Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2006

Chili op weg naar vrouwelijke president


Michelle Bachelet maakt grote kans om de eerste vrouwelijke president van Chili te worden. Dat blijkt uit een opinipeiling, waaruit moet blijken dat de socialistische Bachelet zondag 52 procent van de stemmen zal halen. Dat is opmerkelijk, want tijdens de eerste ronde van de verkiezingen deed de kandidate het niet zo goed en eindigde ze pas op de derde plaats.

Tijdens de eerste ronde voor de presidentsverkiezingen moest Michelle Bachelet het onderspit delven tegen de conservatieve kandidaat Sebastian Pinera en de rechtse Joaquin Lavin. Oorspronkelijk is Bachelet afkomstig van de harde linkse lijn, maar verwacht wordt dat ze de economisch gematigde politiek van zetelend president Ricardo Lagos zal verder zetten. Ze erft alvast gezonde openbare financiƫn en een economie die het voorbije jaar meer dan zes procent is gegroeid.

Sebastian Pinera volgt eveneens een gematigde economische politiek en heeft met Joaquin Lavin een verkiezingsakkoord afgesloten. Hij zou de eerste conservatieve president van Chili hebben kunnen worden sinds het einde van de dictatuur van Augusto Pinochet in 1989. Maar volgens analisten zijn de volgelingen van Lavin niet echt enthousiast om op Pinera te stemmen. Pinera was immers een groot tegenstander van Pinochet en is dan ook weinig geliefd bij de Pinochet-aanhangers, die veelal een onderkomen hebben gevonden in de campagne van Lavin.

Bovendien blijkt Bachelet de vruchten te plukken van een koerswijziging in haar campagne. In het begin benadrukte ze haar onafhankelijk standpunt, maar de voorbije maand is ze steeds meer gaan aanleunen bij Lagos, die beschouwd wordt als de meest populaire Chileense president uit de recente geschiedenis. Een aantal politieke veteranen, zoals gewezen onderwijsminister Sergio Bitar, werden binnengehaald als adviseur. Bovendien is er ook de actieve steun van president Lagos.

Bachelet is arts van beroep en studeerde aan het Amerikaanse War College. In de jaren negentig was ze regeringsadviseur op het gebied van gezondheid en defensie. Onder president Lagos zou ze ook minister van gezondheid en minister van landsverdediging worden. Bachelet was bij de revolutie van 1973 studente en werd door de toenmalige heersers vastgehouden en gefolterd in de beruchte Villa Grimandi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home