Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2006

NASA is klaar voor Pluto

Maandagochtend wordt op het Capa Canaveral Air Force Station in Florida de ruimtesonde New Horizons op zijn lanceerplatform geïnstalleerd. De lancering, die gebeurt met een Atlas-5 draagraket van Lockheed Martin, kan dan gebeuren vanaf dinsdag 17 januari. De missie moet New Horizons naar Pluto en de nog verder gelegen Kuiper Gordel brengen. Het is de eerste keer dat Pluto van dichtbij zal kunnen bestudeerd worden.



New Horizons is het eerste ruimtetuig dat Pluto van dichterbij zal kunnen bestuderen. Het lanceervenster opent dinsdag om 13.24 uur plaatselijke tijd ( 18.24 GMT) en loopt tot 14 februari. Maar de lancering moet gebeuren voor eind januari, wil men kunnen profiteren van de aantrekkingskracht van de planeet Jupiter, wat een tijdsbesparing van drie jaar zou kunnen opleveren. Indien alles naar wens verloopt, zal de sonde in 2015 het gebied van Pluto en zijn manen bereiken.

New Horizons is het snelste ruimtetuig uit de geschiedenis en bereikt de maan in amper negen uur, om al na dertien maanden de planeet Jupiter te passeren. Indien de sonde op 17 januari inderdaad wordt gelanceerd, valt dat net samen met de negende verjaardag van het overlijden van Clyde Tombaugh, de man die in 1930 de planeet Pluto ontdekte. Moest de lancering gebeuren op 4 februari, kan meteen herdacht worden dat Tombaugh die dag honderd jaar zou geworden zijn. Verwanten van Clyde Tombaugh zijn uitgenodigd om de lancering van New Horizons bij te wonen. Ook familieleden van Gerard Kuiper, de man die in 1951 het bestaan van een brede gordel van planetoïden uit rots en ijs suggereerde, zouden aanwezig zijn. Kuiper zelf overleed in 1973.

De sonde wordt aangedreven door twaalf kilogram plutonium, maar de NASA benadrukt dat de kans op een ongeval quasi nihil is. Alleen wanneer de stof ingeademd wordt, zou er een gevaar zijn voor de gezondheid. Indien er toch een ongeval zou gebeuren, schat de NASA de kans dat er radioactiviteit zou vrijkomen op 1 op 350 en veertig seconden na de lancering zou dat risico tot nul herleid zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home