Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 28, 2010

Ruimtevaart kan efficiëntere kristallen opleveren

Wetenschappers hebben plannen om het International Space Station (ISS) te gebruiken voor de kweek van nieuwe kristallen die in zonnecellen zouden kunnen worden gebruikt. De vacuüm-omstandigheden in ruimte zouden volgens hen de kwaliteit van dunne filmkristallen kunnen verbeteren, waardoor ze eigenschappen zouden kunnen krijgen die op de aarde onmogelijk gerealiseerd zouden kunnen worden. De technologie, molecular beam epitaxy, zou de efficiëntie met ongeveer 60 procent kunnen verbeteren. Het experiment zou over drie jaar van start kunnen gaan. De betrokken wetenschappers hebben het over een industriële evolutie. Aan het project zouden Russische en Amerikaanse wetenschappers meewerken.

"De unieke vacuüm-omgeving in de ruimte kan leiden tot belangrijke vooruitgang op het gebied van computers, zonnecellen, transistoren en energie," merkt Alex Ignatiev, professor aan de University of Houston, op tegenover BBC News. "Al die sectoren kunnen profiteren van gesofisticeerde ruimtematerialen." De kunstmatige ruimtekristallen zouden worden geproduceerd in een vacuüm-ruimtelaboratorium. Dat laboratorium zou mogelijk worden toegevoegd aan het internationaal ruimtestation of een eigen onbemande ruimtesonde krijgen die met geregelde intervallen bij het station zou aanmeren. Het nieuwe project wordt vooral gefinancierd door Roscosmos, het Russische ruimtevaartagentschap.

Het project is al gedeeltelijk goedgekeurd. Een definitieve beslissing wordt in de loop van de volgende maanden verwacht. De eventuele lancering zou over drie jaar volgen. De betrokken wetenschappers hopen dat naast Roskosmos ook andere investeerders aan het project zullen willen deelnemen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA). Indien er onvoldoende financiële middelen beschikbaar komen, zou het initiatief mogelijk moeten worden bevroren. De recente beslissing van de Russische regering om de inspanningen voor de ruimtevaart op te drijven, stemt volgens de wetenschappers echter tot optimisme.

Labels: ,

USA Today gaat voluit voor mobiele media

De Amerikaanse krant USA Today gaat zich in de toekomst meer toeleggen op mobiele diensten. De beslissing is naar eigen zeggen de belangrijkste beslissing in de achtentwintigjarige geschiedenis van USA Today, de tweede grootste krant van de Verenigde Staten. De verschuiving moet de krant toelaten meer lezers en adverteerders op mobiele apparaten bereiken. Sport moet daarbij één van de speerpunten van de nieuwe activiteiten worden. De maatregel zal deze herfst leiden tot ongeveer honderddertig ontslagen. Dat betekent een afslanking met 9 procent. Dave Hunke, uitgever van USA Today, gaf niet aan welke departementen het zwaarst getroffen zouden worden door de koerswijziging.

"Net zoals de meeste kranten heeft USA Today, dochter van de mediagroep Gannett, de voorbije jaren zijn activiteiten gevoelig moeten terugschroeven door een terugval in de reclame-inkomsten," aldus het persbureau Associated Press. "Bovendien zijn lezers minder bereid te betalen voor krantenlectuur, aangezien gratis nieuws op het internet beschikbaar is." USA Today kwam bijna dertig jaar geleden al met een nieuw krantenmodel, opgebouwd rond kortere teksten en kleurrijke foto's en grafieken, op de markt. Ook de nieuwe koerswijziging is volgens Hunke bijzonder radicaal, maar moet dat de krant voorbereiden op de volgende kwarteeuw.

De krant zegt zich in de toekomst minder te zullen richten op het gedrukte dagblad, maar meer op de productie van content voor alle platformen, met inbegrip van het internet, mobiele apparaten, tablets en andere digitale formaten. "Hoewel USA Today nog altijd het grootste gedeelte van zijn omzet uit zijn gedrukte edities genereert, mikt de reorganisatie vooral op smartphones en tablets, die nieuwe mogelijkheden bieden om reclame en abonnementen te verkopen," merkt Associated Press op. "John Hillkirk, directeur van USA Today, merkt op dat een krant zijn publiek moet volgen. Indien de consument kiest voor smartphones en tablets, moeten de kranten volgens hem daar ook aanwezig zijn met de content die dat publiek wenst."

Labels: , ,

Minder binnenlandse migratie in Verenigde Staten

De Amerikaanse televisiezenders zullen tijdens het nieuwe seizoen 115,9 miljoen gezinnen kunnen bereiken. Dat is een stijging met 0,9 procent tegenover vorig seizoen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Nielsen. De onderzoekers voegen er aan toe dat het Amerikaanse televisiepubliek nu 294,65 miljoen mensen boven de twee jaar kan bereiken. Dat is een stijging met 0,7 procent tegenover het vorig seizoen. Er wordt aan toegevoegd dat de tien grootste televisiemarkten van de Verenigde Staten constant zijn gebleven en er zijn ook geen nieuwe regio's in de top honderd, maar onderling zijn er wel een aantal verschuivingen gebeuren. De grootste vooruitgang werd opgetekend voor Austin (Texas), dat van een achtenveertigste naar vierenveertigste plaats steeg.

De onderzoekers merken op dat de grote metropolen minder populatie hebben verloren dan in het verleden. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat babyboomers hun pensioen uitstellen en woningeigenaars er niet in slagen om hun eigendommen te verkopen. Bovendien zijn volgens de onderzoekers veel mensen niet bereid om te vertrekken uit belangrijke arbeidsmarkten. Er wordt echter opgemerkt dat een aantal verschuivingen in de rangschikking er mogelijk op wijzen dat deze fenomenen van korte duur zijn en in belangrijke mate afhankelijk zijn van economische voorwaarden. Er werden meer verschuivingen opgemerkt dan vorig jaar, maar minder dan de jaren voorzien.

Het lager aantal verschuivingen in de rangschikking heeft volgens Nielsen te maken met de tragere gezinsgroei in de Verenigde Staten en een belangrijke terugval in de binnenlandse migratie. Ondere meer heeft die dalende binnenlandse migratie er volgens de onderzoekers voor gezorgd dat een aantal regio's in Florida - zoals Tampa, Miami, Fort Myers en Tallahassee - in de rangschikking zijn gedaald. Er wordt wel een lichte heropleving opgemerkt in onder meer Miami en Tallahassee. Verder wordt opgemerkt dat een aantal markten die de voorbije periode een vertraagde groei of achteruitgang kenden, zoals Las Vegas, zich eveneens lijken te herstellen. De grootste Amerikaanse televisiemarkt blijft New York, gevolgd door Los Angeles, Chicago en Philidelphia.

Labels: , ,

Waarde Amerikaanse football-clubs voor het eerst gedaald

De clubs uit de Amerikaanse National Football League (NFL) hebben op dit ogenblik een gemiddelde waarde van 1,02 miljard dollar. Dat is een daling met 2 procent tegenover vorig seizoen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het magazine Forbes. Het is volgens het magazine voor de eerste keer in de geschiedenis dat de waarde van de Amerikaanse football-competitie is gedaald. Daarbij wordt opgemerkt dat éénentwintig van de tweeëndertig clubs in waarde zijn gedaald, terwijl zeven andere clubs een status-quo lieten optekenen. De terugval is volgens Forbes te wijten aan een dalende vraag door de economische crisis, terwijl veel teams ook minder inkomsten halen uit andere activiteiten dan de televisierechten.

Ondanks de algemene daling van de gemiddelde waarde, kennen de televisierechten volgens Forbes een toename. Het voorbije jaar stegen de inkomsten uit vergoedingen van de nationale televisiezenders per club met 1,4 procent tot 95,8 miljoen dollar. Bij andere inkomstenposten werd een stijging met 25,5 procent opgetekend tot 45,8 miljoen dollar. De totale spelerskost steeg echter met 4 procent tot 4,5 miljard dollar. Het operationeel clubinkomen steeg het voorbije jaar met 3,1 procent tot een recordniveau van gemiddeld 33 miljoen dollar per team. De meest waardevolle club uit de Amerikaanse football-competitie zijn de Dallas Cowboys. De waarde van het team steeg met 9 procent tot 1,8 miljard dollar.

Op uitzondering van de Engelse voetbalclub Manchester United, die een waarde heeft van 1,84 miljard dollar, vormen de Dallas Cowboys het meest waardevolle product uit de sportindustrie. De tien minst waardevolle clubs uit de Amerikaanse football-competitie verloren het voorbije jaar aan waarde. De zwaarste daling werd opgetekend door de Jacksonville Jaguars, die een terugval met 16 procent tot 725 miljoen dollar lieten optekenen. Twee clubs waren het voorbije seizoen verlieslatend. De Detroit Lions lieten een operationeel verlies van 2,9 miljoen optekenen, terwijl de Miami Dolphins de competitie eindigden met een verlies van 7,7 miljoen dollar. Het is de derde keer op vier jaar tijd dat de Detroit Lions verlieslatend zijn.

Labels: ,

Katrina heeft demografie New Orleans door elkaar geschud

De orkaan Katrina heeft niet alleen zware vernielingen aangericht in de Amerikaanse stad New Orleans, maar heeft ook op lange termijn voor een grondige verschuiving van het stadsleven gezorgd. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Nielsen. Onder meer de demografie van de stad heeft een grondige verandering is ondergaan. Sinds Katrina is de mediaan-leeftijd in de stad van 34 jaar naar 38,8 jaar gestegen. Daarnaast heeft de stad ook aan diversiteit verloren. Het aandeel van de blanke bevolking steeg van 25,8 procent naar 30,9 procent. Ook werd de stad relatief rijker, want het mediaan-inkomen steeg van 31.369 dollar naar 39.530 dollar.

Katrina was de zesde grootste orkaan uit de gekende Amerikaanse geschiedenis en de meest dodelijke in bijna tachtig jaar. In het begin van deze eeuw was New Orleans met 1,32 miljoen inwoners de vijfendertigste stad van de Verenigde Staten. Kort voor en kort na de storm verloor New Orleans echter 595.205 inwoners, meestal naar nabijgelegen noordelijker gebieden en steden zoals Atlanta, Houston of Dallas. Daardoor zakte New Orleans vijf jaar geleden tot een negenenvijftigste plaats met 793.000 inwoners, maar klom het jaar nadien op tot een negenenveertigste plaats met 993.071 inwoners. Op dit ogenblik staat de stad op een zesenveertigste plaats met 1,19 miljoen inwoners. Die positie zou met 1,26 miljoen inwoners ook over vijf jaar behouden blijven.

De onderzoekers merken op dat Katrina vooral de Afro-Amerikaanse sectoren in New Orleans heeft getroffen. Vooral de lager gelegen gebieden in het oostelijk gedeelte van de stad werd het slachtoffer van de overstromingen en voor de bevolking van die wijken was het veel minder gemakkelijk om terug te keren. In Orleans Parish daalde het aandeel van de Afro-Amerikanen van 67 procent tot 58 procent drie jaar geleden, om zich vervolgens te herstellen tot 61 procent. De onderzoekers merken op dat de kosten voor heropbouw in de lager gelegen gebieden het hoogst waren en de verzekeringsuitkeringen meer dan een jaar op zich lieten wachten. Men had dus financiële reserves nodig om aan de heropbouw te kunnen beginnen, waardoor de rijkere buurten het snelst terugkwamen.

Labels: , , ,

Geloofsovertuiging arts speelt heeft impact op behandeling

Atheïstische of agnostische artsen zijn bijna twee keer zo snel geneigd om het beëindigen van het leven van terminale patiënten te helpen versnellen dan hun gelovige collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Centre for Health Sciences en de London School of Medicine and Dentistry in Groot-Brittannië. Onderzoeksleider Clive Seale merkt op dat het geloof van artsen de behandeling van terminale patiënten beïnvloedt. Hij voegt er aan toe dat gelovige artsen minder gewag maken van tussenkomsten die het leven van de patiënten zouden verkorten, zoals het stopzetten van levens-ondersteunende behandelingen. Wanneer gelovige artsen dergelijke beslissingen toch nemen, zijn ze echter ook minder geneigd om dat met de patiënt te bespreken.

In tegenstelling tot een Amerikaans onderzoek, bleken in Groot-Brittannië huisartsen niet meer geneigd zijn om zich gelovig te noemen dan andere collega's. Wel bleken blanke artsen het minst gewag te maken van een geloofsovertuiging en bleken ze bovendien ook de grootste voorstanders te zijn van wetsveranderingen die artsen zouden toelaten om deel te nemen aan euthanasie. Op uitzondering van blanke en Aziatische artsen bleken de meeste andere collega's zich tegen euthanasie op te stellen. Ook artsen uit de palliatieve zorg verzetten tegen hulp bij euthanasie. De onderzoekers stellen dat overtuigd niet-gelovige artsen sneller geneigd waren om verdoving te integreren in de behandeling van stervende patiënten en twee keer zo snel beslissingen nemen om het levenseinde te versnellen.

