Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2006

Economie in de media


China moet de veiligheid verbeteren van speelgoed en andere producten die het naar de Europese Unie exporteert. Dat heeft eurocommissaris voor volksgezondheid Markos Kyprianou vrijdag gezegd. "Te veel Chinese producten die door de EU worden geïmporteerd, vooral speelgoed, blijken van gebrekkige kwaliteit te zijn", zei hij. Kyprianou zei dat hij volgende week, als hij in Beijing is voor een internationale conferentie over vogelgriep, de kwestie zal aankaarten bij de Chinese autoriteiten. Volgens Kyprianou was van de zevenhonderd producten die vorig jaar in de EU als onveilig of gevaarlijk voor de gezondheid werden aangemerkt, bijna de helft van Chinese makelij. Vooral speelgoed en elektrische apparaten vertoonden mankementen. Bijna 80 procent van het door de EU geïmporteerde speelgoed komt uit China.

De voorbije 27 jaar heeft General Motors (GM), de grootste automaker ter wereld, nooit zoveel wagens verkocht als in 2005. Vorig jaar werden wereldwijd 9,17 miljoen wagens verkocht, het hoogste cijfer sinds 1978. Toen vonden 9,55 miljoen wagens de weg naar de verbruikers. De totale verkoop lag in 2005 2 procent hoger dan het jaar daarvoor. Op zijn thuismarkt verkocht het noodlijdende GM 4,52 miljoen wagens, dat is 4 procent minder dan het jaar daarvoor. Voor 2006 verwacht GM met de invoering van nieuwe grote terreinwagens en pickup-modellen in Noord-Amerika en met de Chevrolet Captiva in Europa, Azië, Latijns-Amerika en Afrika opnieuw een wereldwijde groei. General Motors verwacht dit en de volgende jaren overigens betere resultaten als gevolg van de nieuwe modellen en dalende kosten door fabriekssluitingen.

Center Parcs, These Days en Team CVBA zijn de meest gendervriendelijke bedrijven van 2005. De drie kregen de prijs vrijdag van Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt. De Award Gendervriendelijke Bedrijven is een samenwerking tussen Comeva, het platform van de vrouwenbladen van Sanoma, en Jobat. Center Parcs in Peer werd de laureaat bij de grote bedrijven. Het bedrijf met 1.900 werknemers wordt geprezen voor zijn beleid dat rekening houdt met de gezinssituatie van elk individueel personeelslid. Zo heeft het personeel gegarandeerd zestien weekends per jaar vrij of veertig weekenddagen. Het bedrijf hanteert ook allerhande vormen van alternatieve invulling van uurroosters. In de categorie kleine bedrijven wint These Days, dat actief is in reclame, media, marketing en PR. Het bedrijfje telt nu overwegend mannen en opteert in de toekomst voor diversiteit. Zo zal These Days bij nieuwe aanwervingen en gelijkwaardige kandidaten eerder voor een vrouw kiezen. Een andere opvallende maatregel is dat werknemers met zieke kinderen thuis kunnen werken en dat overuren vermeden worden. In de categorie non-profit gaat de prijs naar Team CVBA. Dat levert diensten aan personen via een schoonmaak-, strijk-, klusjes- en retouchedienst. Het verzorgt ook opleidingen in deze diensten. Het bedrijf geeft iedereen een persoonlijk uurrooster, werkt roldoorbrekend en zoveel mogelijk binnen de schooluren.

De Finse minister van Volksgezondheid wil een rookverbod op balkons van woonhuizen invoeren. Het ministerie zegt al jaren klachten binnen te krijgen van burgers die zich gruwelijk aan rokende buren ergeren. Volgens de huidige wetgeving mogen woningbouwverenigingen het huurders al verbieden. Daar maken echter weinig verenigingen gebruik van. Het grootste probleem zal de controle op de naleving van de wet worden. Bovendien bestaat de angst dat het verbod ertoe zal leiden dat meer mensen binnen gaan roken. In veel woningbouwverenigingen is dat nu al verboden, maar praktisch onmogelijk om te controleren. Het Finse voorstel heeft ook in Noorwegen tot een discussie geleid, met name over de vraag hoe de praktische uitvoering van de wet eruit zou moeten zien. Volgens een woordvoerder van de Noorse vereniging voor huiseigenaren is een roker op een balkon nu eenmaal moeilijk te straffen.

Een felle brand op het Bahamaanse eiland Bimini heeft vrijdag het Ernest Hemingway-museum in de as gelegd. Ook The Compleat Angler Bar, waar de beroemde Amerikaanse schrijver Hemingway geregeld vertoefde, overleefde de brand niet. De schrijver van onder meer The Old Man and The Sea uit 1952 bezocht de Caribische eilandengroep menigmaal. De verwoestende brand in Alicetown is een harde klap voor het toerisme op de Bahamas, nadat vorig jaar al een vliegtuig was neergestort op weg naar de eilanden. Daardoor kwamen twintig mensen om het leven.

