemeen wangedrag, een term die allerlei ontslagredenen dekt, gaande van diefstal tot handgemeen.

Het aantal vertrekkers ligt nog altijd lager dan in het midden van het vorige decennium, toen het Pentagon grote moeite had personeel te behouden en aan te trekken. In de voorbije jaren steeg het aantal afzwaaiers echter om specifieke redenen, zoals zwangerschap en ouderschap. In 1996 waren die redenen goed voor 2.565 afvallers, maar in 2002 was dat gestegen tot 2.862 en in vorig jaar zelfs tot 4.238 ontslagen.

In het verleden was zwangerschap bij het Amerikaanse leger een reden tot verplicht ontslag, maar tegenwoordig is dat alleen nog een mogelijkheid van ontslag. Niettemin stijgt het aantal militairen dat om die redenen het uniform aan de haak hangt. Ook drugsgebruik is een ontslagreden die steeds vaker in de statistieken voorkomt. Vorig jaar werden 1.986 militairen ontslagen wegens het gebruik illegale drugs. Tegenover 2002 is dat een stijging met 40 procent.

Het aantal militairen dat werd ontslagen wegens alcoholgebruik daalde daarentegen van 251 in 2002 tot 164 in 2005. Die daling moet volgens het Pentagon vooral gezocht worden in het feit dat veel militairen voor lange tijd worden ingezet in moslimlanden, waar alcoholgebruik taboe is. Het Amerikaanse leger hanteert ook strenge criteria met betrekking tot overgewicht. Om die reden werden vorig jaar 3.285 militairen ontslagen.

Mediabeleid bedrijven professioneler

Ondernemingen noemen verkoop en winst een van de belangrijkste communicatiedoelstellingen. Desondanks heeft slechts 17 procent van de financiele afdelingen en 8 procent van de inkoop inzicht in de cijfers van de marketingdivisie. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Media Audits Consultancy.

"De frequentie van de rapportage van cijfers is in de meeste gevallen laag," aldus het magazine Marketing Tribune. "Slechts 25 procent van de onderzochte bedrijven rapporteert maandelijks, 42 procent doet dit één keer per kwartaal. De onderzochte mediabedrijven gaven hun budgetsysteem gemiddeld met een waarde van 55 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat internationaal opererende bedrijven het advies van mediabureaus minder op prijs te stellen. "Dick Braam, managing director van Media Audits, stelt dat dit aangeeft dat grote bedrijven qua mediabeleid steeds professioneler worden ," aldus Marketing Tribune. "Wat marketingdoelen betreft staat verkoop op de eerste plaats (19 procent). Daarna volgen productlanceringen (17 procent) , winstbijdrage (17 procent), awareness en merkvoorkeur (11 procent), reclameaandeel (5 procent) en budget (2 procent).

Generation Y heeft eigen arbeidsvisie


De jongste generatie van de arbeidsbevolking houdt er een heel nieuwe werkvisie en houding op na. Dat stelt het magazine Fast Company. De groep is kwestie is Generation Y - de millenniumgeneratie - en haar houding zou de bestaande bedrijfsstructuren volgens het magazine grondig kunnen veranderen.
De nieuwste generatie hanteert volgens Fast Company op de werkvloer een heel andere arbeidsethiek. "Ze werken met een totaal andere instelling dan eerdere generaties," aldus het magazine. Hierdoor kunnen zij de vertrouwde bedrijfscultuur verstoren."

Fast Company stelt dat er vandaag op de werkvloer vier generaties samen actief zijn. Er zijn nog altijd de traditionelen (geboren voor 1945), de babyboomers (1946-1964), Generation X (1965-1977) en de Millenniumgeneratie. "Deze laatste is niet alleen een omvangrijkegroep, maar doet zich ook sterk gelden," voert het magazine aan.

De millenniumgeneratie is volgens Fast Company niet zozeer geïnteresseerd in het verdienen van zoveel mogelijk geld, maar wenst wel een gepersonaliseerde carriere. "Deze werknemers willen een tijdje naar China en een half jaar op de research-afdeling van het bedrijf werken," wordt er opgemerkt.

Het magazine stelt dat de werknemers van Generation Y groot zijn geworden met computers, videogames, e-mail, internet en mobiele telefoon. "Ze zetten al die media in om een eigen werkomgeving te creeren," aldus Fast Company. "Deze werknemers willen een dagelijkse feedback omtrent hun functioneren en niet één keer per jaar."

Bovendien wordt er gesteld dat deze groep ook niet vatbaar is voor intimidatie van bovenaf. "Dat kost volgens hen alleen maar energie," benadrukt het magazine. "Ze vinden hun weg al multitasking tot ze hun ideale plek gevonden hebben. Ze zijn luidruchtig, snel verveeld, op zoek naar uitdagingen, creatief en onconventioneel."

Economie in de media


De Britse middelbare school Brighton College gaat het vak Chinees voor nieuwe leerlingen verplicht stellen. Directeur Richard Cairns van Brighton College stelde dat de maatregel in september bij het begin van het nieuwe schooljaar wordt ingevoerd. Cairns, die zelf nooit in China is geweest, zei dat hij tijdens een vakantie in Australië op het idee kwam om Chinees een verplicht vak te maken. In eennieuwsuitzending hoorde hij dat China de vierde economische macht in de wereld is geworden ten koste van Groot-Brittannië. "We moeten in Groot-Brittannië die uitdaging onder ogen zien," aldus Cairns. "De kinderen van Brighton College kunnen veel profijt hebben van een betere kennis van de Chinese taal en cultuur." Cairns wil twee docenten aantrekken voor het vak Chinees. Ook hoopt hij dat er onder de tientallen Chinese studenten die in Brighton zitten, één of meerdere zijn die een handje willen helpen bij het opzetten van het lespakket.

De lancering van de eerste ruimtesonde naar Pluto dinsdag is uitgesteld wegens ongunstige wind in Cape Canaveral (Florida). De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA had New Horizons om 19.24 uur Nederlandse tijd de lucht in willen schieten. De start werd een paar keer verschoven. De lancering is nu voor woensdag 19.16 uur voorzien. De ruimtesonde van de NASA wordt met een krachtige Atlas V-raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida voor een negenjarige reis naar de verste planeet in ons zonnestelsel. De sonde moet halverwege 2015 de planeet bereiken. Tijdens reis over zes miljard kilometer zalde sonde door het hele zonnestelsel vliegen.

In het Nederlandse Kamp Vught wordt een tentoonstelling gehouden over de vervolging door de nazi's van de Jehovah's Getuigen. Het voormalige doorgangskamp wijdt er een tentoonstelling aan, die 31 januari wordt geopend en tot en met 23 april te zien is. In Duitsland kregen de Jehovah's Getuigen al snel na de machtsovername door de nazi's in 1933 te maken met vervolging. Op grond van hun geloofsovertuiging weigerden ze onder meer lid te worden van de nationaalsocialistische NSDAP, de nazivlag te groeten, krijgsdienst te verrichten, te werken in de oorlogsindustrie en een gelofte van gehoorzaamheid aan de staat af teleggen. In Nederland kwamen tijdens de bezetting tientallen Jehovah's Getuigen in kamp Vught terecht. Van de ongeveer vijfhonderd leden die het Wachttorengenootschap in 1940 telde, hebben de Duitsers er 456 opgepakt en 308 naar vernietigingskampen gedeporteerd. Van die laatste groep keerden er 175 na de oorlog terug.

De industriële site van Vieille Montagne in Grâce-Hollogne wordt binnenkort gesaneerd, zo deelde het kabinet van Waalse milieuminister Benoît Lutgen dinsdag mee. De site is zwaar vervuild, maar een vervuiling via de lucht zoals in een aantal Noord-Limburgse gemeenten rond oude fabrieken van Union Minière, valt niet te vrezen aldus het kabinet. Enkel de vervuiling van waterlagen is mogelijk, maar er wordt nergens in de omgeving water opgepompt. De site van 26 hectare werd in1984 gesloten. Umicore, het vroegere Union Minière, heeft een saneringsplan opgesteld, dat overgemaakt werdt aan de Waalse afvaldienst Office wallon des déchets, die zelf een onderzoek van de site liet uitvoeren. De site van Vieille Montagne is sterk vervuild met onder meer zware metalen, en is opgenomen op de lijst van 200 Waalse sites die gesaneerd dienen te worden. De kosten van de sanering zijn voor Umicore. "Ze vallen niet ten laste van de overheid. Het isbelangrijk dat een onderneming zijn verantwoordelijkheid opneemt", luidde het nog op het kabinet.

