Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2006

Filmmaker daagt politie New York voor rechter


De Indische filmmaker Rakesh Sharma heeft het stadsbestuur van New York voor de rechter gedaagd omdat hij door de plaatselijke politie verhinderd werd om in het openbaar te filmen en daarbij ook zijn cameramateriaal beschadigd werd. De agenten zouden hem ervan verdacht te hebben een aanslag voor te bereiden.

Rakesh Sharma was in mei vorig jaar in New York aan het filmen voor een documentaire over taxi-chauffeurs, toen hij door een detective werd aangesproken en staande gehouden. De filmmaker werd daarop voor verhoor meegenomen naar het politiekantoor en daar verscheidene uren lang vastgehouden. Bij het incident zou ook het filmmateriaal van de Indische regisseur zijn beschadigd.

Het rechtsgeding werd aangespannen door de New York Civil Liberties Union, die stelt dat dit het eerste proces is rond de beperkende maatregelen van de politie van New York over het filmen in het openbaar, genomen na de aanslagen op de WTC-torens op 11 september 2001. Gesteld wordt dat het optreden van de politie een overtreding is op de grondwettelijke rechten op vrije meningsuiting en onredelijk onderzoek en in beslagname.

In de klacht wordt erop gewezen dat Rakesh van Zuid-Aziatische afkomst is, een donkere huid heeft en een baard draagt. Blanke mensen die op datzelfde ogenblik op dezelfde plek eveneens aan het filmen waren, zouden ongemoeid gelaten zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home