Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2006

Economie in de media (19/1)

De bouw van een enorme stormvloedkering rondom het waterrijke Venetië stuit op bezwaren van de Europese Commissie. De Italiaanse stad heeft nagelaten om de effecten op het milieu te onderzoeken, voordat het de bouw aanbesteedde. De Europese Commissie heeft daarom een waarschuwing gestuurd naar de Italiaanse regering. Als die niet snel overtuigende argumenten aandraagt, begint Brussel een proces tegen Italië bij het Europese Hof van Justitie. Venetië heeft de opklapbare drempel tegen hoogwater dringend nodig: de stad zakt langzaam weg terwijl het water stijgt. Zonder aanpak verdwijnt de stad in ruim een eeuw in zee. De stad verkoop momenteel paleizen en gebouwen om aan geld te komen voor de stormvloedkering, genaamd Mozes.

Zuid-Europese landen willen meer Europese steun voor hun groente- en fruittelers. Ze zijn het oneens met een Brussels plan om de sector verder te liberaliseren. Ze willen dat Brussel de verkoop van bijvoorbeeld de eigen appels, tomaten en knoflook beschermt tegen niet-Europese concurrenten. Als blijkt dat er overproductie is in Europa, moet Brussel het overschot kunnen opkopen, vinden ze. De zeven landen eisen bovendien meer Europees geld voor de producentenorganisaties voor groenten en fruit, vooral voor reclame en voor crises. Ministers van Landbouw uit Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Cyprus en Hongarije hebben daartoe samen een brief gestuurd aan hun collega's, zo is woensdag bekend geworden. De ministers bespreken de voorstellen naar verwachting eind dit jaar.

Een groep van Afrikaanse televisiebedrijven, zakenlieden en verslaggevers is van plan op 6 maart 2007 een pan-Afrikaanse nieuwszender op de buis te brengen. Africa TV moet de CNN of Al Jazeera van Afrika worden, waarin nu eens Afrikanen zelf de verhalen vertellen in plaats van buitenlandse correspondenten. De Keniaan Mo Amin is een van de initiatiefnemers. Hij hoopt onder meer in Londen investeerders te lokken. Hij onderstreepte dat ATV geen pr-kanaal voor Afrika zal worden, maar een nieuwszender waarin alle ruimte is voor de positieve en negatieve ontwikkelingen op het continent. Volgens Amin is vooral de opstomende middenklasse in veel Afrikaanse landen zeer geïnteresseerd in een Afrikaanse nieuwszender. Ook de grote groepen Afrikanen die nu buiten het continent wonen missen momenteel een Afrikaanse zender, aldus Amin. Als de zender in de lucht komt zullen de uitzendingen volgens de huidige plannen in het Engels en Frans zijn. Het zal tegen die tijd overigens nog niet zijn gelukt om overal in Afrika ontvangst al mogelijk te maken.

De lancering van de eerste ruimtesonde naar Pluto is woensdag met zeker een etmaal uitgesteld. Het controlecentrum op de lanceerbasis Cape Canaveral ligt plat door een stroomstoring. Dat heeft Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten weten. De lancering van de draagraket Atlas V met de sonde New Horizons stond oorspronkelijk voor dinsdag gepland. De start werd toen op het laatste moment afgebroken en uiteindelijk uitgesteld tot woensdag wegens krachtige winden op Cape Canaveral.

Zes op tien Belgische bedrijven investeren in solidariteitsacties, cultuur, onderzoek en bescherming van het patrimonium. Toch hebben weinig bedrijven een langetermijnvisie op mecenaatswerken en wordt het begrip vaak verward met sponsoring. Dat blijkt uit een onderzoek van IPSOS bij 400 bedrijfsleiders naar mecenaatswerking in de Belgische bedrijfswereld in opdracht van Fortis Foundation Belgium. "In België ontbreekt een wettelijk kader voor mecenaatswerking. Dat is jammer want een Belgische wetgeving zou een einde maken aan de onduidelijke situatie en zou een fiscale stimulans betekenen voor bedrijven om zich te engageren voor initiatieven die het algemeen belang dienen," zegt John De Ridder, voorzitter van Fortis Foundation.

Nic Balthazar heeft zopas van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) 58.200 euro toegezegd gekregen als ontwikkelingssteun voor zijn filmproject "Ben X". Het gaat om de geplande verfilming van Balthazars jeugdroman "Niets was alles wat hij zei", dat vervolgens veel succes kende in de theaterversie "Niets" met acteur Roel Vanderstukken. Boek en theatersolo vertellen het verhaal van een jonge puber met autisme die door zijn leeftijdgenoten gepest wordt. Regisseur Dominique Deruddere krijgt 50.000 euro ontwikkelingssteun voor het opzetten van een speelfilm rond het door Chris Van den Durpel gecreëerde typetje van de bokser Firmin Crets. De werktitel luidt: "Firmin den bokseur". Aan acteur Peter Van den Begin is 25.000 euro toegezegd voor de ontwikkeling van een tv-fictiereeks voor de VRT rond de legendarische Antwerpse revuezaal 'Oud België'. Peter Van den Begin, die samen met Christophe Dirickx tekent voor het scenario, heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in 'Oud België' en baseert zich deels op eigen ervaringen.

Het succes van weblogs - online dagboeken - is niet te stuiten en dat heeft de makers van de internetpagina Startlog.nl op een idee gebracht. Zij starten in februari met een krant die volledig gevuld is met berichten afkomstig uit weblogs. De publicatie zal één keer per week verschijnen en zal in het begin gratis zijn. De krant, waarvan al een eerste proefnummer verschenen is, zal een selectie van berichten uit Nederlandse weblogs bevatten. Het weekblad zal gedrukt worden op 24 pagina's lichtgroen papier. Voor de blogteksten gepubliceerd worden, zal eerst toestemming gevraagd worden aan de makers van de blogs.

Kanselier Wolfgang Schüssel heeft woensdagmorgen in Straatsburg de prioriteiten van het Oostenrijks voorzitterschap toegelicht. Hij beklemtoonde dat de veilige energievoorziening alleen op Europees vlak kan worden opgelost. Daarnaast hield Schüssel een krachtig pleidooi voor een eigen financiering van de Unie. "Als we verder gaan met de huidige methode, zo stelde hij, hebben we waarschijnlijk de laatste meerjarenbegroting van de Europese Unie opgesteld." De Oostenrijkse kanselier liet er geen twijfel over bestaan dat het zo niet verder met de meerjarenbegroting kan. "Dit leidt slechts, zo zei Schüssel, tot een steriel debat tussen netto-betalers en -ontvangers." Schüssel drong er op aan dat de Europese Commissie in 2008 concrete voorstellen zou indienen om de Unie eigen financiële inkomsten te bezorgen. "Ik vraag, aldus Schüssel, dat het Parlement de Commissie daarin steunt."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home