Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 23, 2010

Nieuwsoverzicht

De Brits-Zuid-Afrikaanse biergroep SABMiller overweegt een bod van 7 miljard pond op de Carlton & United Breweries (CUB), de bierdivisie van de Australische Foster's Group. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat het bod nog zou worden uitgebracht vooraleer Carlton & United Breweries als een apart bedrijf naar de beurs zou worden gebracht. Foster's kondigde in mei aan dat het zijn bierdivisie en zijn wijnafdeling zou opsplitsen in twee beursgenoteerde bedrijven. Carlton heeft volgens een overeenkomst met AB InBev het recht om Stella Artois te brouwen en te verdelen in Australië. Volgens een aantal waarnemers zou Graham Mackay, chief executive van SABMiller, de grote overname nog willen afronden vooraleer hij met pensioen zou gaan. Ook Molton Coors en Coca-Cola Amatil zouden geïnteresseerd zijn in een overname van de Australische groep.


De Chinese groep Lenovo, de vierde grootste computerproducent van de wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 54,86 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 16 miljoen dollar. De omzet steeg met 50 procent tot 5,15 miljard dollar. De groei is volgens Lenovo te danken aan een wereldwijde heropleving van de vraag naar computers. De Chinese groep zegt nu een historisch marktaandeel van 10,2 procent te hebben op de internationale computermarkt. Lenovo nam vijf jaar geleden de computeractiviteiten van het Amerikaanse concern IBM over. Opgemerkt wordt dat het herstel zich tijdens de tweede helft van vorig jaar heeft ingezet. Er wordt aan toegevoegd dat de wereldwijde computermarkt met 20,9 procent is gestegen tegenover één jaar geleden.


In Groot-Brittannië zijn tijdens de maand juli van dit jaar 98.000 personenwagens geproduceerd. Dat is een daling met 8,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). De daling is volgens Paul Everitt, topman van de Britse constructeursfederatie, te wijten aan de daling van de vraag nadat in verscheidene Europese landen de ondersteunende maatregelen van de schrootpremies werden stopgezet. In totaal werden er tijdens de maand juli in Groot-Brittannië 107.578 voertuigen werden gebouwd. Dat is een daling met 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De motorenproductie daalde met 3,4 procent. De productie van commerciële voertuigen steeg met 10,7 procent. Er wordt wel op gewezen dat de productie van personenwagens in Groot-Brittannië dit jaar met 41,7 procent is gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het Oostenrijkse online gokbedrijf Bwin heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 2,8 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 100.000 euro. Het verlies van het tweede kwartaal van dit jaar is volgens Bwin te wijten aan de marketingkosten voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika en de opstartkosten van zijn Franse activiteiten. Het Oostenrijkse bedrijf voegde er aan toe dat de geplande fusie met Partygaming op schema zit en begin volgend jaar zal kunnen afgesloten worden. De fusie werd vorige maand aangekondigd. Daardoor zou het grootste online gokbedrijf van de wereld tot stand komen. Het voorbije wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika heeft volgens Bwin bijna evenveel omzet opgeleverd dan de vorig editie vier jaar geleden en het Europees kampioenschap twee jaar geleden samen.


De Nederlandse frisdrankfabrikant Refresco neemt het Duitse bedrijf Soft Drinks International (SDI) over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Met de overname wil Refresco naar eigen zeggen zijn leidende positie op het gebied van non-alcoholische dranken in Europa versterken en verder uitbreiden. Soft Drinks International is vooral actief in Duitsland en de Benelux. Het voorbije jaar haalde het Duitse bedrijf een omzet van 140 miljoen euro. Refresco was vorig jaar goed voor een netto omzet van 1,14 miljard euro. Refresco is onder meer bekend van de vruchtenlimonade Wicky. Sinds de oprichting tien jaar geleden is het bedrijf gegroeid naar negentien fabrieken in Europa met meer dan 2.200 werknemers. Tot nu toe bracht Refresco is Duitsland hoofdzakelijk vruchtensappen op de markt. De overname zou binnen enkele maanden kunnen worden afgerond, nadat de Duitse mededingingsautoriteiten goedkeuring hebben gegeven.


Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, biedt skiërs en snowboarders in het hele komende winterseizoen de mogelijkheid gratis hun ski-uitrusting mee te nemen. De extra regeling geldt voor alle sneeuwbestemmingen. Bij Air Berlin geldt in het algemeen dat voor passagiers zes kilogram handbagage en twintig kilogram ruimbagage zonder extra kosten worden vervoerd. In het verleden moest voor extra bagage en zeker voor ski-uitrusting meestal worden bijbetaald. Wintersporters kunnen nu echter ook gratis hun skimateriaal op de vluchten van de Duitse maatschappij. Het aanbod geldt voor de hele winterdienstregeling. Voorwaarde is wel, dat de skibagage uiterlijk achtenveertig uur voor vertrek van de vlucht wordt aangemeld. De luchtvaartmaatschappij vliegt vooral uit skibestemmingen in de Alpen.


De Duitse mededingingsautoriteit heeft kritiek geuit op de zogenaamde levenslange garantie die autobouwer Opel biedt op zijn nieuwe wagens in Duitsland. De autobouwer maakt in heel Duitsland reclame met de om kopers te lokken, maar volgens de Wettbewerbszentrale komt Opel zijn belofte niet na. In feite geldt de garantie immers alleen maar voor de eerste 160.000 kilometer. Daarna worden de herstellingskosten slechts voor de helft terugbetaald. Nochtans verwacht de koper bij een levenslange garantie volgens de Wettbewerbszentrale dat het aanbod blijft gelden zolang hij met de wagen kan rijden. Dat betekent volgens de mededigingsautoriteit dus voor de hele levensduur van de auto. De Wettbewerbszentrale eiste dat Opel de slogan aan zou passen, zoniet riskeert het bedrijf een veroordeling. Opel verwerpt echter de klacht en zegt bij zijn aanbod te blijven.


De Amerikaanse staat Alabama heeft een klacht ingediend tegen British Petroleum, Transocean en andere ondernemingen die betrokken zijn bij het beheer van het olieplatform Deepwater Horizon dat in april zonk na een ontploffing, waarna er miljoenen liters ruwe aardolie in de Golf van Mexico stroomden. Troy King, minister van justitie van Alabama, diende de klacht in naam van de staat in omdat hij van oordeel is dat zijn staat zware schade heeft geleden door de nalatigheid van British Petroleum en de andere ondernemingen. Het bedrag van de gevraagde schadevergoeding zal worden vastgelegd wanneer de zaak voor de rechter komt. Alabama wil vergoed worden voor de vernietiging van zijn natuurlijke rijkdommen en de economische verliezen die daardoor worden geleden, maar ook voor de kosten die werden gedaan om de aangespoelde olie op te ruimen.


In het noorden van Afghanistan is een olieveld ontdekt met een inhoud van naar schatting 1,8 miljard vaten. Het veld ligt in de driehoek tussen de plaatsen Balkh, Hairatan en Shuburghan. Het is de zesde vondst van een olieveld in Afghanistan. Er werd aan toegevoegd dat geologen de volgende zes maanden verder onderzoek zouden uitvoeren in het gebied, waarna een mogelijke partner voor de exploitatie zou worden gezocht. In juni van dit jaar had Wahidullah Shahrani, minister van mijnbouw van Afghanistan, al aangekondigd dat hij met de olieconcerns Total en ENI en het Canadese bedrijf Heritage Oil had gesproken over de exploitatie van de olievelden in Afghanistan. De ontwikkeling van de Afghaanse fossiele brandstoffen wordt zwaar afgeremd door veiligheidsproblemen. Op dit ogenblik heeft Afghanistan geen officiële olieproductie.


Het vijfsterrenhotel Taj Mahal in Mumbai, de grootste stad van India, heeft zijn deuren heropend. Het hotel raakte twee jaar geleden zwaar beschadigd bij de terroristische aanslagen. Het kostte tweeëntwintig maanden om de schade aan de oudste vleugel van het hotel te herstellen. De renovatie kostte 1,75 miljard roepie. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 29 miljoen euro. In het Taj Mahal vielen tijdens de terroristische aanval éénendertig doden. De aanval op het hotel vormde een onderdeel van een grotere terreuractie, die ook gericht was op een tweede luxehotel, een joods centrum, een restaurant en het belangrijkste treinstation van Mumbai. De terreuractie duurde zestig uur kostte in totaal aan 166 mensen het leven. Het Taj Mahal is meer dan honderd jaar oud. Bij de aanslag werd de beroemde koepel van het hotel vernield. Muren en ramen werden zwaar beschadigd door geweervuur.


