Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 18, 2006

Irak zorgt voor nuchter leger

Een legercarrière wordt in de Verenigde Staten steeds minder populair. Het aantal militairen dat vroegtijdig of bij het aflopen van hun contract het leger verlaat, steeg van 118.206 in 2002 tot 137.465 in 2005. In het officierenkorps was er een stijging van 5.619 tot ruim 7.500 vertrekkers. Steeds meer zijn zwangerschappen en drugsgebruik reden voor ontslag, maar drankmisbruik moet daarentegen minder op de ontslagbrief worden ingevuld.

Het Amerikaanse leger telt 1,4 miljoen manschappen. Zij kunnen geen contractbreuk plegen, maar kunnen om diverse redenen voortijdig worden ontslagen of in speciale gevallen voortijdig van hun contractuele verplichtingen worden ontheven. In de meeste gevallen is bij een voortijdig vertrek sprake van algemeen wangedrag, een term die allerlei ontslagredenen dekt, gaande van diefstal tot handgemeen.

Het aantal vertrekkers ligt nog altijd lager dan in het midden van het vorige decennium, toen het Pentagon grote moeite had personeel te behouden en aan te trekken. In de voorbije jaren steeg het aantal afzwaaiers echter om specifieke redenen, zoals zwangerschap en ouderschap. In 1996 waren die redenen goed voor 2.565 afvallers, maar in 2002 was dat gestegen tot 2.862 en in vorig jaar zelfs tot 4.238 ontslagen.

In het verleden was zwangerschap bij het Amerikaanse leger een reden tot verplicht ontslag, maar tegenwoordig is dat alleen nog een mogelijkheid van ontslag. Niettemin stijgt het aantal militairen dat om die redenen het uniform aan de haak hangt. Ook drugsgebruik is een ontslagreden die steeds vaker in de statistieken voorkomt. Vorig jaar werden 1.986 militairen ontslagen wegens het gebruik illegale drugs. Tegenover 2002 is dat een stijging met 40 procent.

Het aantal militairen dat werd ontslagen wegens alcoholgebruik daalde daarentegen van 251 in 2002 tot 164 in 2005. Die daling moet volgens het Pentagon vooral gezocht worden in het feit dat veel militairen voor lange tijd worden ingezet in moslimlanden, waar alcoholgebruik taboe is. Het Amerikaanse leger hanteert ook strenge criteria met betrekking tot overgewicht. Om die reden werden vorig jaar 3.285 militairen ontslagen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home