Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2006

Economie in de media

Wegens de viering van Chinees Nieuwjaar op 29 januari zijn er weer tijdelijk directe vluchten mogelijk tussen China en Taiwan. De eerste vlucht tussen de Taiwanese hoofdstad Taipeh en de Chinese metropool Shanghai was vrijdagochtend. De verbindingen zijn beschikbaar tot medio volgende maand. Volgens Chinese media gaat het totaal om 72 vluchten. China en Taiwan gelden als vijanden. Peking vindt dat het eiland onderdeel is van China. Het kapitalistische Taiwan is de facto een eigen land, hoewel internationaal maar een klein aantal landen dat ook formeel erkent. In 2003 en 2005 was het al mogelijk om wegens de Nieuwsjaarviering direct te vliegen tussen China en Taiwan. Vanaf nu zal het jaarlijks mogelijk zijn. De vluchten zijn bovendien niet alleen maar beschikbaar voor Taiwanese zakenlieden en hun families, maar voor een ieder die de benodigde geldige documenten heeft. Ondanks de onderlinge vijandschap werken of studeren honderdduizenden Taiwanezen in China, of zoals Peking het noemt „het Chinese vasteland”.

Oekraïne heeft de toevoer van Russisch aardgas over zijn grondgebied naar Europa teruggebracht om meer gas voor zijn eigen burgers en bedrijven te kunnen gebruiken. Dat heeft de minister van Brandstoffen en Energie van Oekraïne, Ivan Platsjkov, gezegd. Oekraïne heeft de laatste dagen last van zeer strenge vorst. Oekraïne gebruikt per dag 70 miljoen kubieke meter aardgas en heeft daarvoor de toevoer naar Europa met 60 miljoen kubieke meter verminderd. Het aftappen zou zijn toegestaan volgens het leveringscontract met het Russische staatsconcern, Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld.

Europees Commissaris Rehn (Uitbreiding EU) hoopt dat de lidstaten in mei hun grenzen openzetten voor werknemers uit Oost-Europa. "Ervaring leert dat er grote voordelen in het verschiet liggen bij het openen van de arbeidsmarkt," zei Rehn vrijdag. Volgens de eurocommissaris dragen de meeste Oost-Europese werknemers bij tot de economie en vragen zij zelden sociale bijstand. "Deze Polen, Litouwers, Slowaken en anderen zijn meestal hardwerkende jonge mensen die in het buitenland ervaring opdoen en sparen voor hun toekomst. De meesten keren later terug naar huis met geld en ervaring", zei Rehn bij een lezing op de Londense School of Economics. EU-landen als Nederland mogen de afsluiting in mei met twee jaar verlengen. Eurocommissaris Rehn keek vrijdag ook alvast positief naar de komst van Turkse werknemers. Turkije kan over enkele decennia tot de EU toetreden. Hij verwacht dat de vele jonge Turken kunnen helpen tegen de vergrijzing in de EU. "Een deel van mijn pensioen hangt af van de bijdragen van een jonge, goedgetrainde Turkse ingenieur in een open EU-markt."

De Amerikaanse autoproducent Ford Motor gaat in de komende vier jaar minstens 25.000 banen schrappen in Noord-Amerika. De herstructurering zou nodig zijn om de verliezen van Ford op de Noord-Amerikaanse markt tegen te gaan. Dat meldde het financiële persbureau Bloomberg vrijdag. Ford wilde niet reageren op de berichten. Bloomberg beroept zich op bronnen rond de reorganisatie. De topman van Ford, William Clay Ford Jr., zou de plannen komende maandag bekendmaken. Het pakket maatregelen heeft de naam gekregen ’Way Forward’. De ingreep behelst 20 procent van het totaal aantal werknemers van Ford in Noord-Amerika. Aan het einde van 2004 had het bedrijf in totaal 122.877 medewerkers in Noord-Amerika. Ford heeft net als zijn Amerikaanse branchegenoot General Motors te maken met een afkalvend marktaandeel, een teruglopende autoverkoop en oplopende verliezen op de thuismarkt. Dit komt onder meer door concurrentie van Aziatische rivalen als Toyota. Het marktaandeel van Ford bedroeg in de Verenigde Staten vorig jaar 18,6 procent tegen een marktaandeel van 25,7 procent tien jaar eerder.

