Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 26, 2010

Amerikaanse aandeelhouders krijgen grotere macht

Aandeelhouders van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven krijgen in de toekomst meer mogelijkheden om nieuwe bestuurskandidaten voor te stellen. Dat is het gevolg van een maatregel die door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is goedgekeurd. Groepen die minstens een belang van 3 procent hebben in een bedrijf, kunnen daardoor voortaan hun kandidaten toevoegen aan de mandaatvoorstellen die jaarlijks naar alle aandeelhouders worden gestuurd. De Securities and Exchange Commission kreeg door de nieuwe financiële Amerikaanse wetgeving vorige maand formeel de mogelijkheid om de bestaande regelgeving te wijzigen.

De verandering in de Amerikaanse wetgeving zal in voege treden tijdens de bestuursverkiezingen in de lente van volgend jaar. "In het verleden moesten investeerders op eigen kosten de aandeelhouders benaderen indien ze nieuwe bestuurders of een reglement-wijziging wensten door te voeren," aldus het persbureau Associated Press. "Investeerders stuurden al langer aan op een wijziging in de regelgeving. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, waaronder de Amerikaanse Chamber of Commerce, verzetten zich echter tegen de maatregel. De twee republikeinse vertegenwoordigers in het bestuur van de Securities and Exchange Commission stemden tegen de nieuwe regelgeving. Eén van hen waarschuwde dat de wet wellicht door de rechtbank zou worden herroepen."

De nieuwe regel geeft meer macht aan de investeerders, die zich vaak boos hebben gemaakt over de risico's die bedrijven hebben genomen om voordelen op korte termijn te realiseren en de extravagante compensatie-pakketten die aan executives worden toegekend. "Wanneer investeerders eigen kandidaten in het bestuur kunnen krijgen, hebben ze een grotere kans om het bedrijfsbeleid te beïnvloeden," merkt Associated Press nog op. "Mary Schapiro, voorzitter van de Securities and Exchange Commission, voert aan dat de verandering tot een grotere eerlijkheid en verantwoordelijkheidzin moet leiden." Verwacht wordt dat de nieuwe regelgeving alleen zal toegepast worden wanneer het tot een grote vertrouwensbreuk tussen directie en aandeelhouders is gekomen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home