Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 15, 2006

China steeds belangrijker voor Cuba

China is het voorbije jaar de tweede belangrijkste handelspartner van Cuba geworden, na Venezuela. Chinese goederen vinden een grote afzet in Cuba, maar met duurzame investeringen ligt het heel wat moeilijker. Chinese bedrijven vragen zich immers af hoe al die zware financiële inspanningen rendabel gemaakt zouden kunnen worden.

"De groeiende invloed van China op de Cubaanse economie wordt duidelijk in de straten en winkels van het land," stipt The International News aan. "Chinese producten zoals speelgoed, textiel en sportuitrusting hebben de invoer uit andere landen vervangen. Nieuwe Chinese Yutong-bussen, waarvan Cuba er duizend heeft besteld, staan in sterk contrast met de oude Amerikaanse auto's die nog altijd door de Cubaanse straten rijden."

Jonge Chinese zakenlui zijn een gewoon beeld geworden in hotels en de luchthaven van Havana," stipt de krant aan. "De communistische bondgenoten halen dan ook duidelijk de banden aan. China verkoopt in Cuba televisie, kookfornuizen, rijstkokers en lampen. Cuba wil één miljoen Chinese koelkasten kopen als een onderdeel van een project om energie te besparen en waarbij verouderde apparaten moeten vervangen worden."

China heeft zopas ook twaalf diesellocomotieven geleverd om het Cubaanse spoorwegnet te moderniseren. "De wederzijdse handel tussen beide landen heeft een recordhoogte bereikt en zal nog verder toenemen," vertelde Yang Shidi, de Chinese commerciële vertegenwoordiger in Cuba, aan de krant. "De Chinese export naar Cuba kende tijdens de eerste tien maand van het voorbije jaar een groei met 95 procent tot meer dan 500 miljoen dollar. De invoer vanuit Cuba groeide met 17 procent tot 200 miljoen dollar." Cuba maakt gewag van een wederzijdse handel ten belope van één miljard dollar.

China heeft inmiddels Spanje en Canada voorbij gestoken als belangrijkste handelspartner van Cuba en moet alleen nog Venezuela laten voorgaan. Yang stelde dat de handel met Cuba grotendeels gefinancierd worden door kredieten van de exporterende bedrijven en veel minder door de Chinese overheid. "China is een markteconomie en de bedrijven nemen hun eigen beslissingen en risico's."

Yang merkte echter op dat de Chinese bedrijven zich beginnen af te vragen hoe ze zullen vergoed worden voor al die investeringen. Cuba levert aan China vooral suikerproducten en dat is een industriële sector die achteruit aan het gaan is. "De Chinezen zijn snel bereid om kredieten te geven, maar zijn heel wat voorzichtiger met investeringen," benadrukte een Cubaanse economist. Vorig jaar maakte het Chinese Minmetals bekend in Cuba een joint-venture te willen aangaan voor de nikkelbedrijf, dat werd stilgelegd toen de Sovjet-Unie in elkaar stortte.

Met het project is een investering van 500 miljoen dollar gemoeid en zou vanaf volgend jaar 68.000 ton nikkel per jaar moeten produceren. Maar omwille van de zekerheid rond die investeringen, werd een definitieve belissing uitgesteld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home