De Belg zal in 2006 consumeren, maar hij zal dat doen als een goede huisvader. Dat blijkt uit de vierde editie van de Observateur Cetelem, die de consumptie in 12 Europese landen in beeld brengt. In september 2005 werden 8.000 personen uit België, Frankrijk, Italië, Spanje, Rusland, Slovakije, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Portugal, Hongarije, Tsjechië en Duitsland ondervraagd over hun koopgedrag enconsumptiedrang. Van alle Europeanen blijkt de Belg het minst pessimist te zijn over de situatie in zijn land, hoewel het positieve gevoel aanzienlijk gedaald is tegenover 2004. De Belgische consument plant uitgaven, maar hij zal dat doen met de nodige zorg want hij maakt zich onder andere zorgen over de hoge werkloosheidsgraad, de hoge energieprijzen en zijn pensioen.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is van plan de Britse markt te veroveren. De gasgigant wil binnen tien jaar 20 procent van het land voorzien van gas, meldde de Britse krant The Guardian. In een interview liet exportdirecteur Alexander Medvedev weten dat het zijn deel op de Britse markt zou kunnen vergroten door een bestaande leverancier zoals Scottish Power over te nemen. Dat voorziet momenteel ruim vijf miljoen klanten van gas. De Rus benadrukte dat Groot-Brittannië, dat door de dalende olie- en gasreserves in de Noordzee steeds meer terugvalt op buitenlandse leveranciers, niets hoeft te vrezen van Gazprom of Rusland. Het machtige staatsbedrijf was een belangrijke speler tijdens het hoogoplopende prijsconflict met Oekraïne over nieuwe tarieven voor de levering van gas. Tijdens de ruzie sloot het bedrijf zelfs tijdelijk de gastoevoer naar Kiev af.Europa is voor aardgas voor eenvijfde tot een kwart afhankelijk van Rusland. Groot-Brittannië neemt echter nauwelijks Gazprom-gas af.

De Nederlandse minister Peijs heeft een overeenkomst gesloten met vier partijen over de exploitatie van de Betuweroute, de goederenspoorlijn tussen de haven in Rotterdam en het Duitse Ruhrgebied. De spoorbeheerder ProRail, de havenbedrijven uit Amsterdam en Rotterdam en de commerciële onderneming Towrail mogen gedurende vijf jaar het traject uitbaten. Ze werken samen onder de naam Green Tulip Railway Company (GTRC). De Betuweroute gaat op 1 januari 2007 open. In april vorig jaar werd een eerste voorstel, waarbij de exploitatie naar ProRail en het Havenbedrijf Rotterdam zou gaan, door het Nederlandse parlement weggestemd. De Nederlandse overheid zou in de aanloopperiode immers moeten bijpassen voor een lijn die al aanzienlijk duurder uitvalt dan geraamd. Het nieuwe voorstel brengt de overheidsbijdrage terug van 64 miljoen euro tot 35,6 miljoen euro over een periode van vijf jaar. Een ander heikel punt omtrent de Betuweroute is de vergoeding die railvervoerders moeten betalen voor het gebruik van het traject. "Op verzoek van de Kamer brengt GTRC kostendekkende tarieven in rekening," aldus Peijs. Daardoor zal de kostprijs voor transportbedrijven duurder worden.

Tuesday, January 17, 2006

Rusland wil optreden tegen geweldgames

Het Russische parlement overweegt om maatregelen te nemen tegen websites en computergames die extremistische ideeën promoten. Het parlement reageert daarmee op een aanslag in Moskou vorige week. De dader zou zich door een gewelddadig computergame hebben laten inspireren.

Vorige week werden in een synagoge in Moskou acht mensen neergestoken.Alexander Koptsev, de twintigjarige verdachte, vertelde dat hij zich laten beïnvloeden had door extremistische computergames. De man zou enkele uren voor de aanslag 'Postal' gespeeld hebben, een populair computerspel over een postbode die gek wordt en iedereen op zijn weg vermoordt.

Pavel Krasheninnikov, de initiatiefnemer van het wetsvoorstel, merkte op dat de overheid het recht heeft om op te treden tegen extremistische informatie - met inbegrip van het internet, computergames en gelijkaardige media - aangezien daarmee bijgedragen wordt tot de strijd tegen de misdaad.

Tot nu toe bestaan er in Rusland geen beperkingen op het gebied van de verkoop van computergames of aan welk publiek die mogen aangeboden worden. 'Postal' en andere gewelddadige computergames hebben ook in andere landen al voor kopieergedrag en het resulterende geweld gezorgd. Ook in de Verenigde Staten en Australië zouden er plannen zijn om 'Postal' te verbieden.

Morales heeft eigen protocolaire outfit

Volgende zondag wordt in Bolivië de nieuwe president Evo Morales geïnstalleerd. Sinds geruime tijd doet bij de bevolking echter al de vraag de ronde hoe hun nieuwe staatshoofd zal gekleed zijn voor de plechtigheid. Morales heeft de jongste weken immers duidelijk laten aanvoelen vast te willen houden aan zijn persoonlijke uniform, bestaande uit een zwarte jeansbroek en een blauwe alpaca-sweater, zelfs bij de meest formele staatsaangelegenheden.

Na zijn verkiezing is Evo Morales aan een wereldtoer begonnen om met een aantal buitenlandse staatshoofden te spreken. Steeds was hij gekleed in de inmiddels al berucht geworden alpaca-sweater, ook bij de Chinese president en de Spaanse koning. "Morales is steeds bij zijn bescheiden afkomst gebleven," merkt het persbureau Associated Press. "Er is slechts één schoolfoto - uit 1977 - bekend waarop Morales pak en das draagt."

Sinds hij de presidentsverkiezingen van zijn land heeft gewonnen, heeft Morales echter toegevingen gedaan aan het protocol. Hij draagt nu een elegante lederen jas, een klassiekere broek, maar nog altijd zijn alpaca-sweater. "Voor de Spaanse pers was dat een overtreding tegenover de goede gewoontes, maar voor de Bolivianen is dat gewoon een mooie sweater uit alpaca, wat een Bolivisch exportproduct is."

Morales is trouwens niet het eerste staatshoofd dat opvalt door onconventionele kleding. Fidel Castro verschijnt bijna nooit zonder zijn groene militaire uitrusting en de Afghaanse president Hamid Karzai draagt bijna altijd zijn karakul-hoofddeksel en wapperende rokken. Ook Mahatma Gandhi had een eigen uniform, met zijn traditionele Hindi-kleed en sandalen. Maar sommige Bolivianen zijn van oordeel dat hun leider zich meer formeel zou moeten kleden.

"De normen van het protocol moeten gerespecteerd worden," stellen tegenstanders van het kledinggedrag van Morales. "Hij wil tonen dat hij afkomstig is van de inlandse indianen, maar dat kan op een andere manier." Maar daar wordt dan weer tegen opgeworpen dat Morales heel wat kritiek zou te slikken krijgen, moest hij zich plots op een andere manier gaan kleden. "De mannen met dassen hebben Bolivië lange tijd geregeerd en zij hebben niets gedaan," wordt daar aan toegevoegd.

Publiek wordt Eurosport-reporter


Nu er weer een super-sportjaar - met de Olympische Winterspelen in Turijn en het Wereldkampioen Voetbal in Duitsland - van start is gegaan, proberen de gespecialiseerde sportzenders met allerlei online activiteiten communities op te bouwen om het sportminnend publiek aan zich te binden. Eurosport kiest daarbij voor een combinatie van weblogs, online directe uitzendingen en multimedia.

"Wij willen de internaut een steeds betere service aanbieden," benadrukte Stéphanie Delestre, directeur nieuwe media bij Eurosport, tegenover Le Journal du Net. "Bovendien willen we ook op het gebied van innovatie de frontlinie vormen." De vijf Eurosport-sites - Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans - werden dan ook helemaal heropgebouwd, met op de homepage meer ruimte voor beelden en een venster voor live-uitzendingen van sportevenementen over de hele wereld. Daarnaast is er ook een videocenter dat toegang biedt tot meer dan 12.000 video-reportages. Volgende maand wil Eurosport trouwens ook beginnen met een Russische versie.

Eurosport legt bij de nieuwe site vooral de nadruk op multimedia, waarbij volgens Journal du Net is Frankrijk naar een samenwerking zou gestreefd worden met de televisiezender TF1. "Maar dat leidt niet tot een betalend aanbod," aldus het magazine. "Eurosport blijft bij zijn gratis model, met een financiering vanuit de reclame." Maar Stéphanie Delestre voert daarbij aan dat Eurosport niet de bedoeling heeft om rechtstreekse uitzendingen te brengen die al op een ander kanaal lopen. "Er moet vooral gedacht worden aan de complementariteit van de media," voert ze aan.

Maar even belangrijk wordt het opbouwen van een Eurosport-community rond de website. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van weblogs, enquêtes en discussiefora. Eurosport nodigt zijn bezoekers trouwens uit om sportverslaggever te worden. Er wordt hen gevraagd artikels, video's en reportages door te sturen.

