Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 16, 2006

San Francisco heeft Beat-museum


In San Francisco is een museum geopend over de Beat-generatie in dezelfde wijk waar de beweging een halve eeuw geleden op gang kwam. In het museum worden onder meer manuscripten, brieven en eerste edities van werken van Jack Kerouac en Allen Ginsberg getoond.

Eén van de belangrijkste elementen van de tentoonstelling is ongetwijfeld een zeldzaam exemplaar van het gedicht 'Howl' van Ginsberg. Die tekst zou de aanleiding geweest zijn van het opstaan van de Beat-beweging. De stijl van de Beat-literatuur zou aanleiding hebben gegeven tot de tegencultuur die in de jaren zestig naar boven kwam.

Het museum is gevestigd aan de Grant Avenue. De opening werd opgedragen aan Neal Cassady, wiens reizen in het gezelschap van Kerouac de inspiratie geweest zijn van het boek 'On the Road', dat deze laatste schreef in 1957, twaalf jaar voor zijn dood.

Voordien was het Beat-museum gevestigd in Monterey, maar dat was volgens oprichter Jerry Cimino geen ideale plek. De Beat-beweging draaide immers in eerste instantie rond San Francisco. Cimino merkte nog op dat de beweging een gigantisch invloed heeft gehad. "Zij volgden hun dromen en veranderden de wereld," benadrukte hij.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home