Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2006

Argos moet internet weer gezond maken


Computervirussen zullen zich in de toekomst nog veel sneller over het internet verspreiden en er moet dan ook drastisch worden ingegrepen. Dat stellen onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij werken aan de ontwikkeling van het Argos-programma, dat virussen onmiddellijk moet kunnen herkennen en onschadelijk maken. De eerste realisaties worden op dit ogenblik uitgetest aan een aantal Nederlandse universiteiten.

"Computervirussen verspreiden zich steeds sneller," vertelden de onderzoekers aan de krant De Telegraaf. "In 2001 wist het wormvirus Code Red zich binnen een dag over de hele wereld te verspreiden. Twee jaar later had het virus Slammer nog maar een half uur nodig om alle kwetsbare computers in de wereld te besmetten. Maar deskundigen voorspellen dat het nog tien keer sneller kan. Net als in de echte wereld ontwikkelden zich inmiddels virussen die zelfstandig muteren en kunnen uitgroeien tot een epidemie."

Dit fenomeen zorgt er volgens de onderzoekers ook voor dat beschermende maatregelen snel en intelligent moeten kunnen reageren. Dat leidde tot de ontwikkeling van het Argos-programma, dat vreemd online gedrag moet herkennen en onmiddellijk een vaccin moet ontwikkelen. "Op die manier is het mogelijk om een nieuwe worm binnen een minuut uit de schakelen," wordt er gesteld.

Argos is volgens de onderzoekers geschikt voor alle applicaties en besturingssystemen en is gebaseerd op open standaarden. Het is dan ook gratis beschikbaar. "Gezondheidszorg voor het internet is een publieke taak," benadrukten de ontwikkelaars tegenover de krant. Het project zou de belangstelling genieten van een hele reeks Europese instellingen en bedrijven. Het onderzoek kreeg 700.000 euro financiƫle steun van de Europese Unie en Nederland.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home