"Dat is immers de online realiteit van vandaag," benadrukken de ontwerpers. "Dertig procent van de internauten publiceren informatie op weblogs en we gaan stilaan in de richting van een massaproductie van informatie. We moeten die informatie dan ook gaan zoeken waar ze aangeboden wordt." In dat verband kaderen ook projecten met multimedia en podcasting.

Eurosport wil met deze strategie zijn online ontwikkeling verder zetten. Op één jaar tijd zou de zender zijn Europees marktaandeel willen verdubbelen en met zijn vijf websites 3,5 miljoen unieke bezoekers aantrekken.

Digitale fotografie stuwt printindustrie

Het printen van digitale foto's zal tussen 2004 en 2009 het totale drukvolume in de wereld met gemiddeld 14 procent per jaar doen stijgen. Dat meldt het onderzoeksbureau IDC, er aan toevoegend dat het aantal digitale opnames tijdens diezelfde periode een gemiddelde groei van 24 procent zou kennen.

"Computer-gebruikers met een voldoende inkomen en een interesse in digitale fotografie zullen steeds meer en meer foto's nemen en beelden opslaan," aldus de onderzoekers. "Dat zal ook zijn gevolgen hebben op het aantal afgedrukte foto's, wat voor die sector een steeds belangrijker activiteit zal worden." Die evolutie wordt volgens IDC ondersteund door goedkopere memory-cards, de beeldtechnologie van de mobiele telefoons en een prijsdaling van de afdrukken."

Digitale fototoestellen zullen volgens IDC tijdens de betrokken periode nog altijd het grootste aantal beelden opleveren, maar verwacht wordt dat de mobiele telefonie tegen 2009 zijn aandeel zal opgedreven hebben tot veertig procent. Omdat er in Europa een grote concentratie is aan digitale fototoestellen, zou hier volgens de onderzoekers ook het grootste volume aan afgedrukt materiaal opgebouwd worden. De online printopdrachten zouden dan weer een groei kennen van 55 procent.

Vaticaanstad ziet criminaliteit stijgen

Vaticaanstad moet meer middelen inzetten om de stijgende misdaad te bestrijden. Dat heeft Nicola Picardi, de hoogste openbare aanklager van de pausenstaat, gezegd. Het zou vooral gaan om diefstal, fraude, vervalsing en verduistering. Zowel de eigen bewoners als de toeristen zouden zich volgens Picardi aan die misdrijven schuldig maken.

Gewelddaden blijken in Vaticaanstad minder frequent gepleegd te worden. De beruchtste moord staat uiteraard op naam van de 23-jarige Zwitserse Wacht Cedric Tornay, die zijn kolonel AloIs Estermann en diens echtgenote in 1998 om het leven bracht en uiteraard zijn er ook geruchten over een gifmoord op Johannes-Paulus I, maar veel vaker doen geruchten de ronde over financieel gesjoemel en corruptie.

Picardi merkte op dat in de week dat paus Johannes Paulus II overleed en werd begraven, geen enkel misdrijf werd gemeld. Dat was eveneens het geval tijdens de conclaaf dat een opvolger moest kiezen en tijdens de installatie van de nieuwe paus Benedictus XVI. Nochtans bezochten tijdens die periode ruim zes miljoen mensen het Vaticaan.

Wereldhavens doen stoelendans

Shanghai is het voorbije jaar de grootste goederenhaven van de wereld geworden. Dankzij een groei van 17 procent tot 443 miljoen ton slaagde de Chinese havenstad er immers een grotere omzet te halen dan Singapore, dat een groei met 7,6 procent kende tot 423 miljoen ton. Maar Singapore zelf is wel de grootste containerhaven van de wereld geworden.



Ongeveer tachtig procent van de wereldwijde handel wordt getransporteerd over de zee. De export van China heeft het voorbije jaar een groei gekend van 28 procent en is het dan ook normaal dat dit zijn weerslag heeft op het zeetransport. Shanghai International Port werkt samen met haven-operator Hutchison Whampoa trouwens aan een uitbreiding van de haven om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag. Daarbij wordt 495 miljoen dollar geïnvesteerd aan het aanpassen van de Waigaoqiao-terminal.

Daanraast investeert Shanghai ook in het project Yangshan Port - 16 miljard dollar - waardoor de haven zijn behandelingscapaciteit tegen 2010 zou verdubbelen en wellicht ook de grootste containerhaven van de wereld zou kunnen worden. Shanghai staat op dat vlak op dit ogenblik op een derde plaats, na Hong Kong en Singapore.

Singapore realiseerde het voorbije jaar een recordomzet van 23,2 miljoen TEU-containers. Dat is een groei met 8,7 procent tegenover het jaar voordien. Deze groei zou er kunnen voor zorgen dat Singapore voor het eerst in zeven jaar weer de drukste containerhaven van de wereld zou worden, ten nadele van Hong Kong. Daar zou men immers de concurrentie ondervinden van Shenzhen en andere havens in Zuid-China, waar de kosten lager liggen.

Hong Kong probeert die dreiging af te wentelen door de havenkosten te verlagen.

Op zoek naar de onbekende ruimte


Vandaag om 19.24 uur (13.24 uur locale tijd) wordt op Cape Canaveral in Florida de ruimtesonde New Horizon gelanceerd. Het is voor vele wetenschappers het begin van de exploratie van de onbekende ruimte. Geen enkel ruimtetuig is immers ook al zo ver in de ruimte doorgedrongen dan de NASA-plannen voor New Horizon in petto hebben. De sonde moet de nog nagenoeg onbekende planeet Pluto en de Kuiper Gordel gaan verkennen.
"We weten eigenlijk heel weinig van Pluto," benadrukte Colleen Hartman, wetenschappelijk onderdirecteur van de NASA. "Alle beschikbare informatie past op de achterkant van een postzegel." New Horizons moet daar echter verandering in brengen. Tegelijkertijd moet de sonde ook de Kuiper Gordel gaan verkennen, een gebied met talloze kleine en grote rots- en ijsmassa's - de zogenaamde ijsdwergen - waarvan Pluto deel uitmaakt.

De andere planeten van ons zonnestelsel werden allemaal door ruimtesondes verkend, maar de veraf gelegen Pluto bleef tot nu toe van enig bezoek gespeend. Daar komt nu verandering in, al zal New Horizons er negen jaar over doen om de planeet te bereiken, op voorwaarde dat hij onderweg een duwtje krijgt van de aantrekkingskracht van de planeet Jupiter. Daarom begint vandaag de ideale lanceerperiode. "Het is misschien wel het meest geschikte tijdstip dat we ons ooit konden inbeelden," benadrukte Alan Stern, leider van het wetenschappelijk project van New Horizons.

Wetenschappers vermoeden dat de hemellichamen in de Kuiper Gordel nog origineel materiaal omvatten dat gebruikt werd om het zonnestelsel te vormen. Die schat aan astromische archeologie zou te danken zijn aan de grote afstand tussen de zon en de omgeving van Pluto. De missie van New Horizons wordt dan ook een enorm belang toegemeten en Alan Stern benadrukte dat de uitrusting van de sonde zo bijzonder is dat het geheel technologisch lichtjaren vooruit is op de bestaande toepassingen.

New Horizons wordt gelanceerd met de krachtige, opgedreven Altas 5-raket, normaal voorzien voor de lancering van communicatiesatellieten die vijf tot tien keer zwaarder wegen dan de Pluto-sonde, die amper aan 500 kilogram komt. Maar die kracht is nodig om New Horizons de nodige snelheid te geven om Pluto te kunnen bereiken. Na het onderzoek van Pluto en zijn maan Charon, hoopt men nog voldoende brandstof te hebben om nog één tot twee objecten in de Kuiper Gordel te bestuderen.

"Daarna zet New Horizons zijn reis in de onbekende ruimte verder, wellicht tot in de eeuwigheid," voerden de wetenschappers aan. De lancering kan rechtstreeks gevolgd worden bij Nasa-tv (www.nasa.gov).

Nieuwe media investeren in traditionele kanalen

Traditionele media zien steeds groter reclamepakketten verschuiven naar de nieuwe media, maar ook een steeds groter gedeelte van hun reclame-inkomsten is afkomstig van die nieuwe media. Die blijken volgens het magazine Advertising Age vooral beroep te doen op traditionele media zoals reclamespots op televisie om hun activiteiten en producten onder de aandacht van het publiek te brengen.

Bedrijven zoals Microsoft en Intel gebruiken reclame op televisie, het internet en mobiele telefoons om hun producten bekend te maken aan het publiek. Advertising Age stelt dat de bedrijven in kwestie daar ook bijzonder veel geld in investeren. "Intel alleen zal wellicht 300 miljoen dollar investeren om zijn Viiv-chip, die toelaat dat internet-content op televisie wordt vertoond, te promoten," aldus het magazine.

