Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2006

Nikon begraaft filmrolletjes

Het Japanse fotografiebedrijf Nikon heeft bekend gemaakt te stoppen met het grootste gedeelte van zijn analoge activiteiten en zich voortaan te zullen concentreren op de productie van digitale camera's. Daarmee is Nikon de eerste die zich nagenoeg volledig terugtrekt uit de digitale markt.


"Op sommige markten bestaat meer dan 95 procent van de activiteiten van Nikon uit digitale toepassingen," stipt The Washington Post aan. "Het bedrijf heeft bekend gemaakt onmiddellijk te zullen ophouden met de productie van zijn klassieke camera's (met uitzondering van de F6 en de FM10) en Nikkor-lenzen. Op dit ogenblik biedt Nikon nog altijd negen types analoge toestellen aan.


"Het is echt een revolutionaire stap," vertelde Life-fotograaf Mark Greenberg aan de krant. "Het is definitief gedaan met het filmrolletje. De digitale technologie regeert voortaan de wereld." Ook technologie-analisten stellen dat Nikon het eerste grote camera-bedrijf is dat zich zo drastisch terugtrekt uit de analoge markt, maar dat ze niet verbaasd zouden zijn dat weldra ook andere producenten zouden volgen. "Het zal voor niemand nog zin hebben om zich nog bezig te houden met analoge fotografie."


Pas de voorbije twee jaar zouden digitale camera's meer verkocht zijn dan analoge toestellen. "Maar fotografie heeft in dit digitale tijdperk zijn identiteit ingeboet," benadrukte Christopher Chute, analist van het onderzoeksbureau IDC. "Het is gewoon een onderdeel geworden van de consumenten-elektronica. Bedrijven zoals Kodak hebben al geƫxperimenteerd met gadgets die zowel als digitale camera als MP3-speler kunnen gebruikt worden."


Paul Worthington, analist bij het onderzoeksbedrijf Future Image, noemde de aankondiging van Nikon geen verrassing. "De klassieke film zal niet lang meer overleven," voerde hij aan. "Toen digitale fotografie zijn intrede deed, meenden de meeste camera-producenten dat de filmrolletjes op termijn aan het langste eind zouden trekken, met verschillende types van camera's die aan verschillende behoeftes zouden voldoen. Maar die situatie is helemaal veranderd en de digitale fotografie heeft een enthousiast publiek gecreƫerd. Ik ken geen enkel bedrijf dat de klassieke fotografie nog ziet als een optie voor de toekomst."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home