Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 21, 2010

Nieuwsoverzicht

Een verbod op het boren naar olie op grote diepte zou de Amerikaanse economie 23.000 banen kunnen kosten. Bovendien zouden de Verenigde Staten door het verbod 10,2 miljard dollar aan investeringen kunnen mislopen. Dat is de conclusie van een rapport van Michael Bromwich, expert voor offshore booractiviteiten bij de Amerikaanse regering. Eind mei kondigde de Amerikaanse regering een verbod af naar diepzeeboren. Die beslissing was een reactie op de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon van oliemaatschappij British Petroleum. Oliemaatschappijen en lokale politici waren tegen het verbod omdat die banen zou kosten. Nadat het eerste verbod door een federale rechter werd verworpen omdat het economisch onverantwoord was, werd op half juli een nieuw verbod uitgevaardigd, waardoor boren in de Golf van Mexico minstens tot eind november wordt opgeschort.


Rabobank North America (NA) heeft de retailbanken Butte Community Bank en Pacific State Bank overgenomen van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. Door de acquisitie verwerft Rabobank in de Verenigde Staten 23 extra filialen. Daardoor heeft Rabobank North America inmiddels 120 filialen. Volgens een woordvoerder past de overname in de strategie van Rabobank om voorzichtig te groeien in Californië. Bovendien sluiten de banken qua activiteiten goed aan en is er geen geografische overlap. De twee Amerikaanse banken stonden door de financiële crisis onder toezicht van de Amerikaanse financiële regulator. Rabobank begon zijn bankactiviteiten voor particulieren in de Verenigde Staten bijna acht jaar geleden door de overname van de Valley Independent Bank.


De Duitse overheid moet zich snel terugtrekken uit de Commerzbank. Dat heeft Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, gezegd. De minister stelde dat de Duitse regering nooit de intentie heeft gehad om langetermijnaandeelhouder te zijn. Schäuble wijst erop dat Commerzbank gewag maakt van positieve ontwikkelingen. Het is volgens de minister dan ook de beste oplossing om de banden met de bank zo snel mogelijk los te maken. De Duitse staat heeft een belang van 25 procent in Commerzbank, die dit jaar vermoedelijk weer winstgevend zal worden. De voorbije twee jaar werd er telkens verlies geleden. Hoe snel de Duitse staat zich precies zal terugtrekken, blijft echter nog onduidelijk. De Duitse overheid kwam de banken tijdens de financiële crisis met 29,4 miljard euro te hulp om te voorkomen dat ze zouden instorten. Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, ontving 18,2 miljard euro. Daarna was Commerzbank in staat Dresdner Bank over te nemen.


Gedupeerden die een schadeclaim willen indienen bij oliemaatschappij British Petroleum voor de gevolgen van de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon, moeten zich in de toekomst wenden tot de Gulf Coast Claims Facility (GCCF), een onafhankelijke groep die een compensatiefonds van 20 miljard dollar zal beheren. Vorderingen van de overheden worden door British Petroleum nog wel zelf afgehandeld. Claimbeheerder Kenneth Feinberg stelt dat de overdracht moet helpen om de schadevergoedingen sneller te kunnen afwikkelen. Feinberg was ook verantwoordelijk voor de claims van de slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York negen jaar geleden. In de eerste helft van de maand betaalde British Petroleum ongeveer 102 miljoen dollar uit aan de benadeelden. In de maand juli werd 134 miljoen dollar uitgekeerd, in juni 93 miljoen dollar en in mei 39 miljoen dollar.


De Verenigde Staten gaan in beroep tegen een uitspraak van de World Trade Organization (WTO) in een dispuut met de Europese Unie over steun aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Nochtans waren de Verenigde Staten in het dispuut door de wereldhandelsorganisatie in het gelijk gesteld. De wereldorganisatie stelde dat Airbus van de Europese overheden onterecht steun had ontvangen door de toekenning van onder meer lage rentevoeten en financiële middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Dat zou Airbus een oneerlijk voordeel hebben opgeleverd tegenover de Amerikaanse constructeur Boeing. De Europese Unie ging eerder al in beroep tegen de uitspraak. Met zijn beroep hoopt de Amerikaanse regering alsnog een zwaardere veroordeling te kunnen afdwingen. De Europese Unie heeft zelf nog een klacht lopen tegen de Verenigde Staten wegens ongeoorloofde Amerikaanse steun aan Boeing.


In september wordt een definitieve beslissing genomen over de toekomst van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair, dochter van de KLM-groep. Dat heeft een woordvoerster van de maatschappij bevestigd. De rol van Martinair binnen de groep vormt al langer onderwerp van gesprek. Martinair is sinds vorig jaar volledig in handen van de KLM-groep. Ook Transavia is een volledige dochter van de Nederlandse luchtvaartgroep. Eerder was gesteld dat de drie maatschappijen moeiteloos naast elkaar konden bestaan, maar de voorbije maanden werd steeds meer gewag gemaakt van een overdacht van de passagiersvluchten van Martinair naar KLM of Transavia. KLM richt zich vooral op het hogere segment passagiersvervoer, zowel intercontinentaal als Europees. Transavia biedt goedkope tickets op populaire vakantiebestemmingen binnen Europa. Martinair is sterk vertegenwoordigd in het vrachtvervoer en voert vakantievluchten uit op verre bestemmingen.


