Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2006

Gare du Nord wordt 140 jaar


Het beroemde Parijse Gare du Nord viert dit jaar zijn 140ste verjaardag. Het complex, ontworpen door architect Jacques Ignace Hittorff, voldoet echter al lang niet meer aan de eisen van het spoorwegverkeer. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft plannen voor een nieuw station, maar dat project zou voor de Franse overheid te duur uitvallen.

Het spoorwegnet van Parijs is van bijzondere aard. Zowel het Gare du Nord, het Gare du Lyon als het Gare du Montparnasse zijn terminals en er is dus geen doorgaand treinverkeer in de Parijse hoofdstad, wat een breuk betekent in de lange afstandsverbindingen van vooral de hoge snelheidstreinen.

De drie grote stations zijn bovendien bijna altijd overbezet en de SNCF zou dan ook graag een gloednieuw station bouwen aan de Place de la Republique, ongeveer halverwege tussen het Gare du Nord en het Gare du Lyon. Dat zou het passagier van de hst-verbindingen gemakkelijker maken om over te stappen. Maar aan dat project hangt een prijskaartjevan meer dan 1,5 miljard euro en de Franse overheid is dan ook weinig geneigd om die plannen verder door te drijven.

Architect Hittorff is ook ontwerper van de twee fonteinen op de Place de la Concorde, het tuindesign van de Champs-Elysées en de twaalf gebouwen rond de Arc de Triomphe op de Place de l'Etoile.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home