Japan legt de invoer van Amerikaans rundvlees weer stil. Tokio wil eerst meer gegevens van de Verenigde Staten hebben, aldus het Japanse ministerie van Landbouw vrijdag. Japan nam de maatregel nadat in een onlangs aangekomen lading vlees vanuit New York stoffen waren aangetroffen die gekkekoeienziekte zouden kunnen veroorzaken. "Wij betreuren het incident. Wij gaan ervan uit dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw een uitgebreid onderzoek zal gelasten. Wij kijken uit naar de resultaten van dat onderzoek", luidde de verklaring die de Amerikaanse ambasssade in Tokio vrijdag uitgaf. De Amerikanen lieten tevens weten nauw te zullen samenwerken met de Japanners "om er zeker van te zijn dat deze fout niet wordt herhaald". Vorige maand had Japan juist na twee jaar een verbod op de invoer van Amerikaans rundvlees opgeheven. Dat verbod was ingesteld nadat in de VS in december 2003 een geval van gekkekoeienziekte was geconstateerd.

De Europese regels tegen het afsnijden van haaienvinnen worden niet versoepeld. De EU-landen zien niets in een verzoek daartoe van Spanje en Portugal, zo bleek vrijdag. Levend afgesneden haaienvinnen zijn een delicatesse voor Japanners. Ze betalen soms wel 300 euro per kilo. Europese vissers die als bijvangst een haai aan boord krijgen, mogen hem ontvinnen. Maar ze mogen hem niet levend terugwerpen in zee om hem daar tergend langzaam te laten sterven. De EU haalt enkele duizenden kilo’s haaienvin boven water. In Japan zijn dat er honderdduizenden. Vee haaiensoorten zijn daardoor in hun voortbestaan bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zegt in een reactie blij te zijn dat de regeling niet is verslechterd. "Maar liever hadden we gezien dat de EU de regels strenger had gemaakt", aldus haaienexpert Charlotte Mogensen van het WNF.

Spanje heeft vorig jaar 55,6 miljoen toeristen uit het buitenland binnen zijn landsgrenzen gehad. Het aantal is nog nooit hoog geweest, zo heeft het Spaanse ministerie van Toerisme vrijdag bekendgemaakt. Het aantal was 6 procent hoger dan in 2004. De sterke toename deed zich voor onder de Fransen. Die kwamen met 8,8 miljoen de Spaanse grens over, een toename van 13,3 procent. De meeste toeristen kwamen nog altijd uit Groot-Brittannië. Het waren er 16,1 miljoen, 3,1 procent meer dan in 2004. Op de tweede plaats stonden de Duitsers. Hiervan werden er 8,8 miljoen geteld, 4,1 procent meer. Catalonië en de Canarische Eilanden waren het meest in trek. Ook de steden Madrid en Valencia trokken veel buitenlandse toeristen.

Een rondvraag bij prominenten uit zowel de politieke, zakelijke als religieuze wereld bracht aan het licht dat de meerderheid van de wereldleiders denkt dat de volgende generatie in een economisch meer welvarende maar minder veilige wereld zal leven.Dat maakte het World Economic Forum (WEF) vrijdag bekend. Bijna twee derden (65 procent) van de prominenten denkt dat de wereld heel wat meer of een beetje meer" welvarend zal zijn. Daarnaast voorspelt 55 procent van de respondenten dat de volgende generatie in een onveiliger wereld zal leven. Het standpunt van de wereldleiders verschilt van dat van de gewone wereldbevolking. Vorig jaar werden aan ongeveer 50.000 mensen in meer dan 60 landen dezelfde vragen voorgelegd. De ondervraagde burgers lieten zich heel wat positiever uit over de veiligheid in de toekomst. Slecht 30 procent van de respondenten gaf aan te denken dat de wereld onveiliger zal worden. In de wereldeconomie daarentegen hadden de meesten niet zo'n goed oog. Amper 43 procent dacht dat de volgende generatie beter af zal zijn.

InBev benoemt twee nieuwe zone presidenten voor Noord-Amerika en voor Centraal- en Oost-Europa. In België komt met Sabine Sagaert opnieuw een Belg aan het hoofd. Alain Beyens wordt met onmiddellijke ingang benoemd tot zone president voor Centraal- en Oost-Europa. Voorheen was hij voorzitter van de business unit die Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk, Spanje en Cuba omvat. Hij is sinds 1987 actief bij InBev en het voormalige Interbrew in verschillende commerciële, operationele en managementfuncties en was onder meer algemeen directeur voor België en voor BeNeFraLux van 1999 tot 2004. Miguel Patricio wordt benoemd tot zone president voor Noord-Amerika. Die functie was vacant sinds de aanstelling van Carlos Brito als ceo van InBev. Hij was korte tijd voorzitter van de business unit België en Luxemburg. Voorheen was hij vice-voorzitter voor de zone Noord-Amerika. Hij was sinds meer dan vijf jaar in dienst bij AmBev. Patricio wordt aan het hoofd van de business unit België en Luxemburg vervangen door Sabine Sagaert. Hiermee komt opnieuw een Belg(ische) aan het hoofd van de Belgische afdeling. Met Patricio stond voor het eerst een buitenlander - een Portugees- aan het hoofd van de Belgische afdeling.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home