Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 17, 2006

Morales heeft eigen protocolaire outfit

Volgende zondag wordt in Bolivië de nieuwe president Evo Morales geïnstalleerd. Sinds geruime tijd doet bij de bevolking echter al de vraag de ronde hoe hun nieuwe staatshoofd zal gekleed zijn voor de plechtigheid. Morales heeft de jongste weken immers duidelijk laten aanvoelen vast te willen houden aan zijn persoonlijke uniform, bestaande uit een zwarte jeansbroek en een blauwe alpaca-sweater, zelfs bij de meest formele staatsaangelegenheden.

Na zijn verkiezing is Evo Morales aan een wereldtoer begonnen om met een aantal buitenlandse staatshoofden te spreken. Steeds was hij gekleed in de inmiddels al berucht geworden alpaca-sweater, ook bij de Chinese president en de Spaanse koning. "Morales is steeds bij zijn bescheiden afkomst gebleven," merkt het persbureau Associated Press. "Er is slechts één schoolfoto - uit 1977 - bekend waarop Morales pak en das draagt."

Sinds hij de presidentsverkiezingen van zijn land heeft gewonnen, heeft Morales echter toegevingen gedaan aan het protocol. Hij draagt nu een elegante lederen jas, een klassiekere broek, maar nog altijd zijn alpaca-sweater. "Voor de Spaanse pers was dat een overtreding tegenover de goede gewoontes, maar voor de Bolivianen is dat gewoon een mooie sweater uit alpaca, wat een Bolivisch exportproduct is."

Morales is trouwens niet het eerste staatshoofd dat opvalt door onconventionele kleding. Fidel Castro verschijnt bijna nooit zonder zijn groene militaire uitrusting en de Afghaanse president Hamid Karzai draagt bijna altijd zijn karakul-hoofddeksel en wapperende rokken. Ook Mahatma Gandhi had een eigen uniform, met zijn traditionele Hindi-kleed en sandalen. Maar sommige Bolivianen zijn van oordeel dat hun leider zich meer formeel zou moeten kleden.

"De normen van het protocol moeten gerespecteerd worden," stellen tegenstanders van het kledinggedrag van Morales. "Hij wil tonen dat hij afkomstig is van de inlandse indianen, maar dat kan op een andere manier." Maar daar wordt dan weer tegen opgeworpen dat Morales heel wat kritiek zou te slikken krijgen, moest hij zich plots op een andere manier gaan kleden. "De mannen met dassen hebben Bolivië lange tijd geregeerd en zij hebben niets gedaan," wordt daar aan toegevoegd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home