Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2006

Economie in de media


Vorig jaar hebben 2,6 miljoen toeristen Jamaica bezocht, meer dan ooit eerder in een jaar tijd. Dit heeft minister van Toerisme Paul Pennicook dinsdag bekendgemaakt. Er is sprake van een stijging van 4,5 procent ten opzichte van 2004, dat ook al een recordjaar was. Volgens de bewindsman zijn toeristen naar Jamaica gekomen die eigenlijk naar het door een orkaan geteisterde Cancún in Mexico wilden gaan.De Britten moeten hun hoeden in bepaalde pubs voortaan afdoen. De 64-jarige Colin Osborne werd in de Monument pub in Hereford gevraagd om zijn typisch Engelse hoedje af te zetten. Het gezicht van Osborne was door zijn hoed niet zichtbaar op de beveiligingscamera's. De Britse pubketen Greene King voerde de maatregel in om veiligheidsredenen. Het gaat om alle hoofddeksels. 'The Greene King' heeft rond de 1200 vestigingen in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. De voormalige journalist ergerde zich in eerste instantie aan het voorstel. "Ik was verrast. Ik kon me niet voorstellen dat mijn arme oude hoedje aanstoot zou geven", verklaarde hij tegenover de BBC. Nadat hem was uitgelegd dat het om veiligheidsredenen was, kon Osborne zich wel in de maatregel vinden. De baas van de kroeg had hem uitgelegd dat het afzetten van hoofddeksels tot de huisregels behoorde. Osborne vindt wel café's rekening moeten houden met wie er onder de hoed zit. "Individualiteit moet wel belangrijk blijven, ook al leven we in een kinderjufstaat."

Het Franse concern Carrefour, de grootste supermarktketen van Europa, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet behaald van 23,3 miljard euro. Gemeten in constante wisselkoersen was dat 4,1 procent meer dan in dezelfde periode van 2004. De groei viel tegen; analisten hadden een toename van meer dan 5 procent verwacht. Het concern maakte zijn omzet woensdag bekend. Over heel 2005 kwam de omzet uit op 83,7 miljard euro, 4,3 procent meer dan in het jaar ervoor. Worden de wisselkoersveranderingen meegerekend, dan groeide de kwartaalomzet met 7,1 procent en die over het hele jaar met 6,1 procent. Voor dit jaar voorziet Carrefour een versnelling van de omzetgroei. Die komt uit een toename van het aantal vestigingen en enkele overnames, zo liet het concern weten.

Taiwanese wetenschappers zijn erin geslaagd drie groene varkens maken. De genetisch gemanipuleerde beesten zijn daarenboven fluorescerend. Dit heeft prof. Wu Shinn-Chih van de Nationale Universiteit van Taiwan donderdag bekendgemaakt. De varkens zijn niet alleen groen van buiten: ook het hart en andere inwendige organen zijn groen. De groene zwijnen zullen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar stamcellen. In 2003 was een Taiwanees bedrijf begonnen met de verkoop van de eerste fluorescerende vissen ter wereld.

De Belgische baggerfirma Jan De Nul begint maandag met de heraanleg van de stranden van de badplaats Cancun in het oosten van Mexico. Die werden eind oktober weggespoeld door de orkaan Wilma. Voor de kustzone waar de hotels van Cancun liggen, zal 2,8 miljoen kubieke meter zand gestort worden. Het grootste deel van het oorspronkelijke strand was na de doortocht van de orkaan Wilma (categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson) verdwenen. President Vicente Fox had 217 miljoen pesos (circa 17 miljoen euro) beloofd voor de heraanleg van de stranden van Cancun. Ook de hotels van Cancun hebben grote schade geleden. De badstad beschikte tijdens de jaarwisseling, een periode tijdens welke normaal alle hotels volzet zijn, over minder dan de helft van haar hotelcapaciteit. Volgens het ministerie van Toerisme verliest de Mexicaanse toeristische sector dagelijks 15 miljoen dollar aan inkomsten.

