Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 26, 2010

Beleggingen in goud blijken duurzaam te zijn

De vraag naar gouden juwelen blijft toenemen en ook investeerders blijven beleggen in goudstaven. Dat blijkt uit cijfers van de World Gold Council. Er wordt aan toegevoegd dat die retailvraag ervoor zal zorgen dat de prijs van de edele metalen in de loop van dit jaar op peil zal blijven. Tijdens de economische crisis is de goudprijs gevoelig gestegen omdat beleggers op zoek waren naar veilige investeringen als alternatief voor aandelen en andere activa die veel van hun waarde verloren. De World Gold Council voegt er aan toe dat retail-investeerders de grote motor blijken te zijn achter de vraag naar goud. Indien de Chinese regering een aantal restricties opheft, verwacht de World Gold Council voor een verdere groei van de vraag.

De World Gold Council merkt op dat de Europese retail-vraag tijdens het tweede kwartaal van dit jaar bijzonder sterk was. Daarbij wordt opgemerkt dat de Europese vraag tijdens het tweede kwartaal met 115 procent steeg tot 84,8 ton. Tijdens die periode vertegenwoordigde Europa 35 procent van de wereldwijde vraag naar kleine goudstaven en gouden munten. De voorbije jaren heeft de Europese retailvraag naar goudproducten een grote groei gekend. Twee jaar geleden werden er 234 ton gouden staven en munten verkocht. Dat was vorig jaar gestegen tot 293 ton. In het begin van dit decennium was er in Europa amper vraag naar goud.

"Uiteraard heeft een groot gedeelte van deze beleggers voor goud gekozen uit veiligheidsoverwegingen," merkt de World Gold Council op. "Maar die terugkeer naar de goudsector is duurzaam gebleken, zelfs nu enige vorm van optimisme is teruggekeerd in andere investeringssectoren." Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar heeft de goudprijs een nieuw recordpeil van 1.261 dollar per ounce bereikt. Er wordt aan toegevoegd dat de vraag in India, de grootste juwelenmarkt van de wereld, nagenoeg ongewijzigd is gebleken. Daar werd tegenover dezelfde periode vorig jaar een daling met 2 procent tot 123 ton opgetekend. Op het Chinese vasteland werd een toename met 5 procent tot 75,4 ton genoteerd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home