Moskou levert zoals overeengekomen voor 1 miljard dollar aan luchtdoelraketten voor de korte afstand aan Iran. De Russische Defensieminister Ivanov bevestigde dit vrijdag in Moskou. Hij ontkende voorts uitdrukkelijk dat er met Iran plannen of overeenkomsten zijn over de zwaardere Russische S-300 raketten. Daar is niet eens over gepraat, aldus Ivanov die geruchten in media daarover weersprak. Iran ligt onder vuur van de VS, het atoomenergieagentschap van de VN en van andere westerse mogendheden. Iran zou geen open kaart willen spelen met zijn nuclaire programma ten behoeve van kernenergie. Het land zou daarom mogelijk uit kunnen zijn op kernwapens.

Moldavië heeft vrijdag geweigerd akkoord te gaan met de eis van het Russische staatsconcern Gazprom om een twee keer zo hoge prijs te betalen voor de levering van Russisch aardgas. De weigering komt in een tijd dat Moskou geen gas meer levert aan Moldavië. Moldavië krijgt evenwel gas van zijn buurland Oekraïne, dat begin van deze maand zelf minder gas kreeg van Rusland. "De onderhandelingen met Gazprom over de toevoer van gas lopen nog. Op dit moment hebben we een akkoord bereikt", zo sprak de premier van Moldavië, Vasile Tarlev. Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, eist een prijs van 160 dollar per duizend kubieke meter aardgas. Vorig jaar betaalde Moldavië 80 dollar.

India en China hebben in hun onstuitbare honger naar energie de handen ineengeslagen. Ze hebben zich voorgenomen om in hun zoektocht naar over te nemen energiebedrijven samen te werken. De twee landen denken daar een hoop geld mee te besparen. Analisten betwijfelen echter of de opzet ook zal werken, want het blijven tenslotte rivalen. Deze week nog werd bekend dat het Chinese energiebedrijf CNOOC een belang neemt in een olieveld voor de kust van Nigeria. Voor datzelfde olieveld was ook India in de race, maar dat land trok zich een maand geleden terug. De afgelopen tijd zaten China en India elkaar op deze manier al vaker op de hielen. Opvallend daarbij was China telkens degene was die aan het langste eind trok. Een overeenkomst die vrijdag in Peking werd ondertekend, zou een einde moeten maken aan de rivaliteit. In het akkoord nemen beide landen zich voor op verschillende niveaus informatie uit te wisselen. In theorie betekent dit dat regeringen en bedrijven elkaar op de hoogte brengen van hun biedingen en bijzonderheden daarover. Ook moet het mogelijk worden dat ze samen gaan optrekken in derde landen voor overnames.

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft vrijdag gezinspeeld op het stopzetten van de olieleveranties aan de Verenigde Staten als zou worden geprobeerd hem af te zetten. Chavez beschuldigt Washington ervan hem en zijn regering op alle mogelijke manieren dwars te zitten en vroeg zich hardop af wat er zou gebeuren als hij morgen zou zeggen dat geen enkel schip naar de Verenigde Staten vertrekt. Als Venezuela de dagelijkse leverantie van anderhalf miljoen vaten olie zou stopzetten, stijgt de prijs mogelijk tot honderd dollar per vat, aldus Chavez, die zich wel haastte toe te voegen dat dat idee vooralsnog niet serieus wordt overwogen. De Amerikanen oefenden vrijdag druk uit om te voorkomen dat Spanje twaalf militaire transportvliegtuigen levert aan Venezuela - volgens Chavez een goed voorbeeld van Amerikaans imperialisme. Spanje heeft te kennen gegeven de Amerikaanse onderdelen te vervangen en de vliegtuigen gewoon te zullen leveren.

Om minder afhankelijk te zijn van Russische energieleveranties moet Oekraïne zijn eigen nucleaire brandstof gaan produceren. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko vrijdag gezegd in een televisietoespraak. Momenteel levert Oekraïne Rusland uranium en krijgt het na opwerking weer terug voor gebruik in zijn kerncentrales. Als Oekraïne het uranium zelf kan verrijken is het land minder afhankelijk. Joesjtsjenko benadrukte dat Oekraïne wat kernenergie betreft alleen vreedzame doeleinden nastreeft. Dinsdag poogde het parlement de regering van premier Joeri Jechanoerov naar huis te sturen wegens ontevredenheid over de onlangs gesloten Russisch-Oekraïense deal over gastransport en -leveranties.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home