Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2006

Kilimanjaro verliest ecosystemen

De ijsmassa op de Kilimanjaro, met 5.895 meter de hoogste berg van Afrika, is over vijftien jaar helemaal gesmolten. De berg staat dan ook symbool van de opwarming van het Afrikaanse continent.


Vele wetenschappers drukken hun bezorgdheid uit over de klimaatverandering, die Afrika extra lijkt te treffen. Het werelddeel stoot in vergelijking met de rest van de wereld maar weinig broeikasgassen uit, maar ondervindt wel de ergste confequenties van de opwarming van de aarde.

Er is immers een toename van verwoestijning, droogte en extreme weersomstandigheden. De komende eeuw worden meer catastrofes verwacht, zoals mislukte oogsten, uitbraak van epidemieën en het verdwijnen van bepaalde plant- en diersoorten zoals de sabelantilope, elandantilope en gemsbok.

Een treffend voorbeeld van de klimaatverandering in Afrika is de smeltende ijskap van de Kilimanjaro, die naar verwachting rond 2020 helemaal ijsvrij zal zijn. Volgens Lonnie Thompson, hoogleraar aan de Ohio State University is de top van de gletsjers op de Kilimanjaro tussen 1962 en 2000 zeker 17 meter lager komen te liggen. Dat betekent een verlies van iets minder dan een halve meter per jaar.

Berggids Chombo Fausdine stelt echter dat niet alleen de klimaatverandering, maar ook de mens een rol speelt. "De flanken zijn grotendeels ontbost, deels met behulp van vuur," voert hij aan. "De zon heeft daardoor een grotere invloed op het microklimaat van de berg."

Het verdwijnen van de sneeuw betekent ook een afname van het aantal ecosystemen op de berg. De Kilimanjaro ligt vlakbij de evenaar en geniet onder ecologen een zekere faam. De voet van de berg ligt in een tropische zone, waar onder meer giraffen en olifanten rondlopen, terwijl de top een alpiene klimaat kent met eeuwige sneeuw.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home