Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2006

China exporteert vervuiling


De export van Chinese goederen kent een voortdurende groei, maar dat geldt ook voor de milieuvervuiling. Dat merkt de School of Environment and Natural Resources (SENR) van de Chinese Renmin University. Dat kan volgens SENR-wetenschappers belangrijke gevolgen hebben voor de buitenlandse relaties van China, aangezien het land zijn vervuiling duidelijk aan het exporteren is.

Vorige maand werden Russische rivieren vervuild door een milieuramp op Chinees grondgebied. "Vervuild water, verstikkende lucht en giftig bedrijfsafval vormen echter een dagelijks probleem voor het Chinese milieu en dat van zijn buurlanden," stippen de SENR-wetenschappers aan. "Maar de Chinese regering lijkt zich niet bewust te zijn van de internationale impact van deze milieuproblemen." Zo duurde het verscheidene dagen vooraleer Rusland op de hoogte werd gebracht van een explosie in een petrochemisch bedrijf, waardoor honderd ton benzeen terecht kwam in een rivier die uitmondde in de Russische Amur.

Chinese smog wordt over de Stille Oceaan naar de westkust van de Verenigde Staten gestuurd, terwijl Zuid-Korea en Japan te maken krijgen met zure regen, veroorzaakt door de Chinese industrie. De Chinese vervuiling zou ook oorzaak zijn van de verwoesting van Afrikaanse bossen. Al deze problemen kunnen volgens analisten beletten dat China aanvaard zal worden als een verantwoordelijke wereldmacht. "De Chinese leiders hebben nog niet gerealiseerd hoe belangrijk milieuconflicten kunnen zijn in internationale relaties," benadrukte SENR-onderdirecteur Ma Zhong. "Ze zijn meer bezorgd over ecomische en sociale relaties."

Ongeveer de helft van de wereldbevolking leeft in stroomgebieden die hun oorsprong hebben in China, met onder meer de Mekong en de Indus. Die zijn tot nu toe grotendeels gespaard gebleven van de vervuiling, maar over de Yangtze heeft China al geregeld zware discussies gehad met zijn buurlanden, onder meer rond de bouw van dammen. "Naarmate de Chinese economie groeit, zullen ook in meer afgelegen gebieden meer activiteiten ontplooid worden en zullen de problemen erger worden," stelt Ma Jun, auteur van het boek 'China's Water Crisis'.

Op het einde van de jaren negentig maakte China een einde aan de gigantische houtkap, die verantwoordelijk bleek te zijn voor grote overstromingen die éénvijfde van de Chinese bevolking troffen en miljarden dollars schade aanrichtten. Tegelijkertijd groeide echter de vraag van de steeds meer begoede Chinezen naar houtproducten en steeg ook de meubeluitvoer. Chinese bedrijven begonnen daarop activiteiten te ontplooien in Birma, terwijl hout aangekocht werd in onder meer Liberia en Indonesië.

Het land heeft volgens organisaties zoals Global Witness zijn problemen van ontbossing dan ook uitgevoerd naar landen die minder controle hebben over die activiteiten of politiek minder stabiel zijn. Vanuit Birma werd het voorbije jaar ongeveer een miljoen kubieke meter hout illegaal over de grens gesmokkeld. Daarmee zouden de waardevolle ecosystemen van Noord-Birma bedreigd worden. Maar ook slecht georganiseerde mijn- en booractiviteiten door Chinese bedrijven in het buitenland vormen volgens de organisaties grote problemen.

Gesteld wordt dat China bij zijn economische beslissingen weinig rekening houdt met het milieu. Maar er wordt aan toegevoegd dat vele van die producten voor de export bedoeld zijn en dat ook de rest van de wereld een verantwoordelijkheid draagt. "De consument zou de bedrijven dan ook moeten dwingen om milieuvriendelijker te werken," aldus Ma Zhong. "China is het atelier van de wereld en westerlingen houden van goedkope producten. Dat heeft tot gevolg dat wij alle afval in onze eigen achtertuin, onze rivieren, dumpen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home