Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 21, 2010

Steeds grotere diversiteit in grote Amerikaanse metropolen


Trends in immigraties en geboortes bij minderheden zorgen ervoor dat de Amerikaanse metropolen een steeds grotere diversiteit kennen. Dat is de conclusie van een rapport van The Urban Institute. Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten tijdens de jongste twee decennia een belangrijke immigratie-golf heeft gekend. De migranten-bevolking in de honderd grootste Amerikaanse metropolen is de voorbije twintig jaar van 10,4 procent naar 16,3 procent gestegen. In die gebieden was de immigratie verantwoordelijk voor 38,5 procent van de bevolkingsaangroei. De immigratie gebeurde vooal uit Latijns-Amerika en Aziƫ. In veertien Amerikaanse steden vormen migranten inmiddels de meerderheid van de bevolking.

In de grote Amerikaanse metropolen is inmiddels 38 procent van de bevolking van Latijns-Amerikaanse, Aziatische of Afro-Amerikaanse afkomst. Twintig jaar geleden was dat slechts 27,7 procent. Traditionele immigratie-metropolen zoals Los Angeles, New York, Miami en Chicago blijven grote groepen inwijkelingen aantrekken. In het zuiden en midwesten van de Verenigde Staten - met steden zoals Atlanta, Greensboro, Indianapolis en Minneapolis - kende men twintig jaar geleden echter relatief weinig inwijkelingen, maar ook daar is de migranten-populatie sindsdien verdubbeld of verdrievoudigd. In achtentwintig van de honderd grootste Amerikaanse metropolen bestaat inmiddels voor meer dan 40 procent uit minderheden.

Er wordt aan toegevoegd dat Afro-Amerikanen vooral geconcentreerd zijn in de metropolen van het zuidoosten en het industriƫle midwesten, terwijl in het zuidwesten en het westen voor Latijns-Amerikanen worden gevonden. In de westerse metropolen worden vooral Aziaten aangetroffen. Alleen New York heeft een bovengemiddeld aandeel van alle drie minderheidsgroepen. In het rapport wordt verder gesteld dat metropolen met de hoogste concentraties aan Afro-Amerikanen het meest gevoelig zijn voor banenverlies. De tien steden met de grootste immigranten-concentratie verloor de voorbije drie jaar 3,2 procent van zijn banen. In de tien metropolen met de grootste concentraties Afro-Amerikanen werd een gemiddeld verlies van 4,2 procent opgetekend.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home