Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 13, 2006

Franse pers mag bronnen verzwijgen

Franse journalisten hebben voortaan het recht om hun bronnen te verzwijgen. Dat heeft minister van justitie Pascal Clement woensdag bekend gemaakt. De Franse pers kon zich ook in het verleden ook al beroepen op een zwijgrecht, maar dat is nu door een nieuwe wetvolledig beschermd.

Minister Clement kondigde aan dat er voor die bescherming een amendement zal gestemd worden op de Franse wet op de persvrijheid uit 1881. Die bescherming wordt trouwens ook uitgebreid naar klokkenluiders en anderen die gevoelige informatie doorspelen aanjournalisten.

Slechts in heel uitzonderlijke gevallen zou deze bescherming volgens Clement kunnen worden opgeheven. "Maar dat zal alleen kunnen wanneer de aard van een misdrijf en vooral de ernst van de feiten dat rechtvaardigen," voegde hij daar aan toe.

De nieuwe wet verstevigt de journalistieke bescherming, die door de Franse rechtbanken al werd nageleefd door een wet uit 1993, waarin wordt gesteld dat een journalist als getuige in een geding het recht heeft om de oorsprong van zijn informatie te verzwijgen. Ook hetEuropees Hof voor de Mensenrechten heeft de bronnenbescherming één van de basisvoorwaarden van de persvrijheid genoemd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home