In 2005 zijn in ons land meer dan 100.000 afgedankte wagens ontmanteld met het oog op recyclage. Daarnaast is het aantal erkende sloopcentra bijna verdubbeld. Dat heeft Jean-Albert Moorkens, voorzitter van de Belgische automobielverening Febiac, woensdag verklaard op het autosalon. Sinds 1 januari 2005 kan men zijn afgedankte auto gratis inleveren bij de garage. Die brengt de wagen naar een erkend recyclagecentrum, dat de wagen ontmantelt en klaarmaakt voor recyclage. Dat gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier door schadelijke stoffen als olie, batterijen en plastic vooraf te verwijderen. De centra leveren een certificaat van vernietiging af en geven het chassisnummer door aan de federale Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). De recyclage van afgedankte voertuigen wordt ook steeds efficiënter. Zo wordt tegenwoordig zo'n 85 procent van het voertuig gerecycleerd. Van de jaarlijks meer dan 175.000 afgedankte voertuigen werden er in 2003 zo'n 75.000 en in 2004 zo'n 90.000 gerecycleerd. Volgens Febiac-voorzitter Moorkens werd in 2005 de kaap van de 100.000 gehaald.

Met meer dan 21 miljoen toeristen heeft Turkije het afgelopen jaar een bezoekersrecord opgetekend. Dat heeft de Turkse krant Hürriyet woensdag bekendgemaakt op basis van cijfers van het ministerie van Toerisme. In vergelijking met 2004 kwamen er 20 procent meer toeristen naar Turkije. De Duitsers voeren met 4,2 miljoen vakantiegangers de ranglijst aan, gevolgd door de Russen (1,9 miljoen) en de Britten (1,8 miljoen). België staat op de negende plaats. Geschat wordt dat de Turkse economie 15 miljard euro rijker is geworden van de buitenlandse bezoekers.

Robert Altman ontvangt in maart een Oscar voor zijn ganse carrière. De 80-jarige regisseur, bekend van onder meer "M.A.S.H.", "The Player" en "Short cuts", werd tot vijf keer toe genomineerd voor een Oscar, maar sleepte nooit de prestigieuze prijs in de wacht. De Amerikaan ontvangt tijdens de uitreiking van de bekendste en belangrijkste filmprijzen op 5 maart een Oscar "voor zijn carrière, tijdens de welke hij de zevende kunst heeft heruitgevonden en andere regisseurs en publiek heeft geïnspireerd", zeggen de organisatoren. Altman regisseerde 86 film of tv-films, produceerde er 39 en schreef de scenario's van 37 films.

Een door burgemeester Ray Nagin aangestelde commissie heeft woensdag haar plannen voor de wederopbouw van New Orleans gepresenteerd. Veel inwoners zijn woedend over het mogelijke verdwijnen van hun wijk. De Bring Back New Orleans Commission schat dat slechts de helft van de 500.000 mensen zal terugkeren die voor de komst van orkaan Katrina in augustus vorig jaar in New Orleans leefden. De commissie wil dat alleen wijken weer worden opgebouwd waar meer dan de helft van de bewoners tot uiterlijk mei belooft terug te komen. Anders kan van de wijk een park of een andere open ruimte worden gemaakt. Met name bewoners van de arme, voornamelijk zwarte wijk Lower Ninth Ward zijn woedend. Dit bleek uit het boegeroep en woedende reacties tijdens de presentatie van de plannen in een hotel.

Een 21-jarige Britse student, Alex Tew, is er in geslaagd ruim 1 miljoen dollar te verdienen met de verkoop van advertentieruimte per pixel. Op zijn inmiddels wereldberoemde milliondollarhomepage.com waren al 999.000 pixels gereserveerd voor 1 dollar per stuk. De laatste duizend pixels zijn verkocht op veilingsite eBay. Tew opende de internetpagina eind augustus om zijn studie te kunnen betalen. Het idee kreeg zoveel aandacht dat het bezoekersaantal opliep tot een half miljoen per dag. De student staakte de verkoop op oudjaarsdag en opende de veiling een dag later. Het hoogste bod voor de laatste advertentieruimte was 32.813 euro. In augustus begon Tew zijn project met 76,13 euro om ruimte op het internet en een domeinnaam te kopen. Binnen één maand tijd had hij dankzij de belangstelling van internetters al 30.450 euro bij elkaar, of zoals hij zelf omschreef genoeg pixels om de komende drie jaar aan de universiteit te bekostigen. Maar het succes van de milliondollarhomepage.com weerhield hem van studeren. Hij investeerde 34.450 euro in een betere server en betaalde een woordvoerder in de VS omdat daar zeker de helft van inkomsten vandaan kwamen. Tew denkt nu over een nieuwe aan het internet gerelateerde onderneming.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home