Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 22, 2010

Leerkrachten moeten voorzichtig zijn met sociale netwerken


Leerkachten mogen op sociale netwerken geen vrienden worden van studenten. De communicatie tussen leerkrachten en studenten in dit medium is ongepast. Dat zegt Joseph Donzelli, directeur communicatie aan de Amerikaanse Lee County Public Schools. De scholengroep heeft een aantal richtlijnen uitgevaardigd waarbij aan leerkrachten afgeraden wordt om sociale netwerken te gebruiken in hun contacten met studenten. Volgens het magazine LiveScience is het wellicht de eerste scholengemeenschap in de Verenigde Staten die een richtlijn opstelt voor het gebruik van sociale media door leerkrachten. Donzelli benadrukt dat de richtlijnen geen sanctie vormen, maar als een proactieve maatregel moeten worden bestempeld.

"We willen vermijden dat leerkrachten en studenten iets zouden doen waarover ze later spijt zouden hebben," merkt Donzelli op tegenover LiveScience. "Er zijn voldoende verhalen van mensen die later geconfronteerd worden met content die ze op sociale netwerken hebben geplaatst. We willen ervoor zorgen dat leerkrachten de gepaste beslissingen nemen, zodat ze later niet in moeilijkheden komen." Donzelli zegt te verwachten dat ook andere scholen in de nabije toekomst richtlijnen zullen uitwerken voor het onderwijzend personeel. Hij ziet ook geen enkele reden waarom leerkrachten en studenten vrienden zouden moeten zijn op sociale netwerken, wanneer er communicatie-middelen zoals school-websites en email bestaan.

Door de grote groei van sociale netwerken hebben vele leerkrachten het medium ingeschakeld om informatie te verstrekken aan hun studenten en activiteiten te organiseren. Donzelli zegt zich bewust te zijn van deze groeiende trend, maar stelt dat leerkrachten de schooldirectie op de hoogte moeten brengen wanneer van die kanalen gebruik wordt gemaakt. Volgens hem zijn de reacties op de richtlijnen positief. Hij voegt er aan toe dat de richtlijnen alle betrokkenen er ook moeten aan herinneren dat de persoonlijke sfeer en de professionele carrière twee verschillende gegevens zijn die strikt moeten worden gescheiden en er dus steeds met de nodige voorzichtigheid moet worden gehandeld.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home