Clive Seale merkt op dat artsen, al dan niet gelovig, grotere inspanningen zouden moeten doen om te onderzoeken in welke mate hun persoonlijke percepties de interacties met de patiënt en hun algemene behandeling-beslissing kan beïnvloeden. "Artsen en patiënten zouden zich ervan bewust moeten zijn dat het geloof en de waarden van de gezondheidswerker een impact kan hebben op de behandeling rond het levenseinde," merkt hij op. Sean Morrison, directeur van het Amerikaanse National Palliative Care Research Center, bevestig dat de persoonlijke percepties van de behandelende geneesheer een rol speelt. Artsen moeten zich daarvan volgens hem bewust zijn en ervoor zorgen dat deze percepties niet in conflict komen met de belangen van de patiënt.

Labels: , , ,

Architectuur-iconen raken niet meer verkocht


De Amerikaanse vastgoedcrisis heeft er ook toe geleid dat een aantal creaties van architectuur-iconen niet meer verkocht raken. Onder meer panden van architecten Frank Lloyd Wright, Richard Neutra of Rudolph Schindler blijven op de markt of moeten met zware verliezen worden verkocht. Vastgoedmakelaar Brian Linder merkt daarbij op dat geïnteresseerden in dergelijke panden in het verleden geen rekening hielden met de vraagprijs, maar daar is volgens hem op dit ogenblik geen sprake meer van. Linder heeft zelf een pand van Richard Neutra uit de tweede helft van de jaren dertig van de vorige eeuw te koop staan. Het pand werd in mei met een vraagprijs van 815.000 dollar op de markt gebracht, maar dat is inmiddels gedaald tot 675.000 dollar.

"De prijzen van die panden zijn echter nog niet gedaald tot het niveau waarop geïnteresseerden bereid zouden zijn om kunstgeschiedenis te kopen," merkt Linder op tegenover het persbureau Associated Press. "Een pand van John Lautner uit het einde van de jaren veertig in de Verdugo Mountains buiten Los Angeles is inmiddels al twee jaar op de markt. De oorspronkelijke vraagprijs bedroeg 2 miljoen dollar, maar dat is inmiddels al gedaald tot ongeveer 1,5 miljoen dollar. Het How House van Rudolph Schindler werd twee jaar geleden tegen een vraagprijs van 5 miljoen dollar op de markt gebracht. Op dit ogenblik wordt nog 1,9 miljoen dollar gevraagd. De prijs van het Ellis House van Frank Lloyd Wright is op één jaar gedaald van 15 miljoen dollar tot 7,5 miljoen dollar."

Volgens schatter James Ebert, gespecialiseerd in architecturaal waardevolle panden, zegt dat de prijzen nog verder zullen moeten dalen om geïnteresseerden aan te trekken. Hij voegt er aan toe dat vele van deze panden in slechte toestand verkeren en dure onderhoudswerkzaamheden moeten ondergaan. "In goede economische omstandigheden zijn mensen bereid om extra te betalen voor kunstwerken," markt Ebert op. "Maar in een economische recessie verliezen de architecturale en creatieve meerwaarde hun impact te verliezen en wordt meer gekeken naar het zuivere woonkarakter van de panden." Omdat de betrokken panden functioneel niet altijd tot de top behoren, zouden banken ook minder geneigd zijn om de nodige leningen te bieden om de vraagprijs te dekken.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Zwitserse financiële groep EFG International, gespecialiseerd in private banking, heeft een sponsoringcontract gesloten met het Renault F1 Team voor de rest van het autosportseizoen. Door die overeenkomst zal het logo van EGF Bank, dochter van EGF International, verschijnen op de flanken van de twee racewagens. Een woordvoerder van EFG International stelt dat de financiële groep al een grote band heeft met historische autoraces, zoals de Le Mans Classic. Deze betrokkenheid wordt volgens de woordvoerder nu aangevuld met de Formule Eén, de speerpunt van de autosport. Er wordt aan toegevoegd dat het Renault F1 Team aantrekkelijke, multi-dimensionale mogelijkheden biedt voor internationale bedrijven zoals EGF International. Piloten bij Renault F1 Team zijn de Pool Robert Kubica en de Rus Vitaly Petrov. EFG International is actief in dertig landen en heeft ongeveer 2.400 medewerkers.


De machtige Duitse metaalvakbond IG Metall stapt naar het loonoverleg met een eis van zes procent loonsverhoging. Iedereen moet volgens de vakbond kunnen profiteren van de economische heropleving. IG Metall eist 6 procent meer loon voor het personeel uit de staalsector. Het overleg in de Duitse staalsector is het eerste grote loonoverleg sinds de economische heropleving van Duitsland. De vakbond wil ook betere voorwaarden voor tijdelijke contracten en oudere werknemers. Het overleg voor de werknemers in de staalindustrie in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Bremen start in de eerste week van september. De werkgevers uit de staalsector vinden de looneis niet haalbaar. Het loonoverleg in Duitsland is ook voor België van belang. Bij het interprofessioneel overleg wordt immers rekening gehouden met de loonevolutie in de buurlanden.


De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,2 procent gegroeid tegenover de drie maanden voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics, de Britse dienst voor statistiek. De vooruitgang van het tweede kwartaal betekent volgens de dienst de sterkste groei in negen jaar tijd. De groei van het bruto binnenlands product is volgens de dienst in hoofdzaak toe te schrijven aan de sterke prestatie van de bouwsector. Het Britse groeicijfer tussen april en juni ligt daarmee licht boven het voorlopig gemiddelde voor de Europese Unie dat 1,0 procent bedraagt. Drie jaar geleden deelden de financiële industrie en de vastgoedsector - traditioneel twee Britse topsectoren - zwaar in de klappen van de economische crisis. Gedurende anderhalf jaar tekende Groot-Brittannië negatieve groeicijfers op. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een groei met 1,7 procent opgetekend.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal al het mogelijke doen om er voor te zorgen dat het economisch herstel van de Verenigde Staten voortduurt. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, gezegd. Als het nodig blijkt, vooral indien de vooruitzichten duidelijk verslechteren, staat de Federal Reserve volgens Bernanke klaar om in te grijpen. Volgens Bernanke is er op dit ogenblik echter nog helemaal geen sprake van een zogenaamde double-dip recessie. Berbanke zegt zijn vertrouwen te behouden in de groei van de Amerikaanse economie. De groei is volgens hem vertraagd en het herstel is nog niet voltooid, maar Bernanke verwacht dat volgend jaar het herstel opnieuw zal aantrekken. Er zijn volgens de voorzitter van de Federal Reserve ook geen concrete criteria vastgesteld voor een eventueel ingrijpen.


De Russische autobouwer Avtovaz wil volgend jaar een ultra-lowcost voertuig op de markt brengen. De auto zou ongeveer 5.600 euro kosten. De wagen wordt ontwikkeld in samenwerking met Renault, de Russische partner van Avtovaz. Renault is het bedrijf achter de Dacia, de budgetwagen van Roemeense origine. Avtovaz is voor 25 procent in handen van Renault. Avtovaz, de constructeur achter Lada, werkt aan een herschikking van het gamma. Doel is de nieuwe Lada Granta eind volgend jaar te lanceren. De goedkope wagen wordt ontwikkeld door Avtovaz, maar Renault werkt mee aan het oprichten van het productieplatform. De wagen is volgens een woordvoerder in eerste instantie bestemd voor de Russische markt. Indien het voertuig toch in de portfolio van Renault zou passen, zouden daarover onderhandelingen opgestart kunnen worden.


De Nederlandse autobouwer Spyker Cars heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 139 miljoen euro verlies geleden. Spyker Cars zegt tot het einde van het jaar voldoende middelen te hebben om de operaties voort te zetten zonder een beroep te hoeven doen op de kapitaalmarkt. Eerder gaf het bedrijf al aan een negatief eigen vermogen te hebben. Uit de gepubliceerde halfjaarcijfers blijkt dat een negatief vermogen te zijn van 126 miljoen euro. Victor Muller, topman van Spyker Cars, noemde het echter belangrijk dat de groep op schema ligt en zelfs iets vooruitloopt op de planning. Sinds begin dit jaar is de productie van het Zweedse merk Saab, dat vorig jaar door Spyker werd overgenomen, hervat. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 10.500 exemplaren van het Zweedse merk verkocht. In dezelfde periode vorig jaar werden 24.300 exemplaren verkocht. Spyker streeft voor volgend jaar naar een productie van 80.000 exemplaren.


Computerbouwer Dell heeft een bod van 1,8 miljard dollar gedaan op de Amerikaanse opslagspecialist 3Par. Daarmee wordt een eerder bod van Hewlett-Packard geëvenaard. Het gaat in totaal om het vijfde bod dat de twee geïnteresseerden de voorbije periode op 3Par hebben gedaan. Dell merkt daarbij echter op dat 3Par het nieuwe bod heeft aanvaard. Beide partijen waren immers eerder al overeengekomen dat Dell elk bod mag evenaren. Dell krijgt voor zijn bod de steun van de raad van bestuur van de dataopslagspecialist. In de dienstensector is Dell zwakker dan concurrenten zoals Hewlett-Packard en IBM. Daardoor hangt het bedrijf meer af van de verkoop van onder meer computers en schermen. Dell wil die kloof al langer overbruggen met overnames. Dataopslag is één van de groeiende markten in de technologiesector.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing stelt de levering van de eerste Dreamliner uit tot midden het eerste kwartaal van vorig jaar. Het toestel, dat bestemd is voor de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA), moest na eerdere vertragingen normaal eind dit jaar geleverd worden. Het uitstel komt er door een vertraging in de testfase van de motoren. Motorleverancier Rolls-Royce moest eerder deze maand een test-terrein in het Engelse Derby stilleggen wegens problemen met een testmotor, waardoor er schade veroorzaakt werd. Vorige maand zei Boeing dat een uitstel met enkele weken mogelijk was wegens een ander technisch probleem. All Nippon Airways had normaal de eerste Dreamliner twee jaar geleden al moeten ontvangen, maar de ontwikkeling van het toestel, waarin kunststof componenten gebruikt worden, liep meermaals vertragingen op.


De Nederlands financiële dienstverlener ING Groep verkoopt zijn aandeel in het Canadese concern Summit Industrial Fund. De transactie levert de Nederlandse bankgroep een bedrag van 1 miljard euro op. Summit is een bedrijf dat zich bezighoudt met investeringen in vastgoed in de Canadese industriessector. De Nederlandse groep bezat vijftig procent van de aandelen van Summit. Deze verkoop past volgens Jan Hommen, bestuursvoorzitter van de Nederlandse groep, in de plannen van ING Groep om zijn positie op de vastgoedmarkt terug te schroeven. Summit wordt verkocht aan een samenwerkingsverband van KittSett Capital en Alberta Investment Management Corporation. De transactie heeft volgens de Nederlandse groep geen materiële impact op de resultaten en de kapitaalratio van ING Groep en zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond.


Zwitserland heeft de Verenigde Staten al de helft bezorgd van 4.450 Amerikaanse klanten van de bank UBS die van belastingontduiking worden verdacht. De overblijvende dossiers zullen volgens de Zwitserse regering in de herfst worden overgedragen. De Zwitserse regering zegt 4.450 rekeningen van Amerikaanse klanten van UBS te hebben onderzocht ingevolge een bilateraal akkoord dat in augustus vorig jaar werd ondertekend. De Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, heeft daarop gezegd dat de volgende maanden zijn klacht tegen UBS zal intrekken. Daarmee komt er een einde aan het dispuut dat Zwitserland genoopt heeft af te stappen van zijn strikte bankgeheim. UBS betaalde in februari vorig jaar een boete van 780 miljoen dollar, nadat het had toegegeven dat het vermogende Amerikanen de voorbije jaren hielp belastingen ontduiken.


Autobouwer Ford heeft in Canada en de Verenigde Staten 575.000 exemplaren van het type Windstar teruggeroepen omdat door verroesting de achteras zou kunnen breken. Het gaat om exemplaren die tussen twaalf jaar geleden en zeven jaar geleden waren gebouwd. Alleen eigenaars in de noordelijke staten van de Verenigde Staten en Canada kregen de raad hun auto's terug naar de garage te brengen. De achteras zou verroesten door strooizout tijdens de winter. Het design van de achteras zou toelaten dat zoutsmurrie zich op bepaalde plekken zou kunnen opstapelen. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) startte in mei van dit jaar met een onderzoek naar de problemen, nadat er 234 meldingen waren binnengekomen van breuken in de achteras van de Ford Windstar. Inmiddels zouden er in totaal 950 klachten zijn gemeld.


