Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2006

Azië geen bedreiging voor Europese chemie?

De Europese chemische industrie moet geen angst hebben van India en China. Dat is alvast de conclusie van een onderzoek, uitgevoerd door het adviesbureau Arthur D. Little. Gesteld worden dat de Europese loonkosten weliswaar een probleem vormen, maar daar gaat het volgens analisten in de chemische sector in de eerste plaats niet om.

Europa heeft voor de chemische sector volgens de onderzoekers belangrijke voordelen ten opzichte van India en China. Daarbij wordt erop gewezen dat een chemisch bedrijf optimaal presteert wanneer in de omgeving ook sectorgenoten actief zijn. "Europa heeft op dat vlak sterkere clusters dan de nieuwe economieën van India en China," wordt er gesteld in het magazine Elsevier. Daarbij wordt gewezen naar het Duitse Ruhrgebied, maar ook naar het gebied Rotterdam-Antwerpen.

Bovendien is Europa volgens de onderzoekers ook op technologisch vlak sterker dan China en India. Er wordt gesteld dat Europa de beste chemische ingenieurs van de wereld heeft. Ook is de chemische industrie in Europa bijzonder kapitaalintensief en daar heeft Europa meer dan voldoende van. Tenslotte wordt gesteld dat de industrie vooral moet produceren, waarin Europa volgens analisten beter voor geschikt is dan Azië. Ze benadrukken dat de Europese loonkosten inderdaad een probleem vormen, maar er wordt aan toegevoegd dat die in de chemische industrie niet het meest doorslaggevend zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home