Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2006

Bezitters van iPod zijn geen muziekdieven


De eigenaars van iPods blijven ver uit de buurt van de illegale downloads via p2p-netwerken. Dat is althans de conclusie van het onderzoeksbureau XTN Data, dat de bezitters van een iPod ondervroeg over hun muziekconsumptie. Maar vele downloaders blijken de services van online muziekwinkels veel te ingewikkeld te vinden.

In de Verenigde Staten en Engeland geeft een kwart van de muziekgebruikers toe dat ze muziek downloaden van illegale p2p-netwerken. Bij bezitters van een iPod zou dat amper 7 procent bedragen. "Dat kan betekenen dat iPod-eigenaars opvallend eerlijk zijn of dat ze heel achterdochtig zijn dat de muziekindustrie hen op het spoor zou kunnen komen," merkt het magazine The Register echter op.

Daarnaast bleek dat de iPod-markt nu ongeveer 44 procent vertegenwoordigt van alle MP3-spelers. Het iPod-publiek zou voor 52 procent uit mannen bestaan en koopt gemiddeld 2,26 albums per maand. Daarnaast kopt 29 procent ook nog geregeld cd's op eBay. De belangrijkse kopers van iPod-muziek zijn mannelijke dertigers.

Maar ook kwam naar voor dat 41 procent van de ondervraagden de commerciƫle download-diensten te moeilijk zijn om te gebruiken, waarbij 32 procent stelde een online muziekwinkel links te laten liggen omdat de gebruiksprocedures veel te ingewikkeld waren.

The Register wijst er in ieder geval op dat het onderzoek in ieder geval de beweringen van Microsoft-topman Steve Ballmer tegenspreekt. Die werd enkele weken geleden geciteerd als zou het grootste gedeelte van de muziek op iPods gestolen zijn. Ballmer ontkende later die aantijgingen en benadrukte dat alle download-technologieƫn geconfronteerd worden met piraterij. "Wellicht zijn de iPod-bezitters de meest eerlijke muziekgebruikers," voegde hij daar aan toe. "Zij hebben met iTunes immers een eigen downloadkanaal."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home