Ook de convergentie van content is volgens het magazine bijzonder duidelijk. "Tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas werden samenwerkingsverbanden aangekondigd tussen traditionele media zoals CBS en MTV, de technologie-specialisten zoals Microsoft en Intel en nieuwe media-vertegenwoordigers zoals Google en Yahoo. "Dat maakt duidelijkd dat 2006 het jaar wordt van de convergentie," aldus nog Advertising Age.

"Er is vandaag honderd keer meer content dan tien dagen geleden," benadrukte Richard Doherty, zegsman van het onderzoeksbureau Envisioneering Group. Google begint nu met het aanbieden van allerlei klassieke televisie-reeksen en sportwedstrijden, terwijl Yahoo zijn content beschikbaar stelt voor het downloaden op mobiele toestellen en televisie en AOL televisieprogramma's van Time Warner aanbiedt voor computers."

Amerikaanse televisiestations gebruiken bovendien hun eigen zendtijd om de convergentie te promoten. "Ze hebben het platform en kunnen met een kleine extra investering nieuwe producten promoten en geld verdienen," vertelde Tracy Scheppach, woordvoerder van Starcom USA. "Zo maakten ABC en ESPN tijdens sportprogramma's aan dat hoogtepunten gedownload konden worden op iTunes. NBC toonde op het scherm tekstberichten televisieprogramma's zoals 'Saturday Night Live' en 'The Office' op iTunes."

Daarbij zal er volgens Michael Goodman, analist bij de Yankee Group, wel voor gezorgd wordt dat er geen kannibalisme optreedt tussen de verscheidene kanalen. "Dat zou de partners immers kunnen irriteren," benadrukte hij. "Wellicht zal men eerder wijzen op het downloaden van programma's die men tijdens de originele uitzendingen heeft gemist."

Men mag volgens analisten ook niet negeren dat aan het publiek duidelijk gemaakt moet worden welke nieuwe technologieën er worden aangeboden en welke voordelen de consument daarbij aangereikt worden. "Apple heeft zijn iTunes en iPod niet gelanceerd als een nieuwe technologie, maar als een element om muziek met zich mee te nemen," benadrukte Joe Wilcox, analist bij Jupiter Media. "Dat is een praktisch voordeel. Maakte Apple daarbij gebruik van bannering op het internet? Neen, dat gebeurde langs massamarketing."

Amerika is weg van satallietradio


In de Verenigde Staten blijkt satellietradio op weg om een groot succes te worden. De bijval van het publiek is zo groot dat analisten al stellen dat de satelliettoepassingen de redding hebben betekend van de radio.

"De Amerikaanse satellietradio is grotendeels gratis en heeft een originele programmering," voert het persbureau AFP aan. "Satellietradio is in amper vier jaar van een novelty-productgeëvolueerd tot een massafenomeen. Dat succes blijkt onder meer uit de twee Amerikaanse bedrijven, XM en Sirius, die in 2001 satellietradio begonnen aan te bieden. Tegen het eind van 2003 hadden zij samen amper één miljoen abonnees. In 2004 steeg dat naar vier miljoen en vorig jaar werd melding gemaakt van negen miljoen abonnees. Dit jaar zou datcijfer oplopen tot vijftien miljoen."

De belangstelling voor satellietradio kreeg in de Verenigde Staten een grote stimulans door Howard Stern, de Amerikaanse deejay die CBS-radio met veel radio verliet om zich op de censuurvrije wereld van de Sirius-satellietradio te werpen. Het debuut van Stern ging gepaard met heel wat mediabelangstelling, die streepjes plaatsten bij elke vloek of vunzig woord die over de lippen van Stern kwamen.

Sinds Stern in 2004 bij Sirius tekende, zag het bedrijf het aantal abonnementen van 600.000 tot 3,3 miljoen stijgen, in veel gevallen Stern-fans die hun idool volgden. XM reageerde door Bob Dylan te overtuigen met een eigen radio-programma te beginnen.

Satellietradio heeft het voordeel geen last te hebben van statische elektriciteit en een interactief karakter te hebben, waarbij abonnees de mogelijkheid hebben om naar programma's te luisteren op het ogenblik dat zij willen. In de Verenigde Staten is er het bijkomende voordeel dat het medium ontsnapt aan de overheidscensuur.

Omdat de Amerikaanse satellietradio reclamevrij is, ondervinden de programmamakers ook geen druk om het brede publiek te paaien, waardoor er een grote keuze ontstaat aan gespecialiseerde kanalen die aan bijna elke smaak tegemoet komt. Met de 160 XM-kanalen en de 125 Sirius-programma's wordt nagenoeg alle muziekgenres aangeboden, samen met een brede waaier aan nieuws-, sport- en praatprogramma's.

De enige rem voor de luisteraar is het abonnementsgeld. Zowel XM als Sirius vragen een maandelijkse bijdrage van 12,95 dollar. Bovendien moet er ook geïnvesteerd worden in gespecialiseerde ontvangstapparatuur. Die markt zou dit jaar een omzet halen van 400miljoen dollar, tegenover 362 miljoen dollar vorig jaar.

Beide bedrijven hebben ook samenwerkingsverbanden gesloten met fabrikanten als Samsung en Pioneer om in te spelen op de evoluties in MP3-technologie en computertoepassingen die de nieuwe richting van het entertainment-gebruik lijken aan te sturen.

"Sinds zijn schepping in 1895 is de radio erin geslaagd om zichzelf altijd te vernieuwen om bij te blijven met de nieuwe ontwikkelingen," stipte Gary Shapiro, voorzitter van deConsumer Electronics Association, aan. "Het medium heeft op dit ogenblik op de meest uiteenlopende plaatsen toegang tot het publiek. De brede waaier aan content en formats vormt op dit ogenblik één van de grote troeven van het medium."

Economie in de media


Tata Motors, de grootste automaker van India, gaat wagens van Fiat verkopen. Tata Motors krijgt in ruil hiervoor toegang tot de ontwerp-en productietechnologie van de Italianen. Met deze alliantie hoopt Fiat de dalende omzet in India te keren. De economie in dit Aziatische land toont al jaren een forse groei en ook de autoverkopen zitten in de lift. Vanaf maart zal een aantal geselecteerde dealers van Tata ook Fiats in hun showrooms verkopen. De samenwerking tussen beide autobedrijven wordt mogelijk in een later stadium uitgebreid metgezamenlijke ontwikkeling en productie van auto's en de levering van auto-onderdelen uit India naar Fiat-fabrieken.

Een rechter in het Centraal-Amerikaanse Nicaragua heeft de beslaglegging bevolen van eigendommen van Shell in het land. Dat meldt het persbureau Prensa Latina. Het bevel van vrijdag volgt op een uitspraak van een andere Nicaraguaanse rechtbank in december 2002. Die bepaalde dat het olieconcern 490 miljoen dollar aan schadeloosstellingmoet betalen aan 500 medewerkers van een bananenplantage. De medewerkers zouden ziek zijn geworden na het werken op plantages met het pesticide Nemagon, dat in de jaren zeventig door onder andere Shell werd geproduceerd. Het bestrijdingsmiddel is sinds 1979 verboden in het Westen, maar zou nog tot in de tachtiger jaren zijn geexporteerd naar diverse landen in Centraal-Amerika. De directeur van Shell-Nicaragua, Mauricio Aranda, heeft in een reactie op de beslaglegging laten weten dat de uitspraak geen juridische geldigheidheeft. Volgens Aranda is Shell-Nicaragua een onafhankelijke juridische entiteit en gaat deze zaak haar niet aan. Nemagon leidt tot steriliteit bij mensen die er langdurig mee in aanraking zijn geweest.

De deviezenreserve van China is in 2005 met 34 procent toegenomen tot het recordbedrag van 818,9 miljard dollar. Als de groei in het huidige tempo doorgaat, zal het land dit jaar over de grootste financiele reserves ter wereld beschikken. Nu neemt Japan die positie in. In dollars bedroeg de stijging in 2005 209 miljard dollar, iets meer dan in het jaar daarvoor. Vooral het groeiende handelsoverschot zorgde er vorig jaar voor dat de buitenlandse reserves aanzwollen. Vorige week werd bekend dat het handelsoverschot in 2005 is verdrievoudigd naar102 miljard dollar. China liet onlangs weten een verbetering te willen aanbrengen in de manier waarop het zijn reserves belegt. Op de financiele markten werd dat zo uitgelegd dat het land minder in dollars wil gaan beleggen. China zelf ontkent dat. Een aanzienlijk deel van de financiele reserves is nu belegd in dollars. Als China besluit daar deels van af te stappen, zou de rente in de VS omhoog kunnen gaan. Via de dollarbeleggingen heeft China de koers van zijn eigen munteenheid de afgelopen jaren laag kunnen houden.