De Amerikaanse overheid heeft zijn toestemming gegeven voor de fusie tussen de luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Continental Airlines. De fusiegroep wordt de grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Beide luchtvaartmaatschappijen bereikten in mei al een akkoord over de fusie. In juli gaf ook al de Europese Commissie zijn toestemming voor de fusie tussen de twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Volgens de Europese Commissie zou een samensmelting van beide bedrijven geen significante impact hebben op de concurrentie binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Ook het Amerikaanse ministerie van justitie heeft nu aangegeven geen bezwaren te hebben tegen de fusie. Volgens het Amerikaanse ministerie hebben beide bedrijven afdoende antwoorden gegeven op alle bedenkingen in verband met concurrentievervalsing.


De Agricultural Bank of China (AgBank) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat is een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de grootste nettowinst die ooit door Agbank werd geboekt. De recordwinst werd gerealiseerd door een stijging van de verstrekte leningen, terwijl ook werd geprofiteerd van de lagere kredietkosten. De Chinese bank slaagde er eerder deze maand in de grootste beursgang ooit op zijn naam te zetten. AgBank kreeg in juli gelijktijdig een notering aan de beurzen van Shanghai en Hongkong. De totale opbrengst van de beursgang kwam uit op 22,1 miljard dollar. AgBank overtreft daarmee het vorige record van de Industrial and Commercial Bank of China, die drie jaar geleden een bedrag van 21,9 miljard dollar ophaalde.


Het tankopslagbedrijf Vopak heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 543,9 miljoen euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 16 procent tot 131,8 miljoen. Het bedrijf heeft door die resultaten zijn doelstellingen voor de toekomst opgeschroefd. Het tankopslagbedrijf ondervindt volgens John Paul Broeders, bestuursvoorzitter van Vopak, een robuuste vraag naar de opslag van olieproducten, onder invloed van de wereldwijde onbalans tussen productie en verbruik en een groeiend aantal productspecificaties. In de eerste helft van dit jaar werd een bezettingsgraad van 93 procent gehaald. Dat is een daling met 2 procentpunten tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is echter het gevolg van capaciteitsuitbreidingen. Het bedrijf ziet voor de volgende jaren een onverminderde vraag naar de opslag van olieproducten, terwijl de conjunctuurgevoelige chemie een gemend beeld zou opleveren.


De Europese Commissie heeft een nieuwe datum vastgesteld waarop zal beslist worden over de overname van de lichaamsverzorgingsdivisie van Sara Lee door Unilever. De deadline wordt verschoven naar de laatste week van oktober. Het levensmiddelenconcern Unilever en het Amerikaanse Sara Lee kondigden de overnameplannen vorig jaar aan. Met de transactie is een bedrag van 1,27 miljard euro gemoeid. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, bekijkt of Unilever door de overname geen overdreven dominante marktpositie zou verwerven. Mogelijk moet het bedrijf dan onderdelen afstoten. Unilever wil de persoonlijke verzorgingslijn en wasmiddelenmerken van Sara Lee overnemen. Het gaat om bekende merken als Zwitsal, Sanex, Neutral en Biotex. Onlangs zei Unilever een overzicht te hebben ontvangen van de bezwaren die de Europese Commissie heeft in verband met de overname.


Meer Nieuws

Friday, August 27, 2010

Afrikaanse consumentenbestedingen staan voor explosieve groei

De consumentenbestedingen in Afrika staan het volgende decennium voor een belangrijke groei. Dat biedt aan marketeers unieke mogelijkheden. Dat is de conclusie van een rapport van het McKinsey Global Institute. Opgemerkt wordt dat de regio een duurzame periode van groei doormaakt. Sinds het begin van de eeuw is het collectieve Afrikaanse bruto binnenlandse product gemiddeld met 4,9 procent per jaar gestegen. De Afrikaanse gezinsuitgaven zullen volgens de onderzoekers het volgende decennium met 4 procent per jaar groeien. Dat betekent een stijging met 520 miljard dollar tot 1,4 triljoen dollar. Vooral de opkomst van de stedelijke Afrikaanse consument zou grote mogelijkheden moeten bieden voor een hele reeks industriële sectoren.

McKinsey merkt op dat Afrika op dit ogenblik meer dan 1.400 beursgenoteerde bedrijven telt. Bovendien zijn er meer dan honderd Afrikaanse bedrijven met een jaarlijkse omzet van minstens 1 miljard dollar. Vooral de telecom-sector realiseert volgens McKinsey indrukwekkende prestaties. Daarbij wordt opgemerkt dat sinds het begin van het decennium 316 miljoen abonnees werden aangesloten. Dat vormt een klantengroep die groter is dan de totale bevolking van de Verenigde Staten. McKinsey wijst erop dat op dit ogenblik al 40 procent van de Afrikaanse bevolking in stedelijke gebieden woont. Dat is een even grote proportie als in China. Verwacht wordt dat dit in de toekomst snel zal aangroeien.

Op dit ogenblik worden al tweeënvijftig Afrikaanse steden geteld met minstens één miljoen inwoners. Dat is evenveel als West-Europa. Over twintig jaar zouden daar nog tweeëndertig steden zijn bijgekomen. "Net zoals in andere ontwikkelingseconomieën zorgt de verstedelijking voor werkgelegenheid, een grotere productiviteit en een stijging inkomen," merken de onderzoekers op. "Dat zal er voor zorgen dat het aantal Afrikaanse gezinnen met een bestedingsbudget de volgende tien jaar met de helft zal toenemen tot 128 miljoen huishoudens." Er wordt aan toegevoegd dat Afrika over dertig jaar één vijfde van de wereldwijde jongerenpopulatie zal vertegenwoordigen en bovendien ook de grootste arbeidsbevolking van de hele wereld zal hebben.

Labels: ,

Rusland stopt controversiële aanleg autostrade door Khimki-woud

De Russische president Dmitry Medvedev heeft bevolen om de constructie van een autostrade door het Khimki-woud stop te zetten. Dat wordt als een zeldzaam succes bestempeld van een volksbeweging die nochtans door de overheid hardhandig was tegengewerkt, maar desondanks bleef groeien en uiteindelijk ook rockmuzikant Bono achter zich kreeg. Medvedev, die sinds maart niet meer had gecommuniceerd over de Khimki-problematiek, stopte de gedeeltelijke vernietiging van een oud eikenbos. Het Khimki-woud zou moeten plaats maken voor een autosnelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg. De partij United Russia koos onverwacht de zijde van het publiek.

"Het Russische volk, met inbegrip van politici van meerderheidspartij United Russia en oppositie, maar ook experts terzake zeggen dat er een bijkomend onderzoek moet worden uitgevoerd," merkt Medvedev op in een video-toespraak op zijn blog. Medvedev beloofde een openbare discussie te zullen opstarten. Hij voegde daar aan toe de uitkomst van die discussie niet te kunnen voorspellen, maar de problematiek heeft volgens hem alvast de hele bevolking aangesproken. Met de aanleg van de autostrade was een investering gemoeid van 8 miljard dollar. Zakenvrouw Yevgenia Chirikova, de centrale figuur achter de protesacties, had het over een overwinning voor de burgermaatschappij.

"Dit is een grote overwinning," merkte Chirikova op tegenover het persbureau RIA Novosti. "Ik ben ervan overtuigd dat dit voorbeeld zal gevolgd worden door andere overwinningen, aangezien de Russische bevolking begint te geloven in zijn eigen macht." Eerder had Boris Gryzlov, fractieleider van United Russia in het Russische parlement, aan Medvedev gevraagd om de situatie te bekijken. Ook Yury Luzhkov, burgemeester van Moskou, zou voorstander zijn van een alternatieve route die geen ontbossing zou vereisen. Eerder had de Russische overheid nochtans altijd achter de plannen blijven staan, zelfs toen de European Bank of Reconstruction and Development begin dit jaar besliste om zich uit het project terug te trekken.

Labels: , , ,

Google wordt meest gewaardeerde merk op Japanse markt

Het internetbedrijf Google heeft softwareproducent Microsoft voorbij gestoken als het meest gewaardeerde merk op de Japanse markt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Japanse nieuwsdienst Nikkei. Daarbij wordt opgemerkt dat Google in Japan een constante groei heeft gekend en gemakkelijker meer trafiek aantrekt dan concurrerende Microsoft-websites. Er wordt aan toegevoegd dat Microsoft een lange traditie heeft op de Japanse markt en hechte banden heeft met Japanse informatica-verkopers, wat het software bedrijf tot nu toe altijd een concurrentieel voordeel heeft geboden. Google haalde dit jaar een score van 782 punten. Dat is één punt meer dan Microsoft. Daarmee verwisselen de twee eerste gerangschikten van vorig jaar van plaats.

Vorig jaar had Google nog een achterstand van 25 punten op Microsoft. De derde plaats bleef in het bezit van het Japanse elektronicabedrijf Sony. Yahoo Japan, de grootste concurrent van Google in Japan en operator van de meest populaire webportal van Japan, eindigde op een vierde plaats. Yahoo Japan, dat onafhankelijk opereert van zijn Amerikaanse tegenhanger en onlangs aankondigde het algoritme van Google te zullen gebruiken om zoekresultaten te rangschikking, slaagde er daarbij enkele plaatsen te winnen. Andere informatica-bedrijven in de top twintig waren Canon (zesde), Panasonic (achtste), Casio (negende) en Sharp (achttiende).

Microsoft heeft bij de Japanse Fair Trade Commission al geprotesteerd tegen de aangekondigde samenwerking tussen Yahoo Japan en Google. Daarbij werd opgemerkt dat de overeenkomst Google een nagenoeg complete controle zou geven over de Japanse search-activiteiten en de bijhorende reclame. Yahoo Japan bevestigde tegenover de Japanse regering dat de samenwerking met Google geen inbreuk zou vormen op de Japanse kartel-regelgeving. De overeenkomst tussen Google en Yahoo Japan staat lijnrecht tegenover het samenwerkingsverband dat Yahoo in de Verenigde Staten heeft met Microsoft. Yahoo heeft een belang van 35 procent in Yahoo Japan.

Labels: , , , ,

BBC vecht voor anonimiteit personage The Stig

De Britse openbare omroep BBC wil de publicatie van een boek van uitgeverij HarperCollins over het televisieprogramma Top Gear laten verbieden. In het boek zou immers de ware identiteit van The Stig, de geheimzinnige autopiloot die in het programma zijn opwachting maakt, worden onthuld. Andy Wilman, executive producer van Top Gear, merkt daarbij op dat de BBC het recht heeft om de anonimiteit van The Stig te beschermen tegen een groep opportunisten die volgens hem uit zijn om financieel voordeel te halen uit de bekendmaking van de naam van het geheimzinnige personage. In Groot-Brittannië wordt onder het publiek al jarenlang gespeculeerd over de identiteit van The Stig.

De Britse openbare omroep en de uitgeverij zijn onlangs voor de rechter verschenen in het dispuut over het boek. De BBC voert aan dat het boek een aantal anonimiteits-verplichtingen zou overtreden. Uitgeverij HarperCollins heeft echter gezegd tot het uiterste te zullen gaan in de verdediging van zijn rechten om het boek te laten verschijnen. HarperCollins merkte daarbij op te betreuren dat de BBC ervoor koos om belastingsgeld te verspillen aan pogingen om het boek te onderdrukken. Wilman voert echter aan dat de BBC het recht heeft om geld te investeren in de bescherming van intellectuele eigendom die door de openbare omroep werd gecreëerd.

Wilman voert aan dat The Stig, die als testpiloot optreedt in Top Gear, nooit zijn helm afneemt om het mysterieuze karakter van het personage te bewaren. Dat mysterieuze element spreekt volgens hem het publiek bijzonder aan. "Maar dat blijkt voor HarperCollins minder belangrijk te zijn dan het eigen geldgewin," merkt Wilman op. De producer merkt op dat hier bovendien sprake is van een vertrouwensrelatie. Iedereen die ooit bij Top Gear heeft gewerkt, heeft volgens Wilman het geheim bewaard en ook The Stig zelf heeft een anonimiteits-verklaring in het contract ondertekend. Wilman voegt er aan toe dat iedereen zich aan zijn gegeven woord moet houden.

