Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 17, 2006

Economie in de media


Tata Motors, de grootste automaker van India, gaat wagens van Fiat verkopen. Tata Motors krijgt in ruil hiervoor toegang tot de ontwerp-en productietechnologie van de Italianen. Met deze alliantie hoopt Fiat de dalende omzet in India te keren. De economie in dit Aziatische land toont al jaren een forse groei en ook de autoverkopen zitten in de lift. Vanaf maart zal een aantal geselecteerde dealers van Tata ook Fiats in hun showrooms verkopen. De samenwerking tussen beide autobedrijven wordt mogelijk in een later stadium uitgebreid metgezamenlijke ontwikkeling en productie van auto's en de levering van auto-onderdelen uit India naar Fiat-fabrieken.

Een rechter in het Centraal-Amerikaanse Nicaragua heeft de beslaglegging bevolen van eigendommen van Shell in het land. Dat meldt het persbureau Prensa Latina. Het bevel van vrijdag volgt op een uitspraak van een andere Nicaraguaanse rechtbank in december 2002. Die bepaalde dat het olieconcern 490 miljoen dollar aan schadeloosstellingmoet betalen aan 500 medewerkers van een bananenplantage. De medewerkers zouden ziek zijn geworden na het werken op plantages met het pesticide Nemagon, dat in de jaren zeventig door onder andere Shell werd geproduceerd. Het bestrijdingsmiddel is sinds 1979 verboden in het Westen, maar zou nog tot in de tachtiger jaren zijn geexporteerd naar diverse landen in Centraal-Amerika. De directeur van Shell-Nicaragua, Mauricio Aranda, heeft in een reactie op de beslaglegging laten weten dat de uitspraak geen juridische geldigheidheeft. Volgens Aranda is Shell-Nicaragua een onafhankelijke juridische entiteit en gaat deze zaak haar niet aan. Nemagon leidt tot steriliteit bij mensen die er langdurig mee in aanraking zijn geweest.

De deviezenreserve van China is in 2005 met 34 procent toegenomen tot het recordbedrag van 818,9 miljard dollar. Als de groei in het huidige tempo doorgaat, zal het land dit jaar over de grootste financiele reserves ter wereld beschikken. Nu neemt Japan die positie in. In dollars bedroeg de stijging in 2005 209 miljard dollar, iets meer dan in het jaar daarvoor. Vooral het groeiende handelsoverschot zorgde er vorig jaar voor dat de buitenlandse reserves aanzwollen. Vorige week werd bekend dat het handelsoverschot in 2005 is verdrievoudigd naar102 miljard dollar. China liet onlangs weten een verbetering te willen aanbrengen in de manier waarop het zijn reserves belegt. Op de financiele markten werd dat zo uitgelegd dat het land minder in dollars wil gaan beleggen. China zelf ontkent dat. Een aanzienlijk deel van de financiele reserves is nu belegd in dollars. Als China besluit daar deels van af te stappen, zou de rente in de VS omhoog kunnen gaan. Via de dollarbeleggingen heeft China de koers van zijn eigen munteenheid de afgelopen jaren laag kunnen houden.

De Europese Commissie heeft een actieplan klaar om de binnenvaart te stimuleren. Ondanks hun betrouwbaarheid, lage kosten, veiligheid en beperkte impact op het milieu worden de binnenvaartschepen volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie nog steeds onvoldoende aangewend in het vrachtvervoer. Het actieplan NAIADES, dat de Commissie dinsdag zal presenteren, moet de binnenvaart kansen bieden om een grotere rol te spelen in het vrachtvervoer, dat volgens schattingen met 33 procent zal toenemen tegen 2013. Momenteel wordt slechts 6 procent van het vrachtvervoer over water gevoerd en de binnenvaart biedt volgens de Commissie voldoende potentieel om dat aandeel op te trekken. De Commissie plant onder meer maatregelen om de verouderde vloot te moderniseren, jonge mensen warm te maken voor een job in de sector, het Europese netwerk van binnenwateren beter bevaarbaar te maken en de wetgeving van de lidstaten beter op elkaar af te stemmen. Ook wil de Commissie het stoffige imago van de binnenvaart wat oppoetsen bij het grote publiek en de organisatie van de markt, die grotendeels bestaat uit bedrijfjes van één of twee schepen, verbeteren.

De kans is groot dat de slapende 5,4 km premetro in Antwerpen in de nabije toekomst tot leven komt. Vlaams minister van Mobiliteit Van Brempt zoekt naar alternatieve financiering van projecten van De Lijn. Op korte termijn gaat het om bijna 200 miljoen, op langere termijn om 500 miljoen euro. De Lijn beschikt over onvoldoende investeringsmiddelen om het Pegasusplan voor de agglomeraties van Antwerpen, Brussel en Gent uit te voeren. Van Brempt (sp.a) wil een aantal projecten realiseren met alternatieve financiering. In Antwerpen gaan er trams rijden naar Ranst Q8 aan de E313, Malle en Brasschaat. Hiervoor wordt niet alleen de premetro tussen Opera en de Stenenbrug, maar ook het vak Turnhoutsebaan richting Deurne-Centrum en de kokers tussen de Carnotstraat en Schijnpoort afgewerkt. In de Antwerpse premetro werd in de periode 1964-1996 ruim 35 miljard Belgische frank (niet geïndexeerd) geïnvesteerd. Voor dat geld werd een ondergronds net van 13.487 meter gebouwd. Momenteel is 8.061 meter in gebruik. De resterende 5.426 meter slaapt, maar wordt wél onderhouden.

Japanse onderzoekers beginnen maandag een speurtocht naar het binnenste van de aarde. Vanaf een schip boren ze tot zeven kilometer diep in de oceaanbodem, drie keer dieper dan ooit tevoren. De Japanners hopen materiaal op te halen, dat aantoont hoe het leven is ontstaan. De Britse krant The Times meldde dat maandag. "Deze planeet is ons thuis. Maar we weten zo weinig van wat er onder onze voeten gebeurt. Als ergens te ontdekken is hoe het leven is ontstaan, dan moet het in die diepte zijn," aldus onderzoeksleider Asahiko Taira. "In de twintigste eeuw zochten we naar het ontstaan van het heelal, dus gingen we naar de ruimte en de maan. We leerden veel over atomen en de oerknal. Deze eeuw gaat over de fundamentele vraag waar het leven vandaan komt.” Het Japanse project is het eerste dat de aardmantel gaat onderzoeken, de laag na de kilometersdikke aardkorst. De aardmantel ligt tot ongeveer 2900 kilometer diep vanaf het aardoppervlak.

De Chinese hoofdstad Peking wil in 2010 een Disneypark hebben. Daarmee wordt het de eerste stad op het vasteland van China met een themapark van de Amerikaanse entertainmentgigant Walt Disney. Het complex, dat volgens Chinese media in het zuiden van Peking moet verrijzen, lijkt een flinke bedreiging te worden voor het themapark in Hongkong. Het onlangs geopende Disneyland in de Zuid-Chinese miljoenenstad trekt minder bezoekers dan verwacht. De tegenvallende resultaten kostten de directeur van de attractie, die 3,5 miljard dollar heeft gekost, eerder deze maand de kop.

Moldavië heeft maandag een akkoord gesloten met de Russische energiegigant Gazprom over de levering van gas aan het Oost-Europese land. Daarmee komt een einde aan een crisis waarbij Rusland de gaskraan dichtdraaide. De regering in Chisinau gaat het eerste kwartaal 110 dollar per duizend kubieke meter gas betalen. Gazprom had geëist dat Moldavië, een van de armste landen van Europa, 160 dollar zou gaan betalen - een verdubbeling vergeleken met de prijs die het in 2005 rekende. Het vier miljoen inwoners tellende Oost-Europese land hield het in de tussentijd warm door gasleveranties vanuit het naburige Oekraïne. Vanwege een vergelijkbaar conflict over gasprijzen moest dat land het zelf ook tijdelijk zonder Russisch gas stellen.

De productie van de Japanse autobouwer Toyota in zijn Noord-Amerikaanse fabrieken heeft vorig jaar het recordniveau van 1,56 miljoen voertuigen bereikt. Dat maakte Toyota maandag bekend. Toyota wil de productie van auto’s en trucks in Noord-Amerika de komende jaren nog verder opvoeren. Dit jaar wil het bedrijf de hybride-versie van de populaire Toyota Camry bij zijn fabriek in de Amerikaanse staat Kentucky gaan bouwen. Voor het jaar 2008 rekent Toyota voor zijn fabrieken in de Verenigde Staten en Mexico op een totale productie van 1,81 miljoen voertuigen. In totaal heeft Toyota nu twaalf productiefaciliteiten op het Noord-Amerikaanse continent met meer dan 37.000 werknemers. Het bedrijf opende in 1985 zijn eerste autofabriek in Kentucky. Toyota verkocht vorig jaar in de VS meer dan 2,26 miljoen wagens. Dat is een stijging van 10,1 procent ten opzichte van 2004.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home