De Europese Commissie heeft een actieplan klaar om de binnenvaart te stimuleren. Ondanks hun betrouwbaarheid, lage kosten, veiligheid en beperkte impact op het milieu worden de binnenvaartschepen volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie nog steeds onvoldoende aangewend in het vrachtvervoer. Het actieplan NAIADES, dat de Commissie dinsdag zal presenteren, moet de binnenvaart kansen bieden om een grotere rol te spelen in het vrachtvervoer, dat volgens schattingen met 33 procent zal toenemen tegen 2013. Momenteel wordt slechts 6 procent van het vrachtvervoer over water gevoerd en de binnenvaart biedt volgens de Commissie voldoende potentieel om dat aandeel op te trekken. De Commissie plant onder meer maatregelen om de verouderde vloot te moderniseren, jonge mensen warm te maken voor een job in de sector, het Europese netwerk van binnenwateren beter bevaarbaar te maken en de wetgeving van de lidstaten beter op elkaar af te stemmen. Ook wil de Commissie het stoffige imago van de binnenvaart wat oppoetsen bij het grote publiek en de organisatie van de markt, die grotendeels bestaat uit bedrijfjes van één of twee schepen, verbeteren.

De kans is groot dat de slapende 5,4 km premetro in Antwerpen in de nabije toekomst tot leven komt. Vlaams minister van Mobiliteit Van Brempt zoekt naar alternatieve financiering van projecten van De Lijn. Op korte termijn gaat het om bijna 200 miljoen, op langere termijn om 500 miljoen euro. De Lijn beschikt over onvoldoende investeringsmiddelen om het Pegasusplan voor de agglomeraties van Antwerpen, Brussel en Gent uit te voeren. Van Brempt (sp.a) wil een aantal projecten realiseren met alternatieve financiering. In Antwerpen gaan er trams rijden naar Ranst Q8 aan de E313, Malle en Brasschaat. Hiervoor wordt niet alleen de premetro tussen Opera en de Stenenbrug, maar ook het vak Turnhoutsebaan richting Deurne-Centrum en de kokers tussen de Carnotstraat en Schijnpoort afgewerkt. In de Antwerpse premetro werd in de periode 1964-1996 ruim 35 miljard Belgische frank (niet geïndexeerd) geïnvesteerd. Voor dat geld werd een ondergronds net van 13.487 meter gebouwd. Momenteel is 8.061 meter in gebruik. De resterende 5.426 meter slaapt, maar wordt wél onderhouden.

Japanse onderzoekers beginnen maandag een speurtocht naar het binnenste van de aarde. Vanaf een schip boren ze tot zeven kilometer diep in de oceaanbodem, drie keer dieper dan ooit tevoren. De Japanners hopen materiaal op te halen, dat aantoont hoe het leven is ontstaan. De Britse krant The Times meldde dat maandag. "Deze planeet is ons thuis. Maar we weten zo weinig van wat er onder onze voeten gebeurt. Als ergens te ontdekken is hoe het leven is ontstaan, dan moet het in die diepte zijn," aldus onderzoeksleider Asahiko Taira. "In de twintigste eeuw zochten we naar het ontstaan van het heelal, dus gingen we naar de ruimte en de maan. We leerden veel over atomen en de oerknal. Deze eeuw gaat over de fundamentele vraag waar het leven vandaan komt.” Het Japanse project is het eerste dat de aardmantel gaat onderzoeken, de laag na de kilometersdikke aardkorst. De aardmantel ligt tot ongeveer 2900 kilometer diep vanaf het aardoppervlak.

De Chinese hoofdstad Peking wil in 2010 een Disneypark hebben. Daarmee wordt het de eerste stad op het vasteland van China met een themapark van de Amerikaanse entertainmentgigant Walt Disney. Het complex, dat volgens Chinese media in het zuiden van Peking moet verrijzen, lijkt een flinke bedreiging te worden voor het themapark in Hongkong. Het onlangs geopende Disneyland in de Zuid-Chinese miljoenenstad trekt minder bezoekers dan verwacht. De tegenvallende resultaten kostten de directeur van de attractie, die 3,5 miljard dollar heeft gekost, eerder deze maand de kop.

Moldavië heeft maandag een akkoord gesloten met de Russische energiegigant Gazprom over de levering van gas aan het Oost-Europese land. Daarmee komt een einde aan een crisis waarbij Rusland de gaskraan dichtdraaide. De regering in Chisinau gaat het eerste kwartaal 110 dollar per duizend kubieke meter gas betalen. Gazprom had geëist dat Moldavië, een van de armste landen van Europa, 160 dollar zou gaan betalen - een verdubbeling vergeleken met de prijs die het in 2005 rekende. Het vier miljoen inwoners tellende Oost-Europese land hield het in de tussentijd warm door gasleveranties vanuit het naburige Oekraïne. Vanwege een vergelijkbaar conflict over gasprijzen moest dat land het zelf ook tijdelijk zonder Russisch gas stellen.

De productie van de Japanse autobouwer Toyota in zijn Noord-Amerikaanse fabrieken heeft vorig jaar het recordniveau van 1,56 miljoen voertuigen bereikt. Dat maakte Toyota maandag bekend. Toyota wil de productie van auto’s en trucks in Noord-Amerika de komende jaren nog verder opvoeren. Dit jaar wil het bedrijf de hybride-versie van de populaire Toyota Camry bij zijn fabriek in de Amerikaanse staat Kentucky gaan bouwen. Voor het jaar 2008 rekent Toyota voor zijn fabrieken in de Verenigde Staten en Mexico op een totale productie van 1,81 miljoen voertuigen. In totaal heeft Toyota nu twaalf productiefaciliteiten op het Noord-Amerikaanse continent met meer dan 37.000 werknemers. Het bedrijf opende in 1985 zijn eerste autofabriek in Kentucky. Toyota verkocht vorig jaar in de VS meer dan 2,26 miljoen wagens. Dat is een stijging van 10,1 procent ten opzichte van 2004.

Monday, January 16, 2006

Corax voorloper van nieuwe luchtmacht?


Groot-Brittannië heeft foto's vrijgegeven van het prototype van de Corax, het allereerste stealth-verkenningsvliegtuig dat in Engeland is ontworpen. De Corax is een onbemand vliegtuig en werd gebouwd door BAE Systems.

Volgens specialisten lijkt het nieuwe tuig bijzonder veel op de DarkStar, het geplande, maar niet gerealiseerde Amerikaanse militaire spionagevliegtuig. Bovendien wordt gesteld dat het onbemande vliegtuig een nieuwe richting inluidt voor gevechtsmateriaal binnen het Britse leger. Zo zou er volgens hen kunnen overwogen worden om rond de Corax een hele familie vliegtuigen te bouwen met eenzelfde centrale romp, maar met verschillende soorten vleugels, afhankelijk van de opdracht die zou moeten vervuld worden.

Groot-Brittannië zou zijn plannen hebben opgegeven om een nieuw bemand gevechtsvliegtuig te ontwikkelen en werkt met de Verenigde Staten nauw samen aan het Project Churchill, waarbij de twee landen werken aan het inzetten van onbemande vliegtuigen. Die zouden vanaf 2015 moeten ingezet worden. De Corax zal gebruikt worden voor het testen van de stabiliteit, controle en prestatie van het ontwerp, dat voor een nagenoeg volkomen onzichtbaarheid zou moeten zorgen.

De Corax maakte in 2004, na een ontwikkelingsperiode van tien maand, zijn eerste proefvlucht.

Online heeft weinig tijd om te imponeren

Een website heeft welgeteld één twintigste van een seconde om indruk te maken op de bezoeker. Gedacht werd dat het vestigen van een indruk minstens twintig keer langer zou duren, maar dat wordt nu door een studie van de Canadese Carleton University tegengesproken. Bovendien wordt opgemerkt dat die eerste indruk ook een blijvende impact heeft.

De onderzoekers toonden aan testpersonen flitsen van websites gedurende een periode van amper vijftig milliseconden. Daarna moesten de vrijwilligers de websites klasseren op het vlak van esthetiek. Daarbij bleek dat dezelfde naar voor kwamen dan bij het tonen van de website gedurende een veel langere periode. Onderzoeksleider Gitte Lindgaard gaf toe verrast te zijn met deze resultaten en niet gedacht te hebben dat iemand iets zou kunnen opmerken in minder dan 500 milliseconden.

Het oordeel wordt volgens de onderzoekers bijna even snel geveld als het oog de informatie kan opnemen. Door het halo-effect zouden deze indrukken ook blijvend zijn. "Indien mensen denken dat een website er goed uitziet, zal de positieve kwaliteit zich ook over andere aspecten, zoals de inhoud, uitspreiden," benadrukte Gitte Lindgaard. "Mensen houden ervan om gelijk te hebben en zullen de website die een goede eerste indruk maakte, verder blijven gebruiken. Dit zal dan weer bevestigen dat hun oorspronkelijke beslissing juist was."

