Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2006

Embraer mag niet leveren aan Venezuela

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer heeft van de Verenigde Staten geen toelating gekregen om trainingstoestellen te verkopen aan Braziliƫ. Die toelating is nodig omdat Embraer Amerikaanse onderdelen gebruikt. De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft nu gedreigd om in Rusland of China nieuwe toestellen aan te kopen.



De Verenigde Staten eisen bij de levering van bepaalde technologieƫn dat bij de export vooraf toelating gevraagd wordt. Op die manier wil de Amerikaanse regering vermijden dat die technologie in handen van vijandige mogendheden komt. Eerder probeerde de Verenigde Staten op die manier de levering van Spaanse boten aan Venezuela te blokkeren. De Venezolaanse president Hugo Chavez, een groot tegenstander van de Verenigde Staten, heeft de beslissing van de Amerikaanse regering zwaar bekritiseerd.

Chavez voegde er aan toe dat de Verenigde Staten ook de levering van wisselstukken voor de verouderende Venezolaanse jachtvliegtuigen blokkeert. De luchtmacht van het Zuid-Amerikaanse land vliegt met F-16 toestellen, maar Chavez heeft nu gedreigd die toestellen te zullen vervangen door Chinese of Russische vliegtuigen.

De Venezolaanse president zegt dat zijn land het recht heeft om zijn legermacht te moderniseren voor vreedzaam gebruik. De Verenigde Staten stellen echter dat de aankoop Zuid-Amerika zou kunnen destabiliseren. In november dreigde Chavez F-16 toestellen te verkopen aan China of Cuba, zodat zij een blik zouden kunnen werpen op de Amerikaanse technologie.

Chavez stelde later dat hij alleen maar luidop aan het denken was. Indien hij zijn bedreiging waar zou maken, zou dat een contractbreuk betekenen. De overeenkomst bepaalt immers dat Venezuela de technologie van de F-16 moet beschermen. De Verenigde Staten verkocht in de jaren tachtig een twintigtal toestellen aan Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land werd toen beschouwd als een bevriende mogendheid.

De MiG-29, de eventuele vervanger van de F-16, is al in gebruik in Peru en Cuba.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home