Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2006

Wordt Nalewkistraat heropgebouwd?


De Nalewkistraat was tijdens de tweede wereldoorlog één van de centrale punten van de opstand van het Joodse ghetto van Warschau. Er zijn nu plannen om dat historisch decor herop te bouwen als toegang tot een nieuw museum over de geschiedenis van de Poolse joden. Dat zou opgericht worden op de plek waar dat Joodse ghetto zich destijds bevond. Maar het project blijft ook nu de gemoederen verhitten, vooral rond de aandacht die al dan niet zou moeten besteed worden aan het Poolse antisemitisme.

Het project zou moeten uitmonden in het belangrijkste museum in Europa over de Joodse geschiedenis moeten worden. Bovendien zou het museum opgericht worden op één van de meest beruchte plekken uit die Joodse geschiedenis. Het hele project werd zopas door directeur Jerzy Halbersztadt in Tel Aviv voorgesteld aan een aantal historici. "Die gesprekken werden al vlug beheerst door het thema van het Poolse antisemitisme," meldt de Israëlitische krant Haaretz Daily. "Sommige historici menen dat het project niet voldoende aandacht besteed aan dat aspect van de Joodse geschiedenis in Europa."

Maar ook het praktische opzet van het museum kreeg de nodige kritiek. De projectleiders zouden de beruchte Nalewkistraat, die een belangrijke rol speelde in het ghetto van Warschau, willen reconstrueren. Dat zou meteen de toegang worden tot het museum, maar volgens sommigen maakt men van het museum op die manier een Disneypark. Bovendien zouden een aantal presentaties niet kloppen met de feitelijke joodse geschiedenis in Polen.

Projectleider Halbersztadt stelde echter dat er gekeken moet worden naar de algemene structuur en benadrukte dat er nog tijd genoeg is om een aantal details bij te sturen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home