Labels: , , ,

Traditionele communicatie geniet nog altijd grootste vertrouwen

Traditionele communicatievormen zoals mond-aan-mond reclame, direct mail en kranten worden door de Amerikaanse consumenten meer vertrouwd dan sociale media en andere online services. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Icom. Er wordt aan toegevoegd dat sociale netwerken, internetforums, blogs en aanverwante platformen de communicatiewereld gevoelig complexer hebben gemaakt. De onderzoekers merken echter op dat marketeers multiple-platformenstrategieën moeten ontwikkelen om de consument te benaderen. Sociale media moeten daarbij, net zoals vele andere vormen van communicatie, volgens de onderzoekers geïntegreerd worden in een bredere strategie.

Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de ondervraagden vrienden en familie als een betrouwbare bron van informatie bestempelen, gevolgd door kranten (26 procent) en websites van bedrijven (22 procent). Daarna volgen televisie (20 procent), brochures en flyers (18 procent), radio (16 procent), email (12 procent), internetsites (11 procent) en mobiele telefoons (9 procent). Sociale media halen relatief bescheiden scores, waarbij blogs, forums en Facebook (8 procent) nog een iets betere score halen dan YouTube en Twitter (7 procent). De consument geeft volgens de onderzoekers dan ook nog altijd een grote voorkeur om marketing-informatie te ontvangen van offline bronnen zoals direct mail en kranten in plaats van online bronnen zoals sociale mediaplatformen.

Op het gebied van voeding, lichaamsverzorging en reinigingsproducten koos 36 procent van de ondervraagden voor direct mail, gevolgd door kranten-inlassingen (29 procent), het internet (12 procent) en email (10 procent). Er wordt aan toegevoegd dat direct mail ook in de financiële sector (40 procent), verzekeringswereld (38 procent), liefdadigheid (35 procent) en reissector (28 procent) een grote voorkeur geniet van de consument. De onderzoekers merken op dat alleen in de reissector het medium van direct mail door een ander platform wordt voorafgegaan. Daar haalt het internet immers een voorkeur van 29 procent. Icom merkt op dat marketeers ervoor moeten zorgen in alle werelden van hun doelpubliek aanwezig te zijn.

Labels: , ,

Ook Qatar wil in Formule Eén stappen

Het emiraat Qatar wil het derde land uit het Midden-Oosten worden dat toetreedt tot de Formule Eén. Dat heeft Nasser bin Khalifa Al Attiyah, president van de Qatar Motor and Motorcycling Federation (QMMF), gezegd. Al Attiyah zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het project met succes zal afgerond kunnen worden. Qatar voert op dit ogenblik werken uit aan het Losail International Circuit, zodat het zou kunnen beantwoorden aan de normen van de internationale autosportfederatie. Een woordvoerder van Bernie Ecclestone, de topman van de Formule Eén, zegt dat er gewacht wordt op een gedetailleerd rapport van de kandidatuur van Qatar.

"Het aantrekken van een evenement zoals de Formule Eén vormt duidelijk een onderdeel van het strategisch plan van Qatar," merkt Al Attiyah op tegen het magazine Gulf Weekly. "Qater beschikt over een schitterend circuit en er wordt op dit ogenblik gewerkt om het in lijn te brengen met de vereisten van de internationale motorsport. Inmiddels is al voldaan aan de basisvereisten en het project is al voor driekwart afgerond. Er moeten alleen nog een aantal kleine veranderingen en aanpassingen worden doorgevoerd." Al Attiyah zei een onderhoud met Bernie Ecclestone te willen organiseren wanneer het circuit helemaal klaar is.

Het Losail International Circuit werd zes jaar geleden gebouwd. Dat ging gepaard met een investering van 58 miljoen dollar. Het is de enige locatie in de wereld waar ooit een nachtrace voor motoren werd gehouden. "Onder meer de uitloopstroken op het circuit zijn inmiddels aangepast," merkte Al Attiyah op. Hij stelt dat Losail een vergunning wil krijgen als circuit van de hoogste categorie, met mogelijkheden om testsessies te organiseren. De Formule Eén is al zes jaar aanwezig in Bahrein en Abu Dahbi organiseerde in november vorig jaar zijn eerste race op het Yas Marina Circuit. Al Attiyah zegt dat het circuit al door een officiële inspectie is gecontroleerd. De delegatie zou onder de indruk geweest zijn van het circuit.

Labels: , ,

Pools abortus-toerisme blijft toenemen

Vrouwen uit streng katholieke landen reizen steeds meer naar het buitenland om een abortus te laten uitvoeren. Daarmee willen ze ontsnappen aan de strikte wetgeving in eigen land. Dat heeft Wanda Nowicka, hoofd van de Federation for Women and Family Planning, gezegd tijdens een vergadering in het Poolse parlement. Polen is één van de Europese landen met de meest restrictieve abortus-wetgevingen uit de Europese Unie. Volgens Nowicka wijken steeds meer Poolse vrouwen voor een zwangerschapsonderbreking uit naar landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nederland, waar die ingrepen dagelijks worden uitgevoerd. Hetzelfde geldt volgens Nowicka ook voor Ierse vrouwen.

"In Polen is een abortus alleen toegestaan in een vroeg stadium van de zwangerschap en alleen wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in het gevaar is, de baby waarschijnlijk zwaar gehandicapt zou blijven of de zwangerschap het gevolg is van misdadige handelingen," merkt het online magazine Euractiv.com op. "Officieel worden er in Polen enkele honderden abortussen per jaar uitgevoerd, maar volgens Nowicka ligt het reële cijfer op gemiddeld 150.000 zwangerschapsonderbrekingen per jaar. Ongeveer 10 procent tot 15 procent daarvan wordt volgens haar in het buitenland uitgevoerd. Die tendens blijft volgens haar ook nog steeds verder groeien."

Er wordt volgens artsen vooral voor een buitenlandse bestemming gekozen omdat abortus in eigen land illegaal is en vaak in onveilige omstandigheden wordt uitgevoerd. "Ook wordt sociale uitsluiting gevreesd wanneer men in Polen een abortus ondergaat," wordt er opgemerkt. Een illegale abortus kost in Polen tussen 500 euro en 1.000 euro. In Duitsland moet tussen 400 euro en 600 euro worden betaald, maar in Nederland slechts 280 euro. In Groot-Brittannië kost een abortus tussen 450 pond en 2.000 pond. Het Poolse parlementslid Marek Balicki, die in de vorige linkse regering minister van gezondheidszorg was, noemt de abortus-wetgeving een perfect bewijs dat de Poolse staat zich niet kan bevrijden van de sterke invloed van de katholieke kerk.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Diageo - de grootste producent ter wereld van gedestilleerde dranken, bier en wijn - heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,62 miljard pond. Dat is een stijging met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 5 procent tot 9,8 miljard pond. Paul Walsh, topman van Diageo, noemde het voorbije jaar een periode van uitdagingen en kansen, zoals vooraf verwacht kon worden. De impact van de economische crisis varieerde volgens Walsh per individuale markt. Datzelfde geldt volgens Walsh voor de kracht van het herstel. Diageo verwacht het lopende boekjaar een hogere operationele winst te behalen. Het drankenconcern wijt dat vooral aan de sterk stijgende vraag uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Verder merkt Diageo op dat de economie en het consumentenvertrouwen in Noord-Amerika nog steeds zwak blijven.


Dataleverancier 3Par heeft een overnamebod van computerfabrikant Dell geaccepteerd. Dat heeft Dell bekend gemaakt. Dell betaalt een bedrag van 1,6 miljard dollar voor 3Par. Computerfabrikanten Dell en Hewlett-Packard waren de voorbije periode verwikkeld in een hevige biedingsstrijd rond de dataleverancier. Hewlett-Packard overtrof daarbij een oorspronkelijk bod van Dell met 33 procent. Het uiteindelijke bod van Dell ligt nog iets hoger dan het bedrag dat Hewlett-Packard had geboden. Analisten toonden zich al verbijsterd over het bod dat Hewlett-Packard had gedaan. Dataleverancier 3Par zou in werkelijkheid veel minder waard zijn. Volgens Dell zal de overname de winstgroei van 3Par ten goede komen. Dell heeft naar eigen zeggen een bewezen status als het gaat om het integreren en laten groeien van overgenomen bedrijven. Dell verwacht dat de overname van 3Par nog voor het einde van dit jaar afgerond kan worden.


De Franse bank Crédit Agricole heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 379 miljoen euro. Dat is een stijging met 89 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern profiteerde vooral van een toegenomen kredietverlening aan bedrijven. De investeringstak van de bank boekte daardoor een nettowinst van 401 miljoen euro. Ook bij het bankieren voor particulieren op de thuismarkt verbeterden de resultaten. De resultaten compenseerden de financiële problemen van de Griekse dochter Emporiki, die zwaar getroffen is door de Griekse economische crisis en die een verlies van 418 miljoen euro liet optekenen. Crédit Agricole moest het afgelopen kwartaal een bedrag van 418 miljoen euro afschrijven op zijn Griekse bankactiviteiten. De omzet steeg met 20 procent naar 5,5 miljard euro.


Autobouwer Spyker Cars hoeft geen nieuwe aandelen uit te geven om de negatieve eigen vermogenspositie op te heffen. Dat heeft Victor Muller, bestuursvoorzitter van Spyker, gezegd. Muller voert daarbij aan dat men met een negatief eigen vermogen gewoon kan opereren. Het negatieve eigen vermogen van Spyker, dat hij niet wilde concretiseren, ontstond volgens Muller door de verschillende boekhoudmethodes tussen Spyker en het onlangs overgenomen Zweedse autoconcern Saab. Muller wijst erop dat Euronext bij een vermoeden over een negatief vermogen op de hoogte moet worden gebracht. Indien dat niet gebeurt, riskeert het bedrijf sancties. Aangezien er een vermoeden was van een negatief vermogen, werd Euronext volgens Muller verwittigd. Verder loopt Spyker volgens de topman volgens de eerder gestelde verwachtingen.


De Griekse schuldencrisis en de zware saneringsmaatregelen die Athene neemt om het land van het bankroet te redden, zijn een ramp voor de vele kleine en middelgrote ondernemingen. Dat blijkt uit een studie van een Griekse werkgeversfederatie. Volgens de studie zitten 375.000 Griekse ondernemingen in de problemen. Meer dan 176.000 bedrijven dreigen tegen eind volgend jaar de deuren te moeten sluiten. Hierdoor zijn 305.000 banen bedreigd. Veertig procent van de eigenaars van kleine ondernemingen zegt moeilijkheden te kennen om het personeel uit te betalen. De ondernemingen wijzen naar een combinatie van belastingverhogingen en lagere lonen, waardoor de Griekse consumenten minder uitgeven. Een andere studie, ditmaal van de vakbonden, stelt dat het inkomen van de Grieken door al de besparingsmaatregelen wellicht zal dalen naar het niveau van vijfentwintig jaar geleden.


De Japanse autofabrikant Toyota gaat de Prius uitrusten met een speaker die het geluid van een motor nabootst, zodat voetgangers en fietsers de stille hybride beter horen aankomen op het moment dat die alleen op de accu rijdt. De speaker zal het geluid aanpassen aan de snelheid van de auto, zodat hij ook meer geluid zal maken zodra de auto vaart maakt. Met name blinden klaagden over de Prius die ze niet aan hoorden komen. Ook Nissan, dat begin volgend jaar met de volledige elektrische Leaf op de markt komt, heeft al aangekondigd maatregelen te nemen. De auto zou worden uitgerust met een speaker die bij snelheden het geluid van een opstijgend vliegtuig maakt. Toyoto brengt de speaker eerst op de markt in Japan, waar de overheid al richtlijnen voor autogeluid heeft opgesteld. Het geluidssysteem gaat ongeveer 120 euro kosten. Verwacht wordt dat het ook snel in Europa en de Verenigde Staten beschikbaar zal zijn.


Duitsland heeft in het tweede kwartaal een recordgroei van de economie opgetekend van 2,2 procent van het bruto binnenlands product tegenover het eerste kwartaal. Het gaat om de sterkste groei sinds de Duitse hereniging. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Statistische Bundesamt. De groei van 2,2 procent is een bevestiging van een eerste berekening. Naast de export was er ook sprake van toenemende investeringen in bouw en uitrusting. De groei in het tweede kwartaal van dit jaar is de vijfde kwartaalwinst op rij voor Duitsland na de economische crisis. Op jaarbasis is er in het tweede kwartaal sprake van 4,1 procent Duitse groei. In het eerste kwartaal werd er een groei met 0,5 procent opgetekend tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar werd een groei met 2,1 procent opgetekend.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zou overwegen om de lijn Parijs-Tripoli opnieuw te openen, nadat die gesloten werd na de aanslag op een vliegtuig van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA éénentwintig jaar geleden. Bij die aanslag kwamen 170 mensen om het leven. Volgens een aantal insiders zou Air France zeer nauwgezet de heropening van de lijn bestuderen. Het opstartproces zou al zijn aangevat. Air France gaf niet aan wanneer een beslissing over het heropenen van de verbinding zou worden genomen. De directie van de luchtvaartmaatschappij zou de pilotenvakbonden hebben geconsulteerd over de plannen. De vakbonden zouden geen bezwaren hebben geuit tegen het project. De aanslag zorgde voor een verslechtering van de relaties tussen Frankrijk en Libië. Volgens het Franse gerecht was de Libische geheime dienst verantwoordelijk voor de aanslag. Zes jaar geleden verklaarde Libië zich bereid om de families van de slachtoffers te vergoeden.


