Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2006

Groei genteelten vertraagt


De oppervlaktes genetisch gemanipuleerde aanplantingen zijn wereldwijd ook het voorbije jaar toegenomen, maar het groeiritme is wel gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de International Service for the Acquisition of Agribiotech Applications (ISAAA), waarbij opgemerkt wordt dat die vertraging vooral veroorzaakt wordt door het debat over de veiligheid en de efficiëntie van dit soort teelten.

Genetisch gemanipuleerde teelten besloegen het voorbije jaar 90 miljoen hectaren in 21 verschillende landen. Het meest toonaangevend daarbij zijn nog altijd de Verenigde Staten, maar ook China, India, Brazilië, Zuid-Afrika en een aantal andere landen spelen volgens de ISAAA in op de voordelen die genetisch gemanipuleerde voedingsproducten hebben. Het voorbije jaar hebben ook Portugal, Frankrijk, Iran en Tsjechië voor het eerst biogenetische teelten geplant.

De ISAAA stelt dat deze teelten het inkomen van 7,7 miljoen boeren in ontwikkelingslanden hebben doen toenemen, waardoor de armoede volgens de organisatie kan worden teruggedrongen. "Het betreft hier een extreem belangrijke technologie," stipt de ISAAA aan. "Daarbij wordt gewezen op het planten van biotechnologische rijst in Iran. Rijst is immers wereldwijd de centrale voeding van meer dan 1 miljard mensen en kan een belangrijke rol spelen om de honger in de wereld te bestrijden."

De milieuvereniging Friends of the Earth, tegenstander van biotechnologische teelten, wijst er echter op dat de ISAAA in zijn rapport niet heeft gemeld dat steeds meer landen genetisch gemanipuleerde producten verbieden. De ISAAA geeft wel toe dat de groei van vorig jaar (11 procent) merkelijk kleiner is dan die van 2004 (20 procent) en 2003 (15 procent), te wijten aan het debat tussen industrie, overheden en consumenten over de voordelen en kosten van deze teelten.

Volgens Friends of the Earth zijn er in Europa niet minder dan 165 regio's die zichzelf GM-vrije zones noemen. Daarbij wordt gewezen op het feit dat Zwitserland in november het gebruik van dergelijke teelten voor een periode van vijf jaar heeft verboden. "Bovendien worden deze teelten aan de boeren opgedrongen door Monsanto, wereldwijd leider op het gebied van GM-plantgoed," aldus de vereniging. Monsanto is ook één van de sponsors van de ISAAA.

Friends of the Earth stelt dat Monsanto in Brazilië en Paraguay GM-teelten doordrukte, ondanks een verbod vanwege de overheid. "In Indonesië werd geprobeerd overheidsambtenaren om te kopen," voegt de vereniging daar aan toe. "Regeringen zouden moeten ophouden om de belangen van grote bedrijven te verdedigen en vooral de behoeftes van de burgers en het milieu prioriteit moeten geven."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home