Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 15, 2006

Noodkreet om Pantanal


De akkerbouw en veeteelt in het westen van Brazilië bedreigen het Pantanal, het grootste wetland van de wereld. Die waarschuwing is afkomstig van de Braziliaanse tak van de milieubeweging Conservation International. In een rapport wordt aangestuurd op een betere controle over het grondgebruik en natuurbescherming.

Het Pantanal is een gebied dat verdeeld is over het grondgebied van Paraguay, Bolivië en Brazilië. De landbouw is de belangrijkste economische pijler van het gebied en volgens het World Wildlife Fund (WWF) worden er ruim zestien miljoen dieren geteeld. Het gebied is dan ook de thuisbasis van de Pantaneiro, de Braziliaanse cowboy. Op Braziliaans grondgebied zouden de landbouwactiviteiten al ongeveer 45 procent van de plantenwereld van het Paraguay-rivierbekken hebben verwoest. Daarin bevinden zich onder meer de wetlands van het Pantanal, een gebied met een oppervlakte van 145.000 vierkante kilometer.

De ontbossing en aftakeling van de bodem gebeuren buiten de eigenlijke wetlands, maar die activiteiten hebben er volgens Conservation International toch toe geleid dat al één zesde van de originele Pantanal-vegetatie verloren is gegaan. Bovendien zouden de cycli van droge en natte periodes aan het veranderen zijn. Het is volgens onderzoekers dan ook belangrijk om het Paraguay-bekken te beschermen. Dat waterreservoir zorgt immers voor de bevloeiing van de wetlands.

Het Pantanal staat bekend voor zijn rijke biodiversiteit. Conservation International voert aan dat het gebied ongeveer 650 vogelssorten, 230 vissoorten en ongeveer 80 verschillende soorten zoogdieren kent. Daarnaast vindt men er ook nog eens meer dan duizend verschillende soorten vlinders. De organisatie heeft de Braziliaanse regering opgeroepen om het grondgebruik door de boeren beter te regelen en de wetten op natuurbescherming beter te handhaven.

In het gebied zijn echter plannen om de Paraguay-rivier uit te baggeren om scheepvaartverkeer mogelijk te maken, terwijl op de oevers van de rivier ook energiecentrales dreigen gebouwd te worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home