Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 15, 2006

Clinton ziet Blair als VN-topman


De Britse premier Tony Blair zou een ideale figuur zijn om Kofi Annan op te volgen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Dat heeft de gewezen Amerikaanse president Bill Clinton verteld aan de Britse omroep BBC. De ambtstermijn van Annan loopt eind dit jaar af en Blair heeft al bekend gemaakt niet meer op te zullen komen bij de volgende Britse parlementsverkiezingen.

Volgens Bill Clinton zou Blair de geschikte topman zijn voor de internationale organisatie. Clinton zou de Britse premier al op het hart gedrukt hebben dat er in de wereld nog heel wat werk te doen viel voor Blair wanneer hij de deur van Downing Street 10 definitief achter zich dicht zal trekken. De volgende Britse parlementsverkiezingen hebben ten laatste plaats in 2010, maar velen verwachten dat hij vroeger plaats zal maken voor zijn opvolger Gordon Brown, de huidige minister van financiƫle zaken.

Blair heeft nog niet officieel bepaald wanneer hij denkt te vertrekken als Brits premier, maar liet vorige week verstaan dat dit wellicht relatief dicht tegen de verkiezingen van 2010 zal zijn. Analisten menen dat Blair ten vroegste in 2008 de sleutesl van Downing Street zal doorgeven aan Brown, maar ze voegen er aan toe dat hij ook daarna een een belangrijke rol wil blijven spelen in de wereldpolitiek.

Bill Clinton richtte na zijn afscheid als Amerikaans president de Clinton Foundation op om te strijden tegen aids en voor een harmonie tussen rassen, etnische groepen en godsdiensten. Hij vertelde aan het BBC-programma 'Newsnight' dat Tony Blair eventueel zou kunnen kiezen om een gelijkaardige weg te volgen. Blair en Clinton werden goede vrienden tijdens regeringsjaren van de vorige Amerikaanse president.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home