Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 15, 2006

Groepsdynamiek belangrijk voor bedrijf

Medewerkers die het niet zo nauw nemen met het werkritme of zich niet houden aan afspraken, zijn schadelijk voor het hele bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse psycholoog Jeroen Stouten. Dergelijke praktijken kunnen volgens hem projecten in gevaar brengen en de algemene werksfeer bederven.

"In veel situaties kan ook op de werkvloer het individuele belang in conflict komen met het collectieve belang," voert Stouten aan. Wanneer een lid van een team de kantjes eraf loopt en erop rekent dat collega's zich wat meer zullen inspannen, kunnen volgens hem projecten in gevaar komen, zeker wanneer meerdere werknemers het niet zo nauw nemen met de verwachtingen die in hen gesteld worden.

Maar ook het sociale klimaat in de groep is volgens Stouten van groot belang. "Wanneer groepsleden sociaal niet worden geaccepteerd door de anderen, leidt dit tot verzet tegen de algemeen aanvaarde regels," voert hij aan. "Dit uit zich in negatieve reacties en vergeldingsmaatregelen, die schadelijk zijn voor de organisatie."

De psycholoog stelt dan ook dat bedrijven op de hoogte moeten zijn van de sociale dynamiek die er binnen de teams of afdelingen heersen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home