Lindgaard voerde aan dat bedrijven er goed aan doen om rekening te houden met dit fenomeen. "Wie geen eerste goede indruk maakt, zal zijn bezoekers zien vertrekken nog vooraleer ze te weten komen dat het bedrijf meer te bieden heeft dan de concurrentie," waarschuwde ze.

San Francisco heeft Beat-museum


In San Francisco is een museum geopend over de Beat-generatie in dezelfde wijk waar de beweging een halve eeuw geleden op gang kwam. In het museum worden onder meer manuscripten, brieven en eerste edities van werken van Jack Kerouac en Allen Ginsberg getoond.

Eén van de belangrijkste elementen van de tentoonstelling is ongetwijfeld een zeldzaam exemplaar van het gedicht 'Howl' van Ginsberg. Die tekst zou de aanleiding geweest zijn van het opstaan van de Beat-beweging. De stijl van de Beat-literatuur zou aanleiding hebben gegeven tot de tegencultuur die in de jaren zestig naar boven kwam.

Het museum is gevestigd aan de Grant Avenue. De opening werd opgedragen aan Neal Cassady, wiens reizen in het gezelschap van Kerouac de inspiratie geweest zijn van het boek 'On the Road', dat deze laatste schreef in 1957, twaalf jaar voor zijn dood.

Voordien was het Beat-museum gevestigd in Monterey, maar dat was volgens oprichter Jerry Cimino geen ideale plek. De Beat-beweging draaide immers in eerste instantie rond San Francisco. Cimino merkte nog op dat de beweging een gigantisch invloed heeft gehad. "Zij volgden hun dromen en veranderden de wereld," benadrukte hij.

Makrolon overdekt Chinese voetbaltempel

Het chemieconcern Bayern kleedt het Tianjin Olympic Centre van Peking aan met een dak van makrolon. Bayer Guangyi Panel, de locale dochter van het Duitse bedrijf, sloot daarover een samenwerkingovereenkomst het constructiebedrijf Tianjin Huafang Curtain Wall Decoration Engineering. Het dak zal over een oppervlakte van 13.000 vierkante meter bekleed worden met makrolon (polycarbonaat).

Het Tianjin Olympic Centre ligt in het midden van Peking en moet in 2008 de thuisbasis worden van het Olympisch voetbaltornooi. Jürgen Dahmer, topman van Bayer China, stelde dat dit het eerste contract is voor dakbekleding van de Olympische infrastructuur van Peking. Het product werd eerder ook al gebruikt in het Spyridon Louis Stadion in Athene, toen daar in 2004 de vorige Olympische Spelen werden georganiseerd.

Het contract is volgens specialisten het gevolg van de nadruk die de Chinese overheid en de bouwsector wordt gelegd op het gebruik van high-tech en milieuvriendelijke materialen voor het uitbouwen van de Olympische infrastructuur. Bayer zou met de organisatoren ook nog onderhandelen over een aantal andere samenwerkingsprojecten. Op dit ogenblik vormt China de tweede grootste markt van Azië.

Makrolon heeft de helderheid van glas, maar is veel duurzamer, waardoor het materiaal bijzonder geschikt is voor dakpanelen. Het wordt dan ook wereldwijd in tal van sportinfrastructuur gebruikt.

Meisjes te lief voor competitiesport?


Met het Australian Open Championship staat het tennis weer volop in de belangstelling. Het is één van de weinige sporttakken waar het vrouwentornooi als minstens evenwaardig aan het mannentornooi wordt beschouwd. Het tennis is dan ook de belangrijkste vrouwensport in heel de wereld, maar in andere sectoren valt er blijkbaar nog een hele weg af te leggen vooraleer vrouwensport echt wordt erkend.

"Vrouwen en sport vormen geen logisch koppel," vertelde Johanna Vescio, docente aan de University of Technology uit Sidney aan de Australische krant The Daily Star. "Sport druist in tegen onze visie over vrouwelijke heldinnen. Mannelijke helden zijn sterk, agressief en doortastend. Daarmee zijn ze perfect geschikt voor de sport. Vrouwelijke heldinnen zijn daarentegen types als Florence Nightingale, bekommerd en verzorgend."

Ook David Rowe, cultuurdocent aan de Newcastle University, benadrukte dat sport lange tijd een onderdeel was van de mannelijke identiteit. "Tijdens het opgroeien vormt sport een sleutelelement van de mannelijkheid," stipte hij aan. "Een meisje kon daarentegen van sport houden, maar het was niet bepalend voor haar vrouwelijke identiteit." Maar er wordt opgemerkt dat het met tennis totaal anders is gesteld. De sport werd aanvankelijk immers beschouwd als een aanvaardbaar tijdverdrijf voor dames.

Het tennis werd in de 19de eeuw ingevoerd als een sociaal spel, maar het evolueerde vrij snel naar een competitieve sport. Al in 1900 mochten vrouwen op de Olympische Spelen aantreden in twee sporten, namelijk tennis en golf. Toch zou het duren tot in de jaren zeventig toen Billie Jean King nagenoeg op haar eentje het vrouwentennis omvormde tot een professionele sport, want het prestatiegedreven proftennis werd voordien niet passend gevonden voor vrouwen.

Marion Stell, historicus aan de University of Tasmania, benadrukte echter dat de tennisgeschiedenis zijn sporen heeft nagelaten. "Van vrouwelijke tennisters wordt nog altijd vrouwelijkheid en gratie verwacht," voerde ze aan. "We houden ons zelfs liefst voor dat ze niet al teveel zweden. Het gehijg en gekreun van Monica Seles was voor velen dan ook shockerend en absoluut niet toelaatbaar."

David Rowe voegde er aan toe dat het vrouwentennis misschien wel het boegbeeld is geworden van het vrouwentennis, maar er niet in geslaagd is om alle vrouwelijke sporten te laten aanvaarden. "Teamsporten bij vrouwen krijgen nog altijd geen respect of erkenning," benadrukte hij. "Ploegensporten staan synoniem met mannelijke kameraadschap en stout gedrag. Wanneer deze elementen overgebracht worden naar een vrouwelijk team, beginnen mensen verwonderd te kijken en zich bezorgd te maken."

"Men vreest dat vrouwen steeds meer op mannen gaan lijken," benadrukte Rowe. "Er is al geboortecontrole en een relatief evenwicht op het gebied van salarissen. Indien daarbij nog enkele normen worden losgelaten, begint men te vrezen dat vrouwen zich zouden gaan gedragen zoals mannen en beginnen te zuipen en te vechten."

Russen voeden Zwitserse wintersport


De grotere rijkdom van de Russen heeft ervoor gezorgd dat het winterseizoen in Zwitserland gevoelig wordt verlengd. Rusland kent immers een ander vakantischema dan de westerse landen en met hun groeiende welstand hebben ze voor toeristische bestemmingen nieuwe piekperiodes gecreëerd. Daarvan profiteren mondaine Zwitserse vakantieoorden met volle teugen.

In de Russische jaartelling vallen kerstmis en nieuwjaar twee weken later dan in het westen. Dat betekent meteen ook dat de Russen later aan hun wintervakantie beginnen en op reis vertrekken wanneer de westerse toeristen terug naar huis terugkeren. "De Russische welstellende klasse heeft een voorkeur voor de Zwitserse mondaine skioorden, die daardoor dan ook van een langer hoogseizoen kunnen genieten," meldt het persbureau ANP.

De Zwitserse toeristische sector steekt het niet onder stoelen of banken bijzonder tevreden te zijn met de komst van de Russische vakantiegangers. "De Russen gelden als cliënten met veel mogelijkheden," vertelde een woordvoerster van de horeca-vakorganisatie Hotelleriesuisse aan het persbureau. "Ze geven veel geld uit, verblijven liever in een hotel dan in een appartement en strooien ook aan de skipistes en in de sjieke boutiques met geld."

Het voorbije jaar ontving Zwitserland 63.000 Russische toeristen. Dat is een stijging met 12,5 procent tegenover het jaar voordien. Gemiddeld zou een Russisch toerist 259 euro per dag besteden, exclusief hotelkosten. Daarmee staan de Russen op de tweede plaats, na de Chinezen (290 euro), maar voor de Amerikaanse bezoekers (211 euro). Inmiddels heeft de Zwitserse toeristische dienst een website in het Russisch geopend.

Ook Dodenmars Bataan in vraag gesteld?


Twee Amerikaanse oudstrijders van de tweede wereldoorlog eisen een verontschuldiging van het Japanse magazine Bungeishunju. Dat had een artikel gepubliceerd over de beruchte Dodenmars van Bataan, die duizenden geallieerde krijgsgevangenen het leven heeft gekost. Het artikel liet verstaan dat de mars niet zo erg was als wordt beweerd. Die bewering zette Lester Tenney (86) en Robert Brown (81), overlevenden van de Dodenmars, aan om verontschuldigingen te eisen. Wordt na de holocaust ook Bataan in vraag gesteld?