De Zweedse regering heeft de economische groeivooruitzichten gevoelig opgetrokken. Zweden zegt nu voor dit jaar een groei van 4,5 procent te verwachten. Voor volgend jaar wordt gewag gemaakt van een groei met 4 procent. Dat heeft Anders Borg, Zweeds minister van financiën, gezegd. Het nieuws komt niet ongelegen voor de regering, op één maand voor de parlementsverkiezingen. Eind vorig jaar ging de Zweedse regering nog uit van een economische groei van slechts 2 procent. De nieuwe groeicijfers brengen Zweden ook aan de top van de Europese rangschikking. Toch pleit de Zweedse regering voor voorzichtigheid. Daarbij wordt opgemerkt dat het creëren van een nieuw begrotingsoverschot de belangrijkste prioriteit moet blijven. Dit jaar is een begrotingstekort van 1,1 procent van het bruto binnenlands product voorzien. Volgend jaar zou het tekort 0,2 procent bedragen.


De Europese Centrale Bank (ECB) zou pas begin volgend jaar een einde willen maken aan de uitzonderlijke steunmaatregelen voor de banken. Dat heeft Axel Weber, één van de meest invloedrijke bestuurders van de Europese Centrale Bank, gezegd. De meeste discussies over het al dan niet voortzetten van de exit, zullen volgens hem toegespitst zijn op het eerste kwartaal van volgend jaar. Het is volgens Weber duidelijk dat er opnieuw moet gestreefd worden naar een procedure van normalisatie. Volgens Weber zou het verstandig zijn dat de Europese Centrale Bank onbeperkte leningen blijft verstrekken aan de banken tot het einde van het jaar. Die periode wordt volgens hem normaal gezien gekenmerkt door onzekerheid over de liquiditeitsniveau's. Sommige analisten hadden verwacht dat er al sneller een einde zou komen aan de maatregelen.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft besloten om zijn raffinaderij in het Duitse Heide aan de Britse private investeerder Gary Klesch te verkopen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De transactie, die nog door regelgevende instanties goedgekeurd moet worden, zal volgens Klesch naar verwachting voor het einde van dit jaar afgerond worden. De raffinaderij in Heide staat al sinds midden vorig jaar in de verkoop. Eerder had Shell tevergeefs geprobeerd om de raffinaderij aan de Indiase energiemaatschappij Essar te verkopen. De olie-installatie heeft een verwerkingscapaciteit van 4,5 miljoen ton ruwe olie per jaar. Klesch zou plannen hebben om nog meer raffinaderijen te kopen. Daarmee zou hij een belangrijke stimulans kunnen vormen voor de Europese downstream-industrie, die zware klappen heeft gekregen.


Het Zuid-Koreaanse staatsbedrijf Korea National Oil Corp (KNOC) heeft een vijandig bod uitgebracht van 1,87 miljard Britse pond op het Britse oliebedrijf Dana Petroleum. Het management van Dana verwierp eerder deze maand een bod van de Koreaanse maatschappij. Korea National Oil Corp zegt daardoor geen alternatief meer te hebben dan rechtstreeks naar de aandeelhouders te stappen. De Koreaanse maatschappij zegt teleurgesteld te zijn door de afwijzing van het bod door het bestuur van Dana. De Zuid-Koreaanse overheid kende het staatsbedrijf enige tijd geleden een oorlogskas van 6,5 miljard dollar toe voor overnames. In oktober vorig jaar nam Korea National Oil Corp het Canadese Harvest Energy over voor 1,7 miljard dollar. Het bestuur van Dana Petroleum heeft zijn aandeelhouders gewaarschuwd niet in te gaan op het voorstel van de Koreaanse groep.


Het Nederlandse elektronica-concern Philips neemt Burton Medical Product Corporation over van de Noorse industriële groep Glamox. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Burton, gevestigd in de Amerikaanse staat Californië, levert specialistische lichtoplossingen voor de gezondheidszorg. De onderneming wordt binnen Philips ondergebracht binnen de divisie Lighting. Met de overname van het Amerikaanse bedrijf zegt het Nederlandse electronicaconcern zijn portfolio en zijn positie verder te kunnen versterken als leverancier van lichtoplossingen aan de gezondheidszorg. Door de overname staat Philips naar eigen zeggen een stap dichter in zijn streven om een totaal aanbod voor de medische sector te kunnen uitbouwen. Burton Medical Products Corporation werd meer dan tachtig jaar geleden opgericht.


De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,77 miljard dollar. Dat is een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 30,7 miljard dollar. Het bedrijf zegt vooral geprofiteerd te hebben van de toegenomen computerverkopen. Voor het vierde kwartaal wordt gerekend op een omzet tussen 32,5 miljard dollar en 32,7 miljard dollar. Cathie Lesjak, interim chief executive van Hewlett-Packard, merkt op dat de sterke prestaties een bewijs zijn van de goede strategie en discipline die het bedrijf hanteert. Lesjak voegt er aan toe dat Hewlett-Packard zich verder blijft inspannen om de kosten te verlagen, te investeren in een winstgevende groei en het uitspelen van de concurrentiële voordelen van het concern op de markt.


De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft tijdens het tweede kwartaal van het jaar een omzet gerealiseerd van 15,5 miljard dollar. Dat is een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern realiseerde een kwartaalwinst van 545 miljoen dollar. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 472 miljoen dollar. Dell zegt vooral geprofiteerd te hebben van toegenomen verkopen en verwacht dat de vraag naar computers door zakelijke klanten de volgende kwartalen nog verder zal toenemen. Michael Dell, chief executive van het concern, benadrukt dat het bedrijf zijn portfolio aan datacenter-oplossