Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2006

Is leiding geven zelfde als opvoeden?

Leidinggeven aan personeel wordt wel eens vergeleken met het opvoeden van kinderen. Er zijn inderdaad misschien wel gelijkenissen, maar toch zijn de verschillen ook heel duidelijk. Die zouden vooral gesitueerd zijn rond de vertrouwensband.

"Er zijn managers die zeggen veel te hebben geleerd van het opvoeden van hun kroost," voert het magazine Management Team aan. "Managen en opvoeden hebben dan ook veel overeenkomsten." Zo zijn managers en ouders gezagrijke figuren die de hiƫrarchie tot het gewenste gedrag moeten zien te bewegen.

Toch wijst het magazine erop dat er ook grote verschillen. "Zo gaan medewerkers om vijf uur naar huis en ziet de manager niet wat er daarna gebeurt," wordt er opgemerkt. "Een goede ouder hoeft trouwens ook niet altijd een goede manager te zijn. Andersom geldt dat hetzelfde."

Volgens een aantal betrokkenen ligt het verschil tussen leiding geven en opvoeden vooral in de vertrouwensband die er bestaat met de medewerkers en de kinderen. "Deze band is bij werknemers minder sterk en dat maakt managen volgens de betrokkenen moeilijker dan opvoeden," stipt het magazine aan.

Ook is de rol van een manager volgens hen vaak complexer en minder duidelijk dan die van ouder, hetgeen het manager ook iets moeilijker maakt. "Maar daar staat echter tegenover dat de manager een veel helderder machtspositie heeft," voegen ze daar aan toe.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home