De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS vloog de afgelopen drie maanden het beste volgens tijdschema en staat daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar op de eerste plaats. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Flightstats, die alle tijden van vetrek en aankomst van vliegtuigen controleert. Flightstats stelde vast dat meer dan negentig procent van de vluchten van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij op tijd aankwam in de periode van mei tot en met juli. Tijdens de maand juli haalde de maatschappij zelfs een score van 93,35 procent. Andere maatschappijen scoorden volgens Flighstats beduidend slechter. Ryanair realiseerde een score van 69,18 procent, terwijl British Airways een puntentotaal van 68,22 procent behaalde. EasyJet kwam niet verder dan een score van 52,4 procent. Stelios Haji-Ioanno, oprichter van EasyJet, heeft al gedreigd met maatregelen indien de prestaties van de maatschappij niet verbeterden.


Het sociale netwerk Facebook is 33,7 miljard dollar waard. Dat meldt de Financial Times op basis van transacties op de secondaire markt. Het bedrijf is daarmee meer waard dan gevestigde internetbedrijven als Ebay (30,1 miljard dollar) en Yahoo (18,3 mijard dollar). Facebook zou volgens die berekeningen ongeveer even veel waard zijn als de supermarktketen Carrefour of het Nederlandse consumentenelektronicaconcern Philips. Mark Zuckerberg, chief executive van Facebook, toonde zich niet gelukkig met de waardering van zijn bedrijf. Volgens hem is de prijs van het Facebook-aandeel kunstmatig opgeblazen vanwege de schaarste aan aandelen op de secondaire markt, waar iedereen vrijuit aandelen kan verhandelen zonder zich te bekommeren om de ware financiële toestand van het bedrijf. Zuckerberg gaf eerder al aan dat er van een beursgang de volgende twee jaar geen sprake kan zijn.


Duitsland zal dit jaar 43,9 miljoen ton graan produceren. Dat blijkt uit cijfers van het Deutscher Bauernverband. Vorig jaar werd een oogst van 49,7 miljoen ton gemeld. Tegenover het gemiddelde van de voorbije vijf jaar werd een terugval met 4,5 procent opgetekend. De boerenorganisatie wijt de geringere opbrengst van dit jaar aan de lange winter en de natte zomer. Door de lastige oogstomstandigheden zou er ook sprake zijn van een matige kwaliteit. De wintertarwe is in Duitsland nog niet volledig van het land. Er wordt gerekend op een opbrengst van 22,7 miljoen ton. Dat is 9 procent minder dan vorig jaar. De hectareopbrengst valt ongeveer 11 procent lager uit dan vorig jaar. De kwaliteit is ook minder goed. De opbrengst van wintergerst ligt met 8,6 mijoen ton bijna 15 procent lager dan vorig jaar. Bij het zomergerst, dat vaak als brouwgerst wordt benut, werd een daling met 12 procent tot 1,7 miljoen ton opgetekend.


De overstromingen in Pakistan hebben volgens waarnemers tot gevolg dat één vijfde van de katoenoogst verloren zal gaan. Dat biedt volgens hen kansen voor exporteurs in India, waar de regering vorige week onlangs aan de uitvoer heeft opgeheven. De prijzen van katoen liggen deze maand ongeveer 12 procent hoger dan vorige maand. Analisten denken dat de oogst van India dit seizoen zal uitkomen op 32 miljoen balen. Dat zijn 3 miljoen balen meer dan het afgelopen seizoen. In Pakistan gaan naar schatting 3 miljoen balen verloren door de overstromingen. Of de oogstverwachting in India uitkomt, hangt vooral af van de weersomstandigheden in september. In de jaren negentig verging het de Indiase katoensector zo slecht dat honderden boeren zelfmoord pleegden. Het voorbije jaar werd de Indiase landbouw geconfronteerd met de zwakste regelval in zevenendertig jaar.


De top van het Duitse autoconcern Volkswagen heeft interesse om het Italiaanse Alfa Romeo in te lijven, mocht Fiat besluiten om het onderdeel in de etalage te zetten. Dat heeft een hooggeplaatste manager binnen Volkswagen gezegd tegen het Duitse autoblad Automobilwoche. Alfa Romeo is volgens de man een wereldwijd bekend merk met sportieve genen en een fantastische traditie. Indien Volkswagen een dergelijk juweel kan binnenhalen, mag er volgens hem niet geaarzeld worden. Het Italiaanse merk wordt herhaaldelijk in verband gebracht met het Duitse concern, dat een overnamekas heeft van 17,5 miljard euro. Daarmee wil Volkswagen plannen financieren om Toyota over acht jaar van de troon te stoten als grootste autoproducent van de wereld. Het Volkswagen-concern telt in totaal tien merken. Maar topman Ferdinand Piech heeft vaak gezegd nog twee merken aan de portefeuille te willen toevoegen.


De Amerikaanse fastfoodketen Burger King heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 49 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 58,9 miljoen dollar opgetekend. De omzet daalde met 1 procent tot 623 miljoen dollar. Burger King heeft last van de zwakke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. De fastfoodketen rekent veel jonge volwassen mannen tot zijn consumenten. Die groep wordt echter getroffen door een hoge werkloosheid. Over het hele boekjaar werd een omzet gerealiseerd van 1,84 miljard dollar. Dat is een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met 7 procent tot 186,8 miljoen dollar. Burger King verwacht dat de omzet in het nieuwe boekjaar onder druk zal blijven staan wegens de hoge werkloosheid en de strenge bezuinigingsmaatregelen van overheden in Europa.


De vraag naar passagiersvervoer en cargo in de internationale luchtvaart is tijdens de maand juli vertraagd. Dat blijkt uit cijfers die de International Air Traffic Association (IATA), de internationale luchtvaartorganisatie, bekend heeft gemaakt. Vergeleken met juli vorig jaar steeg de vraag naar tickets met 9,2 procent. De vraag naar vrachtvervoer kende een stijging met 22,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Maar in juni was er echter nog sprake van een toename van het passagiersvervoer met 11,6 procent, terwijl bij het vrachtvervoer een toename met 26,6 procent werd opgetekend. De vraag blijft volgens de organisatie aanhouden, maar het herstel van de sector is naar eigen zeggen een nieuwe, tragere fase ingegaan. De luchtvaartorganisatie constateerde vooral in Europa en Noord-Amerika een fragiel consumentenvertrouwen door het banenloos herstel van de economie. Dit heeft volgens het rapport een direct effect op de recreatiesector en vrachtvervoer.


Meer Nieuws

Thursday, August 26, 2010

Beleggingen in goud blijken duurzaam te zijn

De vraag naar gouden juwelen blijft toenemen en ook investeerders blijven beleggen in goudstaven. Dat blijkt uit cijfers van de World Gold Council. Er wordt aan toegevoegd dat die retailvraag ervoor zal zorgen dat de prijs van de edele metalen in de loop van dit jaar op peil zal blijven. Tijdens de economische crisis is de goudprijs gevoelig gestegen omdat beleggers op zoek waren naar veilige investeringen als alternatief voor aandelen en andere activa die veel van hun waarde verloren. De World Gold Council voegt er aan toe dat retail-investeerders de grote motor blijken te zijn achter de vraag naar goud. Indien de Chinese regering een aantal restricties opheft, verwacht de World Gold Council voor een verdere groei van de vraag.

De World Gold Council merkt op dat de Europese retail-vraag tijdens het tweede kwartaal van dit jaar bijzonder sterk was. Daarbij wordt opgemerkt dat de Europese vraag tijdens het tweede kwartaal met 115 procent steeg tot 84,8 ton. Tijdens die periode vertegenwoordigde Europa 35 procent van de wereldwijde vraag naar kleine goudstaven en gouden munten. De voorbije jaren heeft de Europese retailvraag naar goudproducten een grote groei gekend. Twee jaar geleden werden er 234 ton gouden staven en munten verkocht. Dat was vorig jaar gestegen tot 293 ton. In het begin van dit decennium was er in Europa amper vraag naar goud.

"Uiteraard heeft een groot gedeelte van deze beleggers voor goud gekozen uit veiligheidsoverwegingen," merkt de World Gold Council op. "Maar die terugkeer naar de goudsector is duurzaam gebleken, zelfs nu enige vorm van optimisme is teruggekeerd in andere investeringssectoren." Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar heeft de goudprijs een nieuw recordpeil van 1.261 dollar per ounce bereikt. Er wordt aan toegevoegd dat de vraag in India, de grootste juwelenmarkt van de wereld, nagenoeg ongewijzigd is gebleken. Daar werd tegenover dezelfde periode vorig jaar een daling met 2 procent tot 123 ton opgetekend. Op het Chinese vasteland werd een toename met 5 procent tot 75,4 ton genoteerd.

Labels: , ,

Orkut niet langer grootste sociale netwerk van India

Sociale netwerken hebben op dit ogenblik in India 33,1 miljoen gebruikers. Dat is een stijging met 43 procent tegenover het midden van vorig jaar. Tijdens die periode is Facebook er ook in geslaagd om het sociale netwerk Orkut van Google van de eerste plaats te verdringen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. India telt op dit ogenblik 39,6 miljoen internetgebruikers. Dat betekent dat sociale netwerken er een penetratie kennen van 84 procent. Daarmee is India de zevende grootste markt van sociale netwerken ter wereld geworden. Op de eerste plaats staan de Verenigde Staten, gevolgd door China, Duitsland, Rusland, Brazilië en Groot-Brittannië.

"Sociale netwerken blijven wereldwijd een verdere groei kennen," merken de onderzoekers op. "India vormt daarbij op dit ogenblik één van de snelst groeiende regio's. Hoewel Facebook zijn Indiase publiek heeft verdrievoudigd, hebben ook andere sociale netwerken een stevige groei laten optekenen." Facebook heeft op dit ogenblik in India 20,9 miljoen gebruikers. Dat is een stijging met 179 procent op twaalf maanden tijd. Ook Orkut kende nog een groei met 16 procent tot 19,9 miljoen gebruikers. Op de derde plaats volgt Bharatstudent, dat een bescheiden vooruitgang van 3 procent tot 4,4 miljoen gebruikers liet optekenen. Yahoo Pulse, dat minder dan een jaar actief is, kwam aan 3,5 miljoen gebruikers.

Opgemerkt wordt dat Twitter één van de snelst groeiende platformen is in de top tien. De microbloggingsite liet een groei met 239 procent optekenen tot 3,3 miljoen gebruikers. Dat plaatst Twitter op dezelfde hoogte als het zakelijke netwerk LinkedIn, dat in minder dan twaalf maanden 3,3 miljoen gebruikers heeft aangetrokken. Om zijn leidende positie te heroveren, lanceert Orkut een aantal nieuwe toepassingen, waarbij de gebruikers content exclusief voor een geselecteerd aantal vrienden ter beschikking kunnen stellen. Victor Ribeiro, product-director bij Google, stelt dat Orkut zich blijft richten op innovaties, die de gebruikers nog meer zouden moeten stimuleren om interactie te voeren.

Labels: , , ,

Vrouwelijke wetenschappers worden sneller vergeten

Beroemde vrouwelijke wetenschappers worden vaak vergeten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse Royal Society. Uit de enquête blijkt dat twee op drie Britten er niet in slaagt om zich de naam van een beroemde vrouwelijke wetenschapper te herinneren. In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar kan 90 procent zich geen enkele vrouwelijke wetenschapper voor de geest halen. Bijna de helft slaagde er wel in om minstens één beroemde mannelijke wetenschapper op te noemen, zoals Albert Einstein. Lorna Casselton, ondervoorzitter van de Royal Society, noemde de resultaten van het onderzoek bijzonder frustrerend.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ouders wetenschappers nochtans bestempelen als een goed rolmodel voor hun dochters. De eerste keuze ging naar een levensreddende arts, maar een nobelprijs-wetenschapper volgde op een tweede plaats. Bij 20 procent van de ouders stond de wetenschapper op de eerste plaats. De onderzoekers merken op dat het publiek ook weinig kennis heeft over de rol die vrouwen gespeeld hebben in grote wetenschappelijke doorbraken. Amper 6 procent van de ondervraagden wist dat Jocelyn Bell een cruciale rol had gespeeld in de ontdekking van de pulsar-sterren, terwijl slechts 18 procent ervan op de hoogte bleek te zijn dat Dorothy Hodgkin de ontdekker was van de structuur van de insuline.