Het artikel in het magazine was het verslag van de Japanse journaliste Yukie Sasa, die de hele Dodenmars op haar eentje had overgedaan. Ze werkte het traject van 102 kilometer af in vier dagen en kwam tot de vaststelling dat een menselijke wezen onmogelijk aan het wandelen van die afstand kon sterven. "Dat betekent dat de mars zelf geen krijgsgevangenen heeft gedood, maar dat ze vooral zijn gestorven aan ziektes zoals malaria. Het is dan ook niet juist te stellen dat het Japanse leger geheel verantwoordelijk is voor de dood van de gevangen soldaten."

De journaliste geeft in haar verhaal toe dat het onmogelijk is om alle verhalen en ontberingen van elke indivuele krijgsgevangene onder de Japanse soldaten te controleren. "Het traject heeft sindsdien zware wijzigingen ondergaan en er moet ook rekening gehouden worden met de fysieke condities van de gevangenen," stipte ze aan. "Maar daarentegen moet er ook geluisterd worden naar de echte ervaringen van een dertigjarige vrouw met weinig atletische vermogens."

Tenney en Brown merkten echter op dat de journaliste geen verslag heeft willen brengen over het verleden, maar dat verleden heeft willen herschrijven. Ze stelden dat elke krijgsgevangene die de Dodenmars heeft meegemaakt, zich beledigd zou voelen door het artikel. Het tweetal eiste van het magazine dan ook een rechtzetting en een verontschuldiging. De Dodenmars van Bataan wordt trouwens bestempeld als een oorlogsmisdaad.

De Dodenmars werd door de Japanners opgezet na de overgave van de Amerikaanse en Filippijnse troepen, die het Bataan-schiereiland hadden verdedigd, op 9 april 1942. Daarop besloot de Japanse generaal Masahuru Homma om de 70.000 krijgsgevangenen te voet naar het gevangenenkamp O'Donnell in Neuva Ecija te voeren. De krijgsgevangenen kregen dagenlang geen voedsel of drank en diegenen die door vermoeidheid ten val kwamen, werden ter plaatse geëxecuteerd. Ruim tienduizend soldaten zouden de tocht niet overleefd hebben.

Na de Japanse overgave werd generaal Homma veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en op 3 april 1946 in Manila terecht gesteld. Op 9 april wordt op de Filippijnen nog altijd Bataan Day herdacht.

Grotere controle op gsm-gebruik tieners


Aanbieders van mobiele toepassingen bieden ouders van kinderen met een gsm-toestel de mogelijkheid om hoge telefoonrekeningen, veroorzaakt door het overgebruik door hun kroost, te vermijden. Met die ingebouwde veiligheden hopen ze ouders gerust te kunnen stellen dat ze controle kunnen houden over het online-telefoongedrag van de jongeren, waardoor de aanbieders een groter aandeel hopen te kunnen krijgen op de markt van de jonge consumenten.

Uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK NOP blijkt dat ouders in nagenoeg driekwart van de gevallen betalen voor het draadloze telefoonverkeer van hun kinderen. In de Verenigde Staten zou het daarbij gaan om een markt van nagenoeg 11 miljard dollar per jaar. "De tijd dat ouders hun kinderen op het hart drukten om hun gsm-toestel alleen te gebruiken in geval van nood, is duidelijk voorbij," benadrukte GfK-zegsman Ben Rogers tegenover de krant Washington Times.

Om ouders toch enige controle te laten uitoefenen op het telefoongebruik van hun kroost, bieden verscheidene bedrijven hen de mogelijkheid om een maximum van twintig nummers te bepalen waarmee kan gebeld worden. Ook kan vooraf vastgelegd worden wie er kan bellen, tijdens welke uren van de dag het toestel gebruikt kan worden en hoeveel minuten per maand er gebeld kan worden.

"Met dergelijke toepassingen zijn volwassenen gerust dat ze hun kind kunnen contacteren en ook kunnen controleren," benadrukte Joe Farren, woordvoerder van de CTIA, een vakgroep van de gsm-industrie. Inmiddels zijn ook toepassingen op de markt gekomen - zoals de Purchase Blocker van Cingular - die het onmogelijk maken dat de gsm-gebruiker mobiele aankopen zou doen op online aanbiedingen, zoals ringtones, games of beelden. Ringtones zouden door 89 procent van de tieners worden gedownload, terwijl games bij 53 procent van de gsm-jongeren een reden is om te downloaden.

De volwassen gsm-markt begint heel dicht bij zijn saturatiepunt te komen. Het onderzoeksbureau Jupiter Research spreekt in dat verband over een dekking van 70 procent. De aanbieders proberen dan ook tieners aan te trekken, een categorie waar nog groeimogelijkheden zijn. De aanbieders proberen dat publiek niet te lokken met zakelijke voordelen en handige oplossingen, maar vooral door duidelijk te maken dat een gsm-toestel heel leuk kan zijn. Tegelijkertijd probeert men dan de ouders te paaien door ook een aantal veiligheidsmaatregelen aan te bieden.

Vrouwen kunnen geen luchtvaartbedrijf leiden


Studies hebben uitgewezen dat het voor vrouwen nog altijd moeilijk is om de top van de industriële wereld te halen. Maar zelfs wanneer hen dat toch lukt, blijkt het nog altijd moeilijk om erkend en geloofd te worden. Dat ondervond de Australische Margaret Jackson, toen zij vorig jaar op de luchthaven van Los Angeles werd gecontroleerd. Jackson had technische documenten over vliegtuigen bij zich en werd meteen beschouwd als een potentiële terrorisme. Het hielp Jackson ook niet dat ze zich identificeerde als directeur van de vliegtuigmaatschappij Qantas.

Bij een controle in de luchthaven van Los Angeles werden in de handtas van Margaret Jackson technische plannen over vliegtuigen ontdekt. "De veiligheidsagenten van de luchtmacht bleken echter absoluut niet te kunnen geloven dat een vrouw het hoofd kon zijn van een luchtvaartmaatschappij," meldt The Herald Sun. Het zou volgens Jackson ruim een uur geduurd hebben vooraleer het probleem was opgelost.

Jackson bracht het incident te berde tijdens een persconferentie in China om nieuwe rechtstreekse vluchten van Qantas tussen Australië en Peking te promoten. Een Chinese journalist maakte tijdens de ontmoeting zijn beklag dat de veiligheidsmaatregelen op Australische luchthavens bijna even strikt waren als de Verenigde Staten. Daarop bracht Jackson haar eigen verhaal naar voor.

Economie in de media


Er wordt vandaag een algemene staking gehouden in de Belgische havens uit protest tegen de Europese liberaliseringsplannen. Zo'n 3.000 havenarbeiders trekken naar Straatsburg, waar een betoging plaatsvindt. Er vindt maandag geen afhandeling plaats in de Belgische havens. "Er worden geen schepen geladen of gelost", aldus Myriam Chaffart, algemeen sectorverantwoordelijke havens voor ACV-Transcom. "De staking is algemeen," aldus Chaffart. Volgens de vakbondsvrouw hebben veel schepen hun vaarritme aangepast, zodat ze pas morgen/dinsdag de havens aandoen. Er vertrekken zowat 3.000 Belgische havenarbeiders richting Straatsburg, waar het Europese parlement zich buigt over de havenrichtlijn. De vakbonden zijn gekant tegen de liberaliseringsplannen. Volgens Chaffart gaat het om 2.000 betogers uit Antwerpen, 500 uit Zeebrugge, 370 uit Gent en 50 uit Brussel. In totaal werken in België 9.000 tot 10.000 mensen in de havens. Aan de betoging in Straatsburg zouden zo'n 7.000 tot 8.000 havenarbeiders deelnemen uit verscheidene Euopese landen.

De socialiste Michelle Bachelet heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Chili op overtuigende wijze gewonnen. Bachelet kreeg 53,5 procent van de stemmen, tegen 46,4 procent voor haar tegenstander Sebastian Pinera, meldde het ministerie van binnenlandse zaken nadat 97,5 procent van de ongeveer acht miljoen uitgebrachte stemmen was geteld. Pinera gaf zondagavond zijn nederlaag toe. Bachelet wordt de eerste vrouwelijke president van Chili. Zij volgt op 11 maart Ricardo Lagos op, die weliswaar de steun geniet van een grote meerderheid van de 15,5 miljoen Chilenen, maar volgens de grondwet niet kon worden herkozen. De levensloop van de 54-jarige Bachelet is een van de redenen voor haar populariteit. Haar vader, een generaal, werd doodgemarteld omdat hij zich verzette tegen de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet in 1973. Zelf moest ze in ballingschap nadat ze samen met haar moeder was gevangengezet.