De Verenigde Staten, Rusland, China en de Europese Unie mogen niet langer de ogen sluiten voor het geheime Israëlische kernprogramma. Dat heeft Amr Moussa, secretaris-generaal van de Arabische Liga, in een brief aan de Amerikaanse regering gezegd. In zijn brief vraagt Amr Moussa om steun voor een resolutie tijdens de volgende bijeenkomst van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie. De resolutie drukt bezorgdheid uit over het Israëlische kernprogramma en dringt er sterk op aan dat Israël zijn kerninstallaties zou openstellen voor inspecteurs van het atoomagentschap. De brief werd verstuurd naar de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Arabische Liga heeft aan de Belgische ambassade in Caïro eveneens gevraagd om de brief en de ontwerpresolutie door te sturen naar Steven Vanackere, de Belgische minister van buitenlandse zaken. België is op dit ogenblik immers voorzitter van de Europese Unie.


De derde versie van Toy Story is de succesvolste animatiefilm aller tijden. De Disney-film had half augustus wereldwijd al meer dan 920 miljoen dollar op sinds de première half juni. Daarmee werd de tweede film uit de Shrek-reeks van het filmhuis Dreamworks onttroond. De eerste Shrek-film werd vijftien jaar geleden door het productiehuis Pixar op de markt gebracht. Een eerste opvolger werd vier jaar later uitgebracht. Vier jaar geleden besloot Disney de animatiestudio Pixar over te nemen. Dat resulteerde onder meer in een derde Shrek-film. De jongste versie van Toy Story is uitgegroeid tot de vierde meest succesvolle film die Disney ooit op de markt heeft gebracht. Alleen Dead Man's Chest (Pirates of the Caribbean), Alice in Wonderland en At World's End (Pirates of the Caribbean) hebben tot nu toe Disney meer geld opgeleverd.


De Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe's heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 9,6 procent tot 832 miljoen dollar. De keten merkt op dat de bouwmarkten onder druk staan omdat een aantal belastingvoordelen voor kopers van nieuwe huizen zijn afgelopen. De resultaten van bouwmarkten zoals Lowe's staan al lange tijd onder druk door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de moeilijke economische omstandigheden. Robert Niblock, topman van de doe-het-zelfketen, zegt te vrezen dat niet gerekend hoeft te worden op een duurzaam herstel van de vraag tot er een verbetering optreedt op de Amerikaanse woningmarkt en ook de tewerkstelling zich weer herstelt. Lowe's bezit in de Verenigde Staten, Canada en Mexico in totaal 1.724 winkels.


De Franse kaasboeren vragen niet langer dat hun Gruyère-producten onder een Europese erkenning zouden worden beschermd. Die bescherming was drie jaar geleden bij de Europese Unie aangevraagd, maar de Zwitserse Gruyère-kaas had negen jaar geleden in zijn thuisland al een bescherming gekregen. Nadat de Europese Unie een negatief advies had gegeven op het Franse verzoek, werd de aanvraag ingetrokken. De Franse boeren zouden zich nu tevreden stellen met een kleinere bescherming, waardoor ze echter wel de kans krijgen om hun producten onder de Gruyère-naam te blijven maken. De twee kazen zijn be­hal­ve in de be­scher­mings­sta­tus te her­ken­nen aan hun struc­tuur. De Fran­se Gruyère heeft gaten, in te­gen­stel­ling tot de Zwit­ser­se versie. Er is ook een aan­zien­lijk smaakverschil. Frankrijk produceert 3.000 ton Gruyère-kaas per jaar. In Zwitserland loopt de jaarproductie op tot 29.000 ton.


Groot-Brittannië gaat gevoelig besparen op defensiekosten. Dat heeft Liam Fox, Brits minister van landsverdediging, bekend gemaakt. Fox stelde dat ervoor gezorgd moet worden dat troepen aan het front toegang hebben tot de noodzakelijke voorzieningen en alle steun moeten krijgen om hun missie tot een succesvol en veilig einde te brengen. Dat betekent volgens Fox dat er in een aantal andere posten zal moeten worden gesnoeid. De minister gaf toe dat er daarbij banen zullen moeten sneuvelen. Verwacht wordt dat er ongeveer 30.000 banen zullen verdwijnen. In totaal bestaat het Britse leger uit 175.000 manschappen. Fox merkte op dat er ook in de hogere kaders banen zullen sneuvelen. Er kunnen volgens hem van de lagere rangen geen inspanningen worden verwacht terwijl de bovenste kaders zonder schot zouden blijven. Het Britse ministerie van defensie moet op een begroting van bijna 44 miljard euro bijna 11 miljard bezuinigen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home