Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 18, 2006

Mannen kiezen voor uitdagingen

Vrouwen gaan op het werk minder uitdagingen aan dan mannen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat vrouwen vooral een mislukking willen vermijden, terwijl mannen uitdagingen juist als een middel zien om hun capaciteiten te tonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse psychologe Irene de Pater aan de Universiteit van Amsterdam.

"Mannen en vrouwen vinden uitdagende taken even leuk, maar vrouwen kiezen ze minder snel," stipt de Pater aan in haar proefschrift 'Doing Things Right or Doing the Right Thing'. Dit komt volgens haar omdat vrouwen zich bij hun keuze richten op het voorkomen van mislukking, terwijl mannen juist hun capaciteiten willen laten zien.

"Mensen die tijdens hun opleiding en werk veel uitdagingen ervaren, behalen meer succes in hun carrière," stelt de onderzoekster. Het gaat daarbij om situaties waarin niet-dagelijkse problemen opgelost moeten worden, obstakels moeten worden overwonnen of risicovolle beslissingen moeten worden genomen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen bij het aangaan van uitdagingen, treedt volgens de Pater al op onder studenten. "Dat is een zorgelijke vaststelling," voert ze aan. "Uitdaging leidt niet alleen tot de ontwikkeling van competenties, maar ook tot meer zelfvertrouwen en een grotere interesse in nieuwe uitdagingen. Hierdoor kan een klein sekseverschil aan het begin van de carrière uiteindelijk resulteren in grote verschillen in latere fasen van de carrière."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home