"De mensen weten nog altijd niet welke bijdrage vrouwen in het verleden hebben geleverd aan de wetenschap," merkt Lorna Casselton op tegenover BBC News. "Over het algemeen biedt het onderzoek echter ook een aantal hoopgevende resultaten. Daarbij blijkt dat de percepties over vrouwen in de wetenschap aan het veranderen is. We zouden meer meisjes en ouders willen overtuigen dat wetenschap een haalbare en gewenste carrière-evolutie kan zijn. Maar we willen hen vooral aanmoedigen om de wetenschap niet louter te zien als een bevredigende carrièrekeuze, maar ook als een manier om de wereld te helpen veranderen en de levenskwaliteit te verbeteren."

Labels: , ,

Sociale media bieden fraudeurs nieuwe mogelijkheden

Fraudeurs maken steeds meer gebruik van sociale media om misbruik te maken van nietsvermoedende internetgebruikers. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Criminal Intelligence Service Canada. Daarbij wordt opgemerkt dat 38 procent van de Canadezen het voorbije jaar door fraudeurs werden benaderd. Dat aantal is weliswaar nagenoeg constant gebleven tegenover twee jaar voordien, maar opgemerkt wordt dat wel de fraudebedragen zijn gestegen. Dat heeft volgens de onderzoekers gedeeltelijk te maken met de inzet van sociale media. Door sociale media krijgen fraudeurs volgens de onderzoekers de mogelijkheid om professioneel-lijkende persberichten en promotiemateriaal te versturen, bondgenoten aan te werven en lijsten met slachtoffers uit te wisselen.

Bij de slachtoffers blijkt 11 procent daadwerkelijk geld overgemaakt te hebben aan de fraudeurs. Dat betekent volgens de onderzoekers dat 4,2 procent van de Canadese bevolking het voorbije jaar het slachtoffer is geworden van scammers. Onder meer worden populaire websites genoemd zoals Facebook, MySpace, Craigslist en YouTube. De onderzoekers voegen er aan toe dat 38 procent van deze groep meer dan 5.000 Canadese dollars heeft geïnvesteerd in de fraudeurs. Drie jaar geleden was dat slechts 32 procent. Scammers wisten volgens de onderzoekers het voorbije jaar een totaal bedrag van 8 miljoen dollar hebben bemachtigd bij de Canadese bevolking.

Volgens het rapport maken fraudeurs het vaakst gebruik van email (33 procent), gevolgd door een persoonlijk of telefonisch contact (28 procent). Maar er wordt volgens de onderzoekers ook gebruik gemaakt van vrienden of collega's (18 procent). "Deze laatste categorie wordt vaak ingeschakeld bij sociale media," merken de onderzoekers op. "Dat gebeurt vaak wanneer de fraudeurs bepaalde groepen viseren, zoals religieuze verenigingen, seniorengroepen, zakenorganisaties, ethnische communities of sociale clubs. De fraudeur kan een lid zijn van de groep of iemand in de groep kennen of zich voordoen als een groepslid om het nodige vertrouwen te winnen."

Labels: , ,

Amerikanen laten massaal hun boten verloederen

Een aantal Amerikaanse staten probeert maatregelen te nemen om een oplossing te vinden voor een grote vloot boten die omwille van de economische crisis door hun eigenaars zijn opgegeven. Door de economische recessie kunnen veel Amerikanen het onderhoud van een boot niet langer dragen. Deze verlaten boten benemen echter kostbare plaatsen in Amerikaanse havens. In de Verenigde Staten worden boetes uitgeschreven voor verlaten boten, maar die variëren echter sterk per individuele staat. In Massachusetts moet een boete van 10.000 dollar worden betaald, maar in South-Carolina blijft dat beperkt tot 475 dollar.

In Massachusetts heeft gouverneur Deval Patrick een wet ondertekend die regionale overheden de macht geven om verlaten boten in beslag te nemen. "Het probleem groeide sneller dan de staat kon beheren," benadrukt Michael Nichols, juridisch raadgever van de democratische politicus Antonio Cabral, die het wetsvoorstel indiende." In de staat Washington werden in de eerste helft van dit jaar al zeventien boten in beslag genomen. Dat is één meer dan in het hele vorige jaar. Washington probeert de booteigenaars wel te laten betalen voor het wegslepen, maar bij één op vijf gevallen blijken alle identificatie-tekenen verwijderd te zijn, zodat het opsporen van de bezitter bijzonder moeilijk wordt.

In Florida, dat meer dan één miljoen geregistreerde boten telt, worden steeds meer clusters van achtergelaten boten opgemerkt. Dat is legaal, zolang de boten zijn beveiligd en voorzien van de vereiste registraties en verlichting. De Florida Fish and Wildlife Commission zal in de herfst een programma lanceren om eigenaars te contacteren vooraleer hun boten verder aftakelen en zinken. Een woordvoerder van de organisatie voert echter aan dat het probleem nog dreigt te verergeren, tenzij de economie zich sterk zou herstellen. De milieugroep San Francisco Baykeeper stelt dat de verlaten en aftakelende schepen niet alleen een esthetische vervuiling vormen, maar vaak ook chemicaliën en brandstof lekken.

Labels: , , ,

Amerikaanse aandeelhouders krijgen grotere macht

Aandeelhouders van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven krijgen in de toekomst meer mogelijkheden om nieuwe bestuurskandidaten voor te stellen. Dat is het gevolg van een maatregel die door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is goedgekeurd. Groepen die minstens een belang van 3 procent hebben in een bedrijf, kunnen daardoor voortaan hun kandidaten toevoegen aan de mandaatvoorstellen die jaarlijks naar alle aandeelhouders worden gestuurd. De Securities and Exchange Commission kreeg door de nieuwe financiële Amerikaanse wetgeving vorige maand formeel de mogelijkheid om de bestaande regelgeving te wijzigen.

De verandering in de Amerikaanse wetgeving zal in voege treden tijdens de bestuursverkiezingen in de lente van volgend jaar. "In het verleden moesten investeerders op eigen kosten de aandeelhouders benaderen indien ze nieuwe bestuurders of een reglement-wijziging wensten door te voeren," aldus het persbureau Associated Press. "Investeerders stuurden al langer aan op een wijziging in de regelgeving. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, waaronder de Amerikaanse Chamber of Commerce, verzetten zich echter tegen de maatregel. De twee republikeinse vertegenwoordigers in het bestuur van de Securities and Exchange Commission stemden tegen de nieuwe regelgeving. Eén van hen waarschuwde dat de wet wellicht door de rechtbank zou worden herroepen."

De nieuwe regel geeft meer macht aan de investeerders, die zich vaak boos hebben gemaakt over de risico's die bedrijven hebben genomen om voordelen op korte termijn te realiseren en de extravagante compensatie-pakketten die aan executives worden toegekend. "Wanneer investeerders eigen kandidaten in het bestuur kunnen krijgen, hebben ze een grotere kans om het bedrijfsbeleid te beïnvloeden," merkt Associated Press nog op. "Mary Schapiro, voorzitter van de Securities and Exchange Commission, voert aan dat de verandering tot een grotere eerlijkheid en verantwoordelijkheidzin moet leiden." Verwacht wordt dat de nieuwe regelgeving alleen zal toegepast worden wanneer het tot een grote vertrouwensbreuk tussen directie en aandeelhouders is gekomen.

Labels:

Nieuwe energiebronnen voor brandstofcellen

Biobrandstof-cellen zouden in de toekomst kunnen worden aangedreven door energie-dranken of plantaardige olie. Dat zeggen onderzoekers van de St. Louis University uit de Amerikaanse staat Missouri. Een prototype van een bio-brandstofcel werd door de onderzoekers beschreven tijdens een samenkomst van de American Chemical Society. Het idee maakt gebruik van de zogenaamde mitochondria, die voeding in de meeste levende cellen omzetten in energie. De onderzoekers stellen dat praktische toepassingen nog verre toekomstmuziek zijn, maar wel een mijlpaal vormen in de integratie van delen van levende cellen in elektronische toestellen.

Onderzoeker Shelly Minteer van de St. Louis University merkt op dat deze toepassingen in de toekomst een alternatief zouden kunnen vormen voor de wegwerp-batterijen in sommige apparaten. Minteer en haar collega's werken aan oplossingen voor energieproductie waarbij inspiratie gezocht wordt in de processen in de natuur. "Meestal gaat het daarbij over het afbreken en heropbouwen van moleculen die door brandstofcellen kunnen worden gebruikt," merkt BBC News op. "In die processen komen elektronen vrij die uiteindelijk gebruikt kunnen worden voor het opwekken van elektriciteit. Tot nu toe hebben Minteer en haar collega's zich vooral gericht op het gebruik van enzymen die gespecialiseerd zijn in het afbreken van stoffen zoals methanol of glucose."

Bij mitochondria wordt echter beroep gedaan op een geheel van enzymes die samenwerken om een reeks molecules om te zetten in een vorm die rechtstreeks door brandstofcellen kunnen worden gebruikt. De onderzoekster voegt er aan toe dat mitochondria met een hele reeks stoffen met brandstof-potentie kunnen werken. Plamen Atanassov, directeur van het Center for Emerging Energy Technologies aan de University of New Mexico, noemt het werk van Minteer vooral belangrijk omdat aangetoond wordt hoe biotechnologie cel-onderdelen kan omvormen tot technische apparatuur, vooral op het gebied van energie-opwekking. Dat kan volgens Atanassov ooit leiden tot een nieuw domein van brandstoffen waar anders nooit aan zou zijn gedacht.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Franse dieetgoeroe Michel Montignac is op 66-jarige leeftijd overleden. Montignac, die zelf als kind met zwaarlijvigheid kampte, besloot in de jaren zeventig onderzoek te verrichten naar voeding om zijn eigen gewichtsproblemen onder controle te krijgen. Voor zijn eigen formule werkte hij met een aantal basisprincipes, zoals het niet mengen van koolhydraten en vetten. Bovendien brak hij met de gewoonte van andere diëten om te focussen op het aantal calorieën. Als proefkonijn van zijn eigen dieet verloor hij uiteindelijk vijftien kilogram in enkele maanden. Ongeveer vijfentwintig jaar geleden publiceerde hij een eerste boek, waarbij hij vooral werkte rond de effecten van zakenlunches. Het boek werd in Frankrijk een bestseller. Er werden meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht. In totaal publiceerde Montignac ongeveer twintig boeken. Van zijn meest succesvolle boek werden wereldwijd meer dan zestien miljoen exemplaren verkocht.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Braziliaanse groep Cosan, wereldwijd marktleider in de ethanol, voor de productie van bio-ethanol, suiker en energie. Beide partijen hadden in februari van dit jaar al een intentie-overeenkomst afgesloten voor de oprichting van een gezamenlijk bedrijf. Het samenwerkingscontract heeft volgens Shell een waarde van 12 miljard dollar. Beide partijen hebben in de overeenkomst opgenomen niet rechtstreeks te concurreren met het nieuwe bedrijf, maar Shell en Cosan kunnen in hun afzonderlijke activiteiten nog wel naast elkaar opereren. Het samenwerkingsverband gaat naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar van start. De joint venture krijgt ongeveer 4.500 tankstations onder zich en wordt daarmee de derde grootste brandstofdistributeur van Brazilië.


De Nederlandse staatsbank ABN Amro Bank heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 968 miljoen euro geleden. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 420 miljoen euro. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan verliezen die werden geleden bij de verkoop van bedrijfsonderdelen om te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Commissie voor de fusie tussen ABN Amro en Fortis. Ook herstructureringskosten drukten de resultaten. Gecorrigeerd voor deze posten steeg de nettowinst met 57 procent naar 325 miljoen euro. Deze winstgroei was te danken aan hogere netto rentebaten en lagere toevoegingen aan de kredietvoorzieningen. Eerder dit jaar werden ABN Amro en Fortis Bank Nederland overgedragen aan een nieuwe holding ABN Amro Group. De twee banken kwamen twee jaar geleden op het hoogtepunt van de financiële crisis in handen van de Nederlandse overheid.


