Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2006

Ook manager voor ziekteverzuim?

Ziekteverzuim kost bedrijven jaarlijks kapitalen. Het begrijpen, beheersen of bijschaven van het probleem kan dan ook bijzonder veel besparingen opleveren. Om het fenomeen te bestuderen en in kaart te brengen kan daarbij beroep gedaan worden op verzuimmanagement.

Dat verzuimmanagement kan heel wat verborgen dingen naar boven brengen. Uit onderzoek is immers gebleken dat zestig tot zeventig procent van het verzuim niets te maken heeft met ziekte, maar kan teruggebracht worden op onvrede met de baas, de baan of andere situaties binnen het bedrijf.

Met een verzuimmodel kan perfect berekend worden wat de directe en indirecte kosten van het verzuim zijn. Naast de loonkosten wordt daarbij bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan de vervangingskosten, interventiekosten en eventuele uitstroomkosten.

In eerste instantie toont het verzuimmodel dus de verzuimkosten voor het geheel van het bedrijf, maar het kan ook een gedetailleerd inzicht geven op het niveau van afdelingen of nog kleinere eenheden. Daardoor is een veel betere inschatting van risico`s mogelijk en kunnen bepaalde probleemsituaties te voorschijn komen.

Dat geeft de mogelijkheid om efficienter in te spelen op de problematiek en de situatie indien mogelijk bij te sturen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home