De Britse Conservatieve Partij is onder leiding van de populaire David Cameron bezig met een opmars in de peilingen. De partij staat volgens de zaterdag vrijgegeven uitslag van een recent onderzoek op 39 procent van de stemmen, 4 procentpunten meer dan de Labour-partij van premier Tony Blair. De Liberaal Democraten, die na het plotselinge aftreden van hun leider Charles Kennedy wegens een alcoholprobleem moeilijke tijden doormaken, staan op 20 procent. De Conservatieven verloren drie achtereenvolgende verkiezingen aan Labour en lijken onder Cameron een nieuwe bloeiperiode tegemoet te gaan. Het 39-jarige parlementslid heeft beloofd een einde te maken aan het ietwat stoffige, rechtse imago van de partij. Voordat Cameron afgelopen december de leiding kreeg lagen de verhoudingen precies omgekeerd. Labour stond toen op 39 procent en de Tories op 35 procent.

De capsule van de ruimtevaartmissie Stardust is zondag veilig geland in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Aan boord van de capsule bevinden zich stofdeeltjes die het vaartuig verzamelde tijdens de vlucht twee jaar geleden door de staart van de komeet Wild-2. Zeven jaar terug zond de NASA de Stardust op weg om materie te verzamelen van plekken die verder weg liggen dan de maan. Na een reis van 4,63 miljard kilometer, ofwel meer dan 10.000 keer de afstand tussen de aarde en de maan landde de capsule zondagochtend. Volgens wetenschappers bevat het meegebrachte materiaal sporen uit de begintijd van het heelal en stofjes die de komeet Wild-2 tijdens zijn lange tocht langs de rand van ons zonnestelsel heeft verzameld. Zij hopen dat de monsters meer kunnen vertellen over de oorsprong van het zonnestelsel. De capsule drong zondag met meer dan 46.000 kilometer per uur de aardse atmosfeer binnen - een recordsnelheid in de geschiedenis van de ruimtevaart. Hij landde vervolgens aan een parachute op een militaire basis niet ver van Salt Like City.

Het oliebedrijf Shell overweegt alle werknemers terug te trekken uit de moerassige gebieden in het westen van de Nigeriaanse rivierdelta. In de moeilijk toegankelijke streek hebben militanten in vijf dagen tijd vier aanvallen uitgevoerd op installaties van het concern. Een definitief besluit wordt volgens de zegsman maandag genomen. Wat het gevolg is voor de productie van Shell is nog onduidelijk. Het evacueren van medewerkers hoeft namelijk niet per se te betekenen dat de olieproductie wordt stilgelegd. Shell haalt in de regio Warri dagelijks 380.000 vaten olie uit de grond. Circa driekwart daarvan komt uit de moerassen, waar militanten per boot makkelijk de productieplatforms kunnen bereiken. Het Nigeriaanse leger staat vaak machteloos. Shell, de grootste olieproducent in Nigeria, haalde zondag al ongeveer 330 arbeiders van olieplatforms in de moerassen. Dat gebeurde nadat gewapende mannen een installatie aanvielen waardoor zes personen omkwamen. Woensdag werden vier Shell-medewerkers gegijzeld, afkomstig uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Honduras en Bulgarije. Nigeria is de op zeven na grootste olie-exporteur ter wereld. In de industrie gaan miljarden om, tot frustratie van miljoenen Nigerianen die onder de armoedegrens leven en niets van de welvaart merken.

Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken houdt volgende maand een conferentie waarop zal worden besproken of wetenschappelijk vaststaat dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Dat heeft het ministerie zondag bekendgemaakt. Woordvoerder Hamid Reza Asefi van het ministerie zei niet waar en wanneer de conferentie wordt gehouden en wie de deelnemers zullen zijn. Zaterdag riep de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad het westen op ruimdenkend genoeg te zijn om een internationaal debat over de ware aspecten van de holocaust toe te staan. Eerder haalde Ahmadinejad zich de woede van een groot deel van de internationale gemeenschap op de hals, door de moord op zes miljoen joden door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog een mythe te noemen en te zeggen dat Israël van de kaart geveegd zou moeten worden.

Tinkerbell, tot voor kort de chihuahua van Paris Hilton, heeft tassenontwerper James Piatt geïnspireerd tot het maken van een handtas. Volgens de New York Post kwam Piatt op het idee voor de leren tas in de vorm van een doodhangende chihuahua toen dierenrechtenorganisatie Peta de hotelerfgename bekritiseerde. Peta meent dat Paris haar dieren gebruikt alsof het hippe handtassen zijn. Piatt zegt helemaal geen hekel te hebben aan Paris, ondanks zijn kritische ontwerp. Hij wil ook dat de Hilton-telg Tinkerbell weer onder haar arm gaat dragen, maar dan in de vorm van zijn tas. "Ik wil haar er heel graag eentje geven, dat zou echt fantastisch zijn." De Tinkerbell-handtas is voor 175 dollar (bijna 150 euro) te koop op de website van de tassenontwerper. Paris Hilton ruilde Tinkerbell in voor een jongere versie omdat ze een volgroeide hond niet schattig zou vinden. Eerder raakte ze haar chihuahua al eens kwijt, maar wist hem na een grote zoekactie, waar ook de media een handje aan meehielp, terug te vinden. Geruchten gingen toen dat Tinkerbell nooit is teruggevonden, maar vervangen werd door een evenbeeld van het hondje.

Sunday, January 15, 2006

Verliest Amerikaanse regering met online gokken?


Amerikaanse gokkers zullen zit jaar meer dan 7,2 miljard dollar online verspelen. Dat is bijna de helft van de 15 miljard dollar die in de Verenigde Staten jaarlijks wordt vergokt. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Christiansen Capital Advisers (CCA). Daarbij wordt geseld dat het internet-gokken in meer dan tachtig landen wordt aangeboden, maar dat het publiek vooral bestaat uit Amerikanen. Daardoor verliest de Amerikaanse regering een belangrijke bron van belastingen.

CCA benadrukt dat ongeveer 300 online bedrijven gokspelen aanbieden op ongeveer 2.100 websites. Indien de huidige evolutie aanhoudt, zou de sector in 2010 een omzet halen van meer dan 24 miljard dollar. Het Amerikaanse ministerie van justitie benadrukt dat online gokken illegaal is, maar geeft toe dat de uitbaters niet in overtreding zijn in landen waar ze hun online casino's hebben geregistreerd en dat gokkers zelf niet onder de wet vallen.

Tot nu toe werd in de Verenigde Staten slechts één rechtszaak tegen een groot online gokbedrijf gewonnen. De Amerikaanse Wire Act uit 1961 bepaalt immers dat het verboden is om telefonisch weddingschappen aan te nemen. Dat was de grond waarop de Amerikaanse overheid in 1998 de Californische zakenman Jay Cohen kon vervolgen voor zijn online casino, dat geregistreerd was op Antigua (Caraïben). Cohen werd veroordeeld tot een gevangenisstraf en bleef zeventien maanden in de cel.

Maar in de praktijk kunnen de Amerikaanse gokkers door de buitenlandse goksites vrijwel ongestoord hun gang gaan. "Het Amerikaanse gerecht beseft dat er aan die praktijken niets te doen valt," vertelde Frank Frahrenkopf, directeur van de American Gaming Association, aan de krant Pittsburgh Tribune. Sportingbet.com, geregistreerd in Groot-Brittannië, benadrukt dan ook dat de Amerikaanse regering geen recht heeft om op te treden wanneer online gokactiviteiten worden aangeboden aan Amerikaanse burgers. "Ik bevind mij niet in de Verengide Staten en de transacties gebeuren niet op Amerikaans grondgebied," benadrukte Sportingbet-baas Nigel Payne.

Ook de World Trade Organization bekritiseerd het beleid van de Amerikaanse regering en stelt dat de Verenigde Staten op dit vlak discriminerend optreedt tegen buitenlandse bedrijven. Er zijn nu pogingen om het gokken tegen te gaan door beperkende maatregelen op te leggen aan de wijze waarop online gokschulden kunnen worden opgeëist. Een wetsvoorstel in die richting wordt op dit ogenblik in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden behandeld.

Keith Furlong, ondervoorzitter van de Interactive Gaming Council, benadrukte dat zijn organisatie een duidelijke regelgeving zou toejuichen. "Op dit ogenblik verhindert de Amerikaanse regering juist dat bona-fide Amerikaanse bedrijven op de markt zouden kunnen komen," stelde hij. "De meeste politici weten blijkbaar niet hoeveel geld er in deze sector omgaat." Er wordt op gewezen dat de Amerikaanse regering nu een belangrijk pakket belastingsgelden ziet verloren gaan en naar het buitenland verhuizen.