Het Nederlandse supermarktconcern Ahold heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,12 miljard euro. Dat is een stijging met 10,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegen constante inkomsten zouden de inkomsten met 4,4 procent zijn gestegen. Ahold haalt immers de helft van zijn omzet uit de Verenigde Staten. De nettowinst steeg met 3 miljoen euro tot 202 miljoen euro. Ahold zegt in zijn beide kernmarkten Verenigde Staten en Nederland zijn marktaandeel te hebben kunnen uitbreiden. John Rishton, chief executive van Ahold, stelt dat de marktomstandigheden uitdagend bleven, onder meer door een groot aantal promotionele acties bij concurrenten. Hij stelde echter vertrouwen te hebben in het vermogen van Ahold om de balans te blijven vinden tussen omzet en marges en tegelijkertijd meer waarde te bieden aan de klanten.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,5 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet van 7,1 miljard euro geboekt. De nettowinst steeg van 483 miljoen euro naar 621 miljoen euro. Het verkochte volume steeg met 11 procent tot 86,4 miljoen hectoliter. Wanneer geen rekening gehouden wordt met de overname van onder meer de Mexicaanse bierproducent Femsa, daalde het verkochte volume echter met 2,3 procent. In Europa en de Verenigde Staten bleef volgens Jean-François van Boxmeer, topman van Heineken, de marktsituatie uitdagend, maar hij voegde er aan toe dat de bierbrouwer in Afrika en Azië een sterke groei van het biervolume heeft gerealiseerd. Voor het hele jaar verwacht Heineken een dubbelcijferige winstgroei.


Het Franse supermarktconcern Carrefour is naar het Chinese gerecht gestapt tegen de supermarktketen Anhui Jiale omdat die de Chinese naam en het logo van Carrefour zou gebruikt hebben. Carrefour eist een schadevergoeding van 6 miljoen yuan van Anhui Jiale. Dat komt overeen met een bedrag van 699.000 euro. Anhui Jiale werd acht jaar geleden opgericht en telt nu 160 winkels in de regio Fuyang in de oostelijke provincie Anhui. Omdat het proces nog loopt, wenst Carrefour geen commentaar te geven over het dossier. Carrefour beschuldigt de lokale winkelketen ervan dat tot vorig jaar de Chinese naam van Carrefour en het logo gebruikt te hebben op de uithangborden, verpakkingen, etiketten en kassaticketen. Anhui Jiale voert ter verdediging onder meer aan dat het van naam veranderde voordat Carrefour klacht ingediend had. Volgens het bedrijf is de Chinese naam en weergave van Carrefour niet voldoende onderscheidend om een geregistreerd merk te verdedigen.


Het Nederlandse handelsconcern Maxeda heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,57 miljard euro. Dat is een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de winkels die langer dan een jaar open zijn, nam met 0,3 procent toe. Maxeda kondigde eerder dit jaar aan te overwegen om de modetak van het concern - die bestaat uit de ketens Vroom & Dreesman, de Bijenkorf, Hunkemöller en M&S Mode - te verkopen. Het concern geeft aan voor iedere winkelketen een aparte route te willen bewandelen bij de verkoop. De oriëntatie op de verkoop van Vroom & Dreesman, inclusief restaurantketen La Place, is inmiddels al gestart en verloopt volgens Maxeda voorspoedig. Voor de doe-het-zelfwinkels is er naar eigen zeggen sprake van uitdagende marktomstandigheden met een dalende omzet en winst. Maxeda is onder meer eigenaar van de keten Brico.


De Chinese autoconstructeur Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 3 miljard yuan gerealiseerd. Dat komt overeen met een bedrag van 345 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 818,9 miljoen yuan geboekt. SAIC kon, net als andere Chinese autoproducenten, de afgelopen periode profiteren van maatregelen van de Chinese overheid om de verkopen van auto's te stimuleren. De laatste maanden is de explosieve groei wel afgenomen. Toch is SAIC er zeker van dat de verkoopdoelstelling van drie miljoen auto's dit jaar gehaald zal worden. In de eerste zes maanden van dit jaar verkocht het bedrijf meer dan 1,77 miljoen voertuigen. Dat is ruim 44 procent meer dan een jaar eerder. SAIC heeft samenwerkingsverbanden met het Amerikaanse General Motors en het Duitse Volkswagen.


De Chinese autobouwer Geely heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 804,8 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 118 miljoen dollar. De winst lag tijdens de eerste helft van dit jaar 35 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 55 procent tot 9,24 miljard yuan. De groei van de autoverkopen in China, de grootste automarkt ter wereld, zal in de tweede helft van het jaar volgens het bedrijf echter wel vertragen wegens toenemende concurrentie. Het concern verwacht de verkoopdoelstelling van 400.000 auto's dit jaar wel te kunnen halen. Dat zou een groei betekenen van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Over de eerste helft van het jaar verkocht Geely 196.734 auto. Dat is een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de maand juli namen de autoverkopen echter met 12 procent af.


Het Ierse gokbedrijf Paddy Power heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 52,5 miljoen euro. Dat is een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is in belangrijke mate te wijten aan het Cheltenham Festival en het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Paddy Power merkt op dat het wereldkampioenschap voetbal het gokbedrijf 18 miljoen euro heeft opgebracht. Dat is ruim vier keer meer dan de inkomsten uit de twee vorige grote internationale voetbaltornooien, namelijk het wereldkampioenschap van vier jaar geleden en het Europees kampioenschap twee jaar geleden. Paddy Power verwacht aan het eind van het jaar een winst te zullen kunnen realiseren 110 miljoen euro. Paddy Power is sinds kort ook in Frankrijk en Australië actief. Ook in Groot-Brittannië komen er steeds meer filialen bij van het Ierse wedkantoor. Daarnaast ziet Paddy Power ook het online gokken explosief toenemen.


De levensduur van de helft van de boorplatformen in het Nederlandse deel van de Noordzee is verstreken. Dat heeft Jan de Jong, inspecteur-generaal van het Nederlandse Staatstoezicht op de Mijnen gezegd. De organisatie houdt toezicht op de boringen in de Noordzee. De Jong reageert met zijn uitspraken op een rapport van de Health & Safety Executive (HSA), de Britse toezichthouder op de arbeidsveiligheid. De Britse toezichthouder had het voorbije jaar een stijging opgemerkt in het aantal incidenten op boorplatformen en raadde de energiesector met klem aan betere veiligheidsmaatregelen te nemen, zodat grote ongelukken voorkomen zouden kunnen worden. Ook stelt de Britse toezichthouder dat een groot deel van de Britse platforms langer wordt gebruikt dan oorspronkelijk de bedoeling was. De kwaliteit van de Nederlandse platforms is volgens De Jong daarentegen adequaat en werd door certificeringsbedrijven gecontroleerd.


De Australische mijnbouwgroep BHP Billiton heeft tijdens de tweede helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 6,77 miljard dollar. Dat is een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei komt vooral door een sterke opleving van de prijzen van ijzererts en koper en is conform de verwachtingen van analisten. BHP Billiton, de grootste mijnbouwer ter wereld, zegt echter voorzichtig te zijn over de toekomst. Het concern verwacht dat de groei in China, de belangrijkste afnemer van BHP Billiton, zal afnemen. Marius Kloppers, topman van BHP Billiton, verzekerde tevens dat de mijnbouwgroep niet teveel zal betalen voor de Canadese meststoffenproducent Potash. De Australische groep deed een bod van 40 miljard dollar op Potash. Dat werd echter door de top van Potash afgewezen. Kloppers zegt dat BHP Billiton ook in dit dossier gedisciplineerd zal blijven.


De Duitse automaker Opel wil de dalende verkoopcijfers in Europa counteren door nieuwe markten te veroveren. Voor het eerst wil Opel onder eigen merknaam buiten Europa auto's gaan verkopen. Binnen enkele maanden al zal de Duitse automaker personenwagens gaan verkopen in vijf markten buiten Europa. Volgens Opel-topman Nick Reilly zou nog dit jaar met de verkoop in China begonnen worden. Het Duitse merk zou verder ook verdeeld worden in Australië. Daarnaast gaat het om één land in Azië en twee markten in Zuid-Amerika. Tot op dit ogenblikken werden modellen van Opel buiten Europa verkocht onder de naam van de Amerikaanse merken van moederconcern General Motors. De Europese autotak van General Motors hoopt dat de Duitse constructeur met deze stap opnieuw winstgevend zou kunnen worden.


Bill Gates en Warren Buffett, de miljardairs achter het liefdadigheidsproject Giving Pledge, willen het project ook in China voorstellen. Gates en Buffett willen Chinese miljardairs uitleggen wat hen heeft bezield om hun fortuin weg te schenken. Het idee achter Giving Pledge is zoveel mogelijk superrijken te overtuigen minstens de helft van hun fortuin aan het goede doel te schenken. Veertig Amerikaanse miljardairs ging al op de vraag van Gates en Buffett in. Volgens een woordvoerder van het project blijft het project vooral gericht op de Verenigde Staten, maar zijn Buffet en het echtpaar Gates al een tijdje bezig om wereldwijd met anderen over het project te praten. Volgende maand gebeurt dit in China en later zou ook India aan de beurt komen. China is het land met de meeste dollar-miljardairs ter wereld na de Verenigde Staten. In april maakte de Chinese vastgoed-miljardair Yu Pengnian al bekend zijn fortuin weg te schenken aan liefdadigheidsorganisaties.


John Boehner, de republikeinse leider in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil dat president Barack Obama zijn economisch team ontslaat. Onder meer minister van financiën Timothy Geithner en topadviseur Larry Summers zouden volgens Boehner moeten vertrekken. Boehner benadrukte dat de tussentijdse verkiezingen in november regelrecht een referendum dreigen te worden over de blijvende Amerikaanse werkloosheid. Volgens Boehner vertoont het economisch team van Obama een schrijnend gebrek aan realistisch aanpakkingsvermogen om banen te creëren die nodig zijn voor het herstel van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse vice-president Joe Biden noemde het economisch plan van Boehner niet meer dan een lijst met punten die niet in het kraam van de republikeinen passen en zag geen enkele positieve bijdrage om de vooruitgang van de Amerikaanse economie te ondersteunen.


Meer Nieuws

Wednesday, August 25, 2010

Wild kapitalisme vernietigend voor Bulgaarse natuur

Verscheidene milieugroepen hebben aan de Europese Unie gevraagd om op te treden tegen de grootschalige vernietiging van beschermde natuurlijke biotopen in Bulgarijë. De biotopen moeten wijken voor toeristische centra, golfbanen en skipistes. Bijkomende schade wordt volgens hen aangericht door de ontginning van zand en gravel en intensieve bosbouw. Indien er vanuit Europa geen actie wordt ondernomen, zullen die praktijken volgens de organisaties wellicht herhalen in Roemenië en andere toekomstige lidstaten van de Europese Unie, zoals Servië of Montenegro. Volgens een aantal klachten heeft Bulgarije zich sinds zijn toetreding tot de Europese Unie drie jaar geleden aan verscheidene inbreuken tegen de Europese natuurregelgeving bezondigd.

"Ondernemers negeren volgens de organisaties de verplichtingen die Bulgarije heeft aangegaan bij zijn toetreding tot de Europese Unie," aldus het online magazine Euractiv.com. "Onder meer in de Kaliakra-regio aan de Zwarte Zee - een verzamelgebied voor duizenden trekvogels tussen Europa en het Midden-Oosten - hebben de autoriteiten volgens hen de omvang van het beschermde gebied gehalveerd om windturbine-parken en massatoerisme te ontwikkelen. In Rila, het enige Alpen-gebied op het Balkan-schiereiland, zouden acht grote skigebieden worden aangelegd in een beschermd natuurgebied. In het nationaal park Pirin werd het Bansko-skigebied volgens hen verder uitgebreid dan in de vergunning was toegestaan."

De Bulgarian Society for the Protection of Birds (BSPB) heeft een rapport met zestien dossiers gepubliceerd. "Sindsdien is er echter weinig gebeurd," merkt de organisatie op. "De economische crisis heeft daarin misschien wel een rol gespeeld, maar ook ambassades en regeringen van de oudere lidstaten van de Europese Unie hebben lobbywerk verricht voor projecten die negatief uitdraaien voor de natuurgebieden in Bulgarije. Onder meer de Duitse kanselier Angela Merkel heeft bijzonder veel inspanningen gedaan voor de ontwikkeling van windturbine-projecten in Kaliakra. Onder invloed van het Europese Parlement is die druk nu echter afgewend. Elders gaan deze ontwikkelingen echter gewoon verder."

Labels: ,

Rusland blijft gaspijpleiding naar China overwegen

Het Russische energieconcern Gazprom overweegt de bouw van een gaspijpleiding van Rusland naar China vooraleer het Southstream-project is afgewerkt. De bouw van de Altai-pijpleiding over een afstand van 1.700 kilometer naar China zou over vijf jaar worden gestart. Drie jaar later zou de pijpleiding operationeel moeten kunnen zijn. Southstream zal eveneens ten vroegste over vijf jaar van start gaan, maar mogelijk pas over veertien jaar in gebruik genomen kunnen worden. Dat zou blijken uit een ontwikkelingsplan voor de gasindustrie van het Russische ministerie van energie. Het plan zou eind deze maand aan de Russische regering worden voorgelegd.

