Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2006

Economie in de media (20/1)

Het Russische staatsconcern Gazprom wil binnenkort zijn positie in de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan versterken. Dat land lijkt daartoe bereid, maar wil in ruil de garantie van Moskou dat het op politieke steun van de Russen kan rekenen. Protesten tegen de regering moeten de kop in worden gedrukt en Oezbekistan wenst ook bescherming van Moskou tegen het Westen, zo schrijft de Russische zakenkrant Kommersant in zijn internetversie op donderdag. Het dagblad meldt daarin tevens dat Gazprom-baas Aleksej Miller naar Oezbekistan gaat voor onderhandeling met de president van het land, Islam Karimov. Miller heeft zijn ogen laten vallen op de drie grootste gasvelden in Oezbekistan, te weten Oegra, Koeanisj en Aktsjalakskoje. Gazprom wil daar delen in de productie van het aardgas. Bovendien wil Gazprom de import uit Oezbekistan verdrievoudigen van 5 tot 6 miljard kubieke meter per jaar tot 17 tot 18 miljard kubieke meter. Het nationale olie- en gasbedrijf van Oezbekistan, Uzbekneftegas, produceert rond 54 miljard kubieke meter aardgas per jaar.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag de eerste ruimtesonde naar Pluto op weg gestuurd vanaf de basis Cape Canaveral in Florida. De ruimtesonde van de NASA werd met een krachtige Atlas V-raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida voor een negenjarige reis naar de verste planeet in ons zonnestelsel. De sonde moet halverwege 2015 de planeet bereiken. Tijdens reis over zes miljard kilometer zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen. De lancering van de draagraket Atlas V met de sonde New Horizons stond oorspronkelijk voor dinsdag gepland. De start werd toen op het laatste moment afgebroken en uiteindelijk uitgesteld tot woensdag wegens krachtige winden op Cape Canaveral. Woensdag was de wind uitgegroeid tot een storm, die de stroomstoring veroorzaakte en de missie opnieuw vertraagde.

Het aangeslagen Russische olieconcern Yukos heeft een nieuwe belastingaanslag gekregen van de Russische fiscus van 107 miljard roebel (2,9 miljard euro). Yukos gaat de aanslag aanvechten. Yukos verloor op de effectenbeurs in Moskou donderdag 17 procent van zijn beurswaarde. Yukos kreeg de aanslag eind december al voor achterstallige belastingen op olie-exporten en activiteiten in 2004. Yukos moest in 2004 via een door het Kremlin georganiseerde veiling zijn belangrijkste productie-onderdeel Yuganskneftegaz verkopen voor 9,3 miljard dollar aan het staatsoliebedrijf Rosneft. Yukos werd gedwongen het onderdeel te verkopen om een eerdere belastingaanslag en boetes van in totaal 28 miljard dollar af te lossen. Door de nieuwe aanslag heeft Yukos nu nog ongeveer 10 miljard dollar aan achterstallige belastingen openstaan bij de Russische belastingdienst. Het was ooit het grootste olieconcern van Rusland.

De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft opnieuw een goed jaar achter de rug. De winst steeg met 7,8 procent tot een record van 959,6 miljoen dollar ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Het is voor de twintigste maal op rij dat de onderneming een recordwinst weet te boeken. De omzet van de motorbouwer uit Milwaukee in de staat Wisconsin kwam uit op 5,3 miljard dollar. Dat is een stijging van 6,5 procent ten opzichte van 2004. In het vierde kwartaal van vorig jaar behaalde de onderneming een winst van 230 miljoen dollar op een omzet van 1,3 miljard dollar. Het bedrijf verkocht vorig jaar in totaal 329.000 motoren van zowel de motormerken Harley-Davidson als Buell. Dat is 3,7 procent meer dan in 2004. Vooral in het buitenland werden, met een verkoopstijging van 15 procent, flink meer Harley-Davidson-motoren verkocht. Volgens topman Jim Ziemer heeft de toegenomen verkoop onder meer te maken met een groeiende populariteit van de Harley-Davidson bij vrouwelijke motorrijders.

Premier Guy Verhofstadt en minister van Financiën Didier Reynders hebben donderdag in New York enkele nieuwe Amerikaanse investeringen in België bekendgemaakt. Een eerste investering betreft het farmaceutisch concern Johnson and Johnson voor een bedrag van 100 miljoen euro. Een tweede investering bestaat uit de oprichting van een consortium door EMC, een bedrijf gespecialiseerd in informatiebeheer, voorzien voor 2006. De bank van New York gaat tot slot ook een Europees filiaal uitbouwen in Brussel. De bank vroeg Financiën hiervoor een fiscale ruling.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home