Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 25, 2010

Rusland blijft gaspijpleiding naar China overwegen

Het Russische energieconcern Gazprom overweegt de bouw van een gaspijpleiding van Rusland naar China vooraleer het Southstream-project is afgewerkt. De bouw van de Altai-pijpleiding over een afstand van 1.700 kilometer naar China zou over vijf jaar worden gestart. Drie jaar later zou de pijpleiding operationeel moeten kunnen zijn. Southstream zal eveneens ten vroegste over vijf jaar van start gaan, maar mogelijk pas over veertien jaar in gebruik genomen kunnen worden. Dat zou blijken uit een ontwikkelingsplan voor de gasindustrie van het Russische ministerie van energie. Het plan zou eind deze maand aan de Russische regering worden voorgelegd.

Southstream zou jaarlijks 2,2 triljoen kubieke voet gas vanuit Rusland onder de Zwarte Zee en door Bulgarije naar West-Europa moeten transporteren. Verscheidene Europese regeringen en bedrijven hebben hun deelname aan Southstream toegezegd. De plannen voor een pijpleiding naar China bestaan al bijna een decennium, maar de realisatie daarvan werd uitgesteld door de moeilijke prijsonderhandelingen tussen China en Rusland. "Rusland is er zich bewust van dat Europa zijn gasimport wil trachten te diversifiëren," aldus de Russische zakenkrant Vedomosti. "Op die manier zou Europa immers minder afhankelijk worden van Rusland voor zijn energiebevoorrading. Dat betekent dat Rusland ook andere afnemers moet proberen te vinden."

Rusland zou echter graag zijn gas tegen westerse prijzen aan China verkopen. "Uiteraard heeft China dat geweigerd," merkt Vedomosti op. "Het dispuut zal wellicht nog langere tijd kunnen blijven aanslepen, waardoor het Altai-project verdere vertragingen zou kunnen oplopen. Sommigen werpen op dat het Altai-project beter definitief zou worden opgeborgen, aangezien China zich voor zijn energievoorraden lijkt te richten op Centraal-Azië." China heeft een aantal samenwerkingsverbanden met onder meer Turkmenistan en Kazakstan. Bovendien krijgt het Altai-project ook kritiek uit milieuhoek. De pijpleiding loopt immers door het Ukok-plateau, de natuurlijke biotoop van sneeuwluipaarden en andere bedreigde diersoorten.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home