Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2006

Spitsbergen krijgt gigantische zadenbank


Op het eiland Spitsbergen komt een gigantische opslagplaats voor zaden van twee miljoen soorten gewassen. In geval van grote natuurrampen of een atoomoorlog grote schade zou toebrengen aan de natuur, zou uit die voorraad moeten kunnen geput worden om de landbouw opnieuw op gang te brengen. De World Health Organisation (WHO) gaf in oktober toestemming voor de bouw van de bunker.

De bouw van de opslagbunker kost ongeveer drie miljoen euro. Gekozen werd voor een locatie op Spitsbergen omwille van de isolatie van het gebied. Het complex krijgt betonnen muren van drie meter dik en speciale drukbestendige deuren. De enige wezens in de buurt zijn dan ook de ijsberen van het noordpoolgebied. Bepaald werd dat de voorraad van de genenbank alleen maar gebruikt worden in geval van zware rampen.

De oorspronkelijke plannen voor een dergelijke zadenbank dateren van de jaren tachtig, toen de Koude Oorlog een confrontatie met atoomwapens nog altijd tot de mogelijkheden werd geacht. Na de val van het Ijzeren Gordijn zakte die dreiging grotendeels weg en werd ook het idee voor de zadenbank weer opgeborgen. Maar de WHO besliste om het project uiteindelijk toch uit te voeren. De opslagbunker in Noorwegen wordt de grootste genenbank van de wereld. In totaal zouden er in totaal 1.500 genenbanken opgezet zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home