Southstream zou jaarlijks 2,2 triljoen kubieke voet gas vanuit Rusland onder de Zwarte Zee en door Bulgarije naar West-Europa moeten transporteren. Verscheidene Europese regeringen en bedrijven hebben hun deelname aan Southstream toegezegd. De plannen voor een pijpleiding naar China bestaan al bijna een decennium, maar de realisatie daarvan werd uitgesteld door de moeilijke prijsonderhandelingen tussen China en Rusland. "Rusland is er zich bewust van dat Europa zijn gasimport wil trachten te diversifiëren," aldus de Russische zakenkrant Vedomosti. "Op die manier zou Europa immers minder afhankelijk worden van Rusland voor zijn energiebevoorrading. Dat betekent dat Rusland ook andere afnemers moet proberen te vinden."

Rusland zou echter graag zijn gas tegen westerse prijzen aan China verkopen. "Uiteraard heeft China dat geweigerd," merkt Vedomosti op. "Het dispuut zal wellicht nog langere tijd kunnen blijven aanslepen, waardoor het Altai-project verdere vertragingen zou kunnen oplopen. Sommigen werpen op dat het Altai-project beter definitief zou worden opgeborgen, aangezien China zich voor zijn energievoorraden lijkt te richten op Centraal-Azië." China heeft een aantal samenwerkingsverbanden met onder meer Turkmenistan en Kazakstan. Bovendien krijgt het Altai-project ook kritiek uit milieuhoek. De pijpleiding loopt immers door het Ukok-plateau, de natuurlijke biotoop van sneeuwluipaarden en andere bedreigde diersoorten.

Labels: , , , , ,

Eenvormig Europees patent komt in het gedrang

Het eenvormig Europees patent komt in het gedrang. Dat is het gevolg van een advies van Juliane Kokott, advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie. Volgens Kokott is het voorstel van een eenvormig patent niet in overeenstemming te brengen met de Europese verdragen. Het voorstel biedt volgens haar te weinig garanties om de prioriteit van de Europese wetgeving te respecteren. Bovendien heeft Kokott twijfels over het taalregime dat werd voorgesteld door de Europese Commissie. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Later dit jaar moet het Europese Hof van Justitie over de materie een definitieve beslissing nemen.

"De timing van het uitlekken van het advies komt op het meest ongeschikte ogenblik," meldt het online magazine Euractiv.com. "Een gestroomlijnd patentsysteem zou immers één van de hoekstenen van de nieuwe innovatie-strategie van de Europese Unie moeten worden. Die strategie zou volgende maand bekend gemaakt worden. Eerder werd aangenomen dat de blijvende onenigheid over het gehanteerde taalgebruik de enige grote hinderpaal zou zijn voor de introductie van een Europees patent. Vorige maand stelde de Europese Commissie zijn voorstel voor een oplossing van het taalprobleek voor en beloofde om de patent-hervorming verder te zetten."

Indien het Europese Hof van Justitie het advies van de advocaat-generaal volgt, dreigt het eenvormige patent volgens Euractiv.com een zware slag te krijgen. De Europese Commissie zegt het oordeel van het Europese Hof van Justitie af te wachten. Ondertussen wordt er naar eigen zeggen verder gewerkt aan de oplossing van de resterende problemen. De Europese industrie ijvert al decennia voor een eenvormig patent. Daarbij wordt opgemerkt dat het huidige systeem te duur is. Ook wordt gezegd dat de vorderingen frustrerend traag gaan. Ook wordt gesteld dat het gefragmenteerde wettelijke systeem, waardoor bedrijven hun patenten voor verschillende nationale rechtbanken moeten voorleggen, onvoorspelbaar is. Vooral voor kleine bedrijven worden patenten op die manier onbetaalbaar.

Labels: , ,

Indiase nucleaire sector open voor buitenlandse bedrijven

Het Indiase lagerhuis heeft een wet goedgekeurd dat de markt voor nucleaire energie opent voor privékapitaal. Daardoor zouden buitenlandse bedrijven in de toekomst de mogelijkheid kunnen krijgen om reactors te bouwen voor de grote Indiase kernenergie-markt, die geraamd wordt op een waarde van 150 miljard dollar. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de nucleaire sector slechts 3 procent van de totale Indiase energiemarkt. De parlementsleden verklaarden zich echter pas akkoord om de wet goed te keuren nadat de Indiase regering zich akkoord had verklaard om de hoogte van de compensaties bij kernongevallen te verdrievoudigen. India heeft een grote capaciteitsverhoging van zijn elektriciteitsproductie nodig. Honderden miljoenen Indiers hebben nog altijd geen aansluiting op het net.

De nieuwe wet is een gevolg van een kaderovereenkomst met de Verenigde Staten twee jaar geleden, waardoor India toegang kreeg tot buitenlandse nucleaire technologie. "Meer dan drie decennia lang is India uitgesloten gebleven van de handel in civiele atoomtechnologie," aldus BBC News. "Dat was het gevolg van het atoomwapen-programma van de Indiase regering en zijn weigering om zich aan te sluiten bij het anti-proliferatieverdrag." Het voorstel voor de aangepaste schadevergoeding zal nu aan het Indiase hogerhuis worden voorgelegd. Verwacht wordt dat het voorstel daar zonder problemen zal worden goedgekeurd. De Indiase premier Manmohan Singh stelt dat kernenergie de beste en meest kostenefficiënte manier is om de energiebehoeften van het land te vervullen.

Een aantal privébedrijven, vooral in de Verenigde Staten, hebben zich terughoudend opgesteld om in India kerncentrales te bouwen zonder dat hun verantwoordelijkheid wettelijk gelimiteerd is. Het Indiase lagerhuis kwam akkoord om voor een eventueel kernongeval een maximale schadevergoeding van 320 miljoen dollar vast te leggen. Een aantal linkse politieke partijen heeft veel kritiek geuit op het wetsvoorstel. Daar wordt opgemerkt dat bedrijven verplicht zouden moeten worden om veel grotere compensaties uit te betalen. Bovendien wordt daar opgemerkt dat buitenlandse bedrijven geen toegang zouden mogen hebben tot dergelijke belangrijke sectoren.

Labels: ,

Winsten Pinewood Shepperton blijven afkalven

De winsten van de legendarische Pinewood Shepperton filmstudios blijven verder afkalven. Tijdens de eerste helft van dit jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 1,53 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 1,66 miljoen pond sterling. Inmiddels blijft de druk op Michael Grade, voorzitter van Pinewood Shepperton, toenemen. Steeds meer wordt zijn aftreden geëist. Onder meer het investeringsfonds Crystal Amber, dat 27 procent van de aandelen van Pinewood Shepperton in bezit heeft, heeft Grade gevraagd om zijn functie ter beschikking gesteld. Sinds Pinewood Shepperton zes jaar geleden een beursgang realiseerde, zijn de winsten van de studio's meer dan gehalveerd.

De omzet van Pinewood Shepperton realiseerde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 19 miljoen pond sterling. Dat is een daling met 1,1 miljoen pond tegenover dezelfde periode vorig jaar. In mei had Pinewood Shepperton al aangegeven dat een aantal productiehuizen hun filmprojecten hadden uitgesteld, waarbij opgemerkt werd dat een gedeelte van de inkomsten naar de tweede helft van het jaar zou worden verschoven. Ivan Dunleavy, chief executive van Pinewood Shepperton, zegt te verwachten dat de omzet over het hele jaar een sterke groei zou vertonen. Die groei zou hoger liggen dan het gemiddelde van de markt.

De gunstige vooruitzichten zijn het gevolg van de beslissingen van een aantal filmmakers om over te schakelen naar het driedimensionale formaat. "Dat heeft te maken met de sterke vraag bij de bioscoop-liefhebbers," merkt het persbureau Reuters op. "Dat zou de druk op voorzitter Michael Grade mischien enigszins kunnen verlichten." Topman Ivan Dunleavy zegt uiteindelijk tevreden te zijn met het verschuiven van een aantal projecten. Het feit dat een aantal filmmakers beslist heeft om over te schakelen naar driedimensionale projecten, betekent immers dat het productie-proces wordt verlengd en de filmstudio zich mag verwachten aan hogere inkomsten. In Pinewood Shepperton zijn de voorbije vijfenzeventig jaar meer dan vijftienhonderd films gedraaid.

Labels: , ,

Grote verschillen merkbaar tussen Chinese consumenten

De Chinese consumenten in de steden en in landelijke gebieden zijn heel verschillend. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Economist Intelligence Unit. Daarbij wordt opgemerkt dat een groot verschil kan worden vastgesteld in het huidige koopgedrag van de bestedingsplannen. De onderzoekers merken wel op dat 91 procent van de Chinese consumenten een positief gevoel heeft over de toekomst, al is dat optimisme duidelijk in grotere mate aanwezig bij de relatief welgestelde inwoners van de Chinese steden. De onderzoekers stelden vast dat 98 procent van de consumenten toegeeft zijn bestedingen de voorbije twee jaar opgedreven te hebben.

Slechts 17 procent van de ondervraagden stelt zich terughoudend op tegenover bestedingen. Er wordt aan toegevoegd dat de penetratie van televisie en mobiele telefoon in stedelijke gebieden inmiddels 100 procent heeft bereikt. Op het gebied van computers en een aantal andere apparaten wordt een penetratie van 99 procent bereikt. In die gebieden bezit ook 61 procent van de bevolking een eigen wagen. Dat is opmerkelijk hoger dan het algemene Chinese gemiddelde. Er wordt wel aan toegevoegd dat consumenten in heel China geïnteresseerd zijn in de aankoop van een nieuwe wagen. In de landelijke gebieden is echter slechts een kleine meerderheid bereid om zijn gezinsuitgaven op te drijven en ook weinigen zijn geïnteresseerd om grote aankopen te doen of bestaande toestellen te vervangen.

De onderzoekers merken op dat in Chinese landelijke gebieden de helft van de bevolking geen koelkast heeft. Toch is in die groep slechts 40 procent om een koelkast te kopen. Eén op drie respondenten ging er vanuit dat het minstens twee jaar zou duren vooraleer tot een aankoop zou worden overgegaan. In die landelijke regio's heeft ongeveer 10 procent een internet-verbinding en ongeveer 16 procent is al online actief geweest. Dat laatste cijfer ligt op hetzelfde niveau als het computer-bezit. Anderzijds heeft 91 procent van de inwoners van deze landelijke gebieden een mobiele telefoon, maar slechts 9 procent maakt gebruik van het mobiele internet. Dat heeft te maken met betaalbaarheid en een gebrek aan digitale onderlegdheid.

Labels: ,

Autobouwers India kijken meer naar binnenlandse markt

Een aantal van de grootste autobouwers van India heeft beslist om minder voorraden naar het buitenland te exporteren, zodat optimaal zou kunnen ingespeeld worden op de stijgende vraag in eigen land. India is de derde grootste automarkt van Azië. Alleen China en Japan hebben een groter autopark. De voorbije vier maanden steeg de autoverkoop in India met 33 procent tot 756.000 exemplaren. De export steeg tijdens de maand juli met 2 procent tot 34.219 exemplaren. De lokale vraag kende echter een groei met 27 procent. Dat toont bij de Indiase consument een groeiende interesse in de aanschaf van een auto aan, terwijl in regio's zoals Europa een duidelijke terughoudendheid heerst.

"Hyundai Motor India is de grootste export-producent van de Indiase autosector," aldus het magazine Livemint.com. "Ongeveer 20.000 exemplaren per maand worden uitgevoerd. Hyundai Motor India heeft een capaciteit van 600.000 exemplaren per jaar. Op dit ogenblik wordt die capaciteit nagenoeg tenvolle benut, maar het grootste gedeelte daarvan is bestemd voor binnenlandse afnemers. Een verkoopsdirecteur bij Hyundia merkt op dat het cruciaal is dat een evenwicht kan gevonden worden tussen de thuismarkt en de export." Maruti Suzuki India is de tweede export-producent. Het voorbije boekjaar verkocht de autobouwer in India 870.000 wagens.

De binnenlandse verkoop moet volgens Maruti Suzuki bescherming bieden tegen de brede onzekerheid in regio's die zwaar getroffen werden door de economische crisis. "Indien er een mogelijkheid is om te groeien op de binnenlandse markt, waarom zou men zich dan blootstellen aan risico's die met de export zijn gemoeid," merkt een topman van Maruti Suzuki op. De autoconstructeur wijst erop dat er inmiddels voor verschillende modellen rekening gehouden moet worden met wachttijden tussen vier en acht weken. Maruti Suzuki zegt dan ook dat de volgende vijf jaar slechts 15 procent van de productie bestemd zal worden voor de export.

Labels: , , ,