Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 13, 2006

Economie in de media


Levi Strauss brengt dit najaar een spijkerbroek op de markt die speciaal is gemaakt voor het gebruik van een iPod. De Amerikaanse onderneming, die naarstig op zoek is naar nieuwe successen, hoopt zo ook een graantje te kunnen meepikken van de enorme populariteit van de muziekspeler. Een speciale, niet-zichtbare houder in een van de broekzakken moet er onder meer voor zorgen dat het speeltje niet heen en weer schudt. Daarnaast hoopt Levi's een einde te maken aan de wirwar van draden in de zak. Ook bediening op afstand is mogelijk via de kleinste voorzak, aldus de fabrikant van spijkerkleding. Aan de broek komt waarschijnlijk een prijskaartje van meer dan 200 dollar te hangen. Ook autoconcerns zijn nu druk bezig om de muziekspeler een vaste en veilige plek te geven bij het dashboard.

Twee Greenpeace-activisten zijn donderdag aan boord gegaan van een uit de vaart genomen Frans oorlogsschip om te protesteren tegen het voornemen het in India te dumpen. Dat heeft de Franse tak van de milieuorganisatie bekendgemaakt. De twee gingen in de Middellandse Zee bij het Suez-kanaal aan boord van het schip, dat voor sloop naar de scheepswerf Alang in West-India gesleept wordt. Het Franse ministerie van defensie heeft laten weten dat de Greenpeace-actie geenszins zand in de Franse raderen strooit; de Fransen zouden de activisten dan ook gewoon hun gang hebben laten gaan. Het oude Franse vliegdekschip Clemanceau zou honderden tonnen chemisch afval bevatten, waaronder vijfhonderd ton asbest. Volgens Greenpeace overtreedt Frankrijk de Conventie van Basel door het schip in India te dumpen. Volgens die conventie is het niet toegestaan gevaarlijke stoffen te dumpen in andere landen. Het Franse ministerie van defensie beweert dat het merendeel van het asbest voor vertrek uit het schip verwijderd is.

Autobouwer DaimlerChrysler mag een voertuig 'Picaro' dopen. Dit heeft het Europees Hof van Justitie in beroep beslist. Het waren de erfgenamen van de Spaanse schilder Picasso die klacht hadden ingediend tegen het gebruik van de naam Picaro. Die erfgenamen - onder meer dochter Paloma - stellen dat Picaro te veel gelijkt op Picasso, een geregistreerd woordmerk dat inzake auto's gebruikt wordt door Citroën, voor de Xsara Picasso. Het Hof bevestigt donderdag echter een uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg dat van verwarring geen sprake kan zijn. De rechter stelt dat iemand die een wagen koopt, zich geen Picaro zal laten aansmeren wanneer hij een Picasso wou.

Bijna honderdduizend Chinezen zijn vorig jaar omgekomen in het verkeer. Bijna een half miljoen Chinezen zijn gewond geraakt. Dat heeft de Chinese politie donderdag bekendgemaakt. Het dodental in het verkeer, 98.738 om precies te zijn, is gedaald ten opzichte van vorige jaren. Op de Chinese wegen vielen in 2005 7,8 procent minder doden dan in 2004. Volgens de politie is de daling te danken aan verscherpte politiecontroles op naleving van de verkeersregels. Ten opzichte van 2004 zijn in 2005 10 procent meer boetes uitgedeeld aan weggebruikers. In 2005 werden nog altijd 450.254 verkeersongelukken geregistreerd, maar dat was wel 13 procent minder dan in 2004.

Filmverdeler Lumiere heeft donderdag klacht ingediend bij de Raad voor Mededinging tegen Kinepolis en haar distributiefiliaal KFD wegens monopoliemisbruik en misbruik van dominantie. "Als marktleider Kinepolis en het filmverdeelfiliaal KFD de andere Belgische filmverdelers oneerlijk blijven behandelen, is een ontkoppeling van Kinepolis en KFD nodig," zegt Jan De Clerq, zaakvoerder van Lumiere. "Dat hoeft niet per se voor ons, wij willen vooral correct behandeld worden. Maar Kinepolis scheept onze pogingen tot onderhandelingen af, dus zien wij geen andere uitweg dan gerechtelijke stappen." Donderdag heeft Lumiere klacht ingediend bij de Raad voor de Mededinging. Directe aanleiding voor de klacht is de Vlaamse film 'Verlengd Weekend'. KFD was kandidaat om deze film te verdelen, maar de producenten wilden liever met Lumiere in zee gaan. De film werd niet gedraaid in de complexen van Gent, Leuven en Kortrijk en elders kwam hij vaak in kleine zalen terecht. Ondertussen ondervindt Lumiere nog meer problemen om andere films bij Kinepolis geprogrammeerd te krijgen, zoals bijvoorbeeld 'White Masai' en 'Chaos'.

Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) wil tijdelijk ecologiesteun toekennen aan transportbedrijven bij hun investering in vrachtwagens met motoren die een pak minder fijn stof uitstoten. Voor het plaatsen van een roetfilter op oudere motoren stelt Peeters blijvend ecologiesteun voor. Om de uitstoot door vrachtwagens aan te pakken, start minister Peeters overleg met de sector. Hij wil daarbij stimulerend tewerk gaan. Zo zal hij ervoor pleiten ecologiesteun toe te kennen bij de investering in nieuwe vrachtwagens met milieuvriendelijker motoren. De steun zou enkel gelden tot wanneer de nieuwe normen verplicht worden. Ook wil de CD&V-bewindsman voorstellen ecologiesteun te voorzien voor het plaatsen van een roetfilter op oudere types motoren. Uit berekeningen moet blijken dat de installatie ervan op alle vrachtwagens een reductie tussen 1.500 en 2.000 ton aan fijn stof zou kunnen opleveren. De installatie van een roetfilter op een ouder type, zodat hij voldoet aan de recentere normen, kost zowat 5.000 euro. Tot slot vraagt de minister de verhoogde milieu-investeringsaftrek ook op roetfilters toe te passen.

De Britse premier Tony Blair heeft de Amerikaanse president Bush persoonlijk gevraagd het JSF-motorcontract voor een samenwerkingsverband tussen Rolls-Royce en General Electric niet te schrappen. Het Witte Huis wil het contract met een waarde van 2,4 miljard dollar (2 miljard euro) uit zijn defensiebegroting voor 2007 halen. De kosten van de oorlog in Irak vallen hoger uit dan voorzien en daarom moet op andere defensieprojecten worden bezuinigd. Het begrotingsvoorstel wordt volgende maand ter goedkeuring naar het Amerikaanse Congres gestuurd. Het samenwerkingsverband GE Rolls-Royce Engine Team tussen het Britse Rolls-Royce en het Amerikaanse General Electric (GE) kreeg in augustus een contract toegekend voor de ontwikkeling en de bouw van een nieuwe motor voor de Joint Strike Fighter (JSF) van Lockheed Martin. De motor zou de concurrentie moeten aangaan met een andere motor voor de JSF, die door het Amerikaanse Pratt & Whitney wordt gebouwd, zodat klanten van de JSF kunnen kiezen tussen de twee motortypes. Volgens analisten kan het schrappen van het vliegtuigmotorproject tot hogere kosten leiden voor de Europese afnemers van de JSF. Deze landen worden nu gedwongen om de motoren van Pratt & Whitney te kopen.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One gaat haar Boeing-vliegtuigen vervangen voor toestellen van het Europese Airbus. Air One heeft bij Airbus een order geplaatst voor dertig vliegtuigen van het type A320. Daarmee is een bedrag gemoeid 1,48 miljard euro. De A320 is een tweemotorig toestel voor relatief korte vluchten. De huidige vloot van Boeings 737 zal binnen drie jaar plaatsmaken voor de Airbus-toestellen. Air One verzorgt binnenlandse vluchten, maar heeft ook bestemmingen in onder meer Griekenland, Duitsland en Zwitserland.

Fraport, de exploitant van de luchthaven van Frankfurt, heeft vorig jaar opnieuw records geboekt bij het vervoer van passagiers en vracht. In totaal maakten 52,2 miljoen mensen in 2005 gebruik van de grootste luchthaven van Duitsland. Dat is een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het vorige recordjaar 2004. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers. De overslag van vracht en goederen via Frankfurt nam in 2005 met 8,1 procent toe tot bijna 1,9 miljoen ton. Vooral het vervoer van goederen richting Azië zat flink in lift. Het totaal aantal vluchtbewegingen op Flughafen Frankfurt steeg vorig jaar met 2,7 procent tot bijna een half miljoen. De decemberperiode was de beste ooit voor het beursgenoteerde Fraport AG. Er werden in totaal 3,68 miljoen mensen vervoerd via Fraport in december. Dat is 1,5 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral het vliegverkeer op Oost-Europa nam toe (10 procent).

Australië en Oost-Timor hebben donderdag in de wandelgangen van de Klimaattop in Sydney een verdrag gesloten over de exploitatie van olie- en aardgasvelden onder de Timorzee. De overeenkomst plaveit de weg voor een vele miljarden omvattend project, dat vooral in het arme Oost-Timor uiterst welkom is. De Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer voorspelde een opbrengt voor Oost-Timor van 3,3 miljard euro, boven een eerder genoemd bedrag van 5 miljard euro. In de verklaring wordt niet gezegd hoeveel de opbrengst zal zijn voor Australië, maar er wordt uitgegaan van gelijke inkomsten. De landen kwamen tevens opschorting overeen van een langlopend geschil over de maritieme grens in de Timorzee. De partijen mogen de kwestie pas over vijftig jaar opnieuw aan de orde stellen. De bewuste grenslijn loopt volgens Australië tot op 150 kilometer uit de Oost-Timorese kust, waardoor het overgrote deel van de bodemschatten in de Timorzee zou toevallen aan Australië. Oost-Timor wilde dat de grens halverwege de zeshonderd kilometer wijde oceaan tussen beide landen zou lopen, waardoor het een veel groter aandeel in de bodemschatten zou verwerven.

Los Angeles is de daklozen-hoofdstad van de Verenigde Staten. Dit heeft burgemeester Antonio Villaraigosa donderdag gezegd, nadat bekend was gemaakt dat maar liefst 48.000 mensen op straat leven in de grootste stad van Californië. In slaapplaatsen voor daklozen is elke nacht slechts ruimte voor 12 procent van het legertje daklozen van Los Angeles. De burgemeester wil een strategie ontwikkelen om binnen tien jaar een eind te maken aan het daklozenprobleem in zijn stad.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home