Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 16, 2006

Economie in de media


Er wordt vandaag een algemene staking gehouden in de Belgische havens uit protest tegen de Europese liberaliseringsplannen. Zo'n 3.000 havenarbeiders trekken naar Straatsburg, waar een betoging plaatsvindt. Er vindt maandag geen afhandeling plaats in de Belgische havens. "Er worden geen schepen geladen of gelost", aldus Myriam Chaffart, algemeen sectorverantwoordelijke havens voor ACV-Transcom. "De staking is algemeen," aldus Chaffart. Volgens de vakbondsvrouw hebben veel schepen hun vaarritme aangepast, zodat ze pas morgen/dinsdag de havens aandoen. Er vertrekken zowat 3.000 Belgische havenarbeiders richting Straatsburg, waar het Europese parlement zich buigt over de havenrichtlijn. De vakbonden zijn gekant tegen de liberaliseringsplannen. Volgens Chaffart gaat het om 2.000 betogers uit Antwerpen, 500 uit Zeebrugge, 370 uit Gent en 50 uit Brussel. In totaal werken in België 9.000 tot 10.000 mensen in de havens. Aan de betoging in Straatsburg zouden zo'n 7.000 tot 8.000 havenarbeiders deelnemen uit verscheidene Euopese landen.

De socialiste Michelle Bachelet heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Chili op overtuigende wijze gewonnen. Bachelet kreeg 53,5 procent van de stemmen, tegen 46,4 procent voor haar tegenstander Sebastian Pinera, meldde het ministerie van binnenlandse zaken nadat 97,5 procent van de ongeveer acht miljoen uitgebrachte stemmen was geteld. Pinera gaf zondagavond zijn nederlaag toe. Bachelet wordt de eerste vrouwelijke president van Chili. Zij volgt op 11 maart Ricardo Lagos op, die weliswaar de steun geniet van een grote meerderheid van de 15,5 miljoen Chilenen, maar volgens de grondwet niet kon worden herkozen. De levensloop van de 54-jarige Bachelet is een van de redenen voor haar populariteit. Haar vader, een generaal, werd doodgemarteld omdat hij zich verzette tegen de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet in 1973. Zelf moest ze in ballingschap nadat ze samen met haar moeder was gevangengezet.

De Britse Conservatieve Partij is onder leiding van de populaire David Cameron bezig met een opmars in de peilingen. De partij staat volgens de zaterdag vrijgegeven uitslag van een recent onderzoek op 39 procent van de stemmen, 4 procentpunten meer dan de Labour-partij van premier Tony Blair. De Liberaal Democraten, die na het plotselinge aftreden van hun leider Charles Kennedy wegens een alcoholprobleem moeilijke tijden doormaken, staan op 20 procent. De Conservatieven verloren drie achtereenvolgende verkiezingen aan Labour en lijken onder Cameron een nieuwe bloeiperiode tegemoet te gaan. Het 39-jarige parlementslid heeft beloofd een einde te maken aan het ietwat stoffige, rechtse imago van de partij. Voordat Cameron afgelopen december de leiding kreeg lagen de verhoudingen precies omgekeerd. Labour stond toen op 39 procent en de Tories op 35 procent.

De capsule van de ruimtevaartmissie Stardust is zondag veilig geland in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Aan boord van de capsule bevinden zich stofdeeltjes die het vaartuig verzamelde tijdens de vlucht twee jaar geleden door de staart van de komeet Wild-2. Zeven jaar terug zond de NASA de Stardust op weg om materie te verzamelen van plekken die verder weg liggen dan de maan. Na een reis van 4,63 miljard kilometer, ofwel meer dan 10.000 keer de afstand tussen de aarde en de maan landde de capsule zondagochtend. Volgens wetenschappers bevat het meegebrachte materiaal sporen uit de begintijd van het heelal en stofjes die de komeet Wild-2 tijdens zijn lange tocht langs de rand van ons zonnestelsel heeft verzameld. Zij hopen dat de monsters meer kunnen vertellen over de oorsprong van het zonnestelsel. De capsule drong zondag met meer dan 46.000 kilometer per uur de aardse atmosfeer binnen - een recordsnelheid in de geschiedenis van de ruimtevaart. Hij landde vervolgens aan een parachute op een militaire basis niet ver van Salt Like City.

Het oliebedrijf Shell overweegt alle werknemers terug te trekken uit de moerassige gebieden in het westen van de Nigeriaanse rivierdelta. In de moeilijk toegankelijke streek hebben militanten in vijf dagen tijd vier aanvallen uitgevoerd op installaties van het concern. Een definitief besluit wordt volgens de zegsman maandag genomen. Wat het gevolg is voor de productie van Shell is nog onduidelijk. Het evacueren van medewerkers hoeft namelijk niet per se te betekenen dat de olieproductie wordt stilgelegd. Shell haalt in de regio Warri dagelijks 380.000 vaten olie uit de grond. Circa driekwart daarvan komt uit de moerassen, waar militanten per boot makkelijk de productieplatforms kunnen bereiken. Het Nigeriaanse leger staat vaak machteloos. Shell, de grootste olieproducent in Nigeria, haalde zondag al ongeveer 330 arbeiders van olieplatforms in de moerassen. Dat gebeurde nadat gewapende mannen een installatie aanvielen waardoor zes personen omkwamen. Woensdag werden vier Shell-medewerkers gegijzeld, afkomstig uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Honduras en Bulgarije. Nigeria is de op zeven na grootste olie-exporteur ter wereld. In de industrie gaan miljarden om, tot frustratie van miljoenen Nigerianen die onder de armoedegrens leven en niets van de welvaart merken.

Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken houdt volgende maand een conferentie waarop zal worden besproken of wetenschappelijk vaststaat dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Dat heeft het ministerie zondag bekendgemaakt. Woordvoerder Hamid Reza Asefi van het ministerie zei niet waar en wanneer de conferentie wordt gehouden en wie de deelnemers zullen zijn. Zaterdag riep de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad het westen op ruimdenkend genoeg te zijn om een internationaal debat over de ware aspecten van de holocaust toe te staan. Eerder haalde Ahmadinejad zich de woede van een groot deel van de internationale gemeenschap op de hals, door de moord op zes miljoen joden door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog een mythe te noemen en te zeggen dat Israël van de kaart geveegd zou moeten worden.

Tinkerbell, tot voor kort de chihuahua van Paris Hilton, heeft tassenontwerper James Piatt geïnspireerd tot het maken van een handtas. Volgens de New York Post kwam Piatt op het idee voor de leren tas in de vorm van een doodhangende chihuahua toen dierenrechtenorganisatie Peta de hotelerfgename bekritiseerde. Peta meent dat Paris haar dieren gebruikt alsof het hippe handtassen zijn. Piatt zegt helemaal geen hekel te hebben aan Paris, ondanks zijn kritische ontwerp. Hij wil ook dat de Hilton-telg Tinkerbell weer onder haar arm gaat dragen, maar dan in de vorm van zijn tas. "Ik wil haar er heel graag eentje geven, dat zou echt fantastisch zijn." De Tinkerbell-handtas is voor 175 dollar (bijna 150 euro) te koop op de website van de tassenontwerper. Paris Hilton ruilde Tinkerbell in voor een jongere versie omdat ze een volgroeide hond niet schattig zou vinden. Eerder raakte ze haar chihuahua al eens kwijt, maar wist hem na een grote zoekactie, waar ook de media een handje aan meehielp, terug te vinden. Geruchten gingen toen dat Tinkerbell nooit is teruggevonden, maar vervangen werd door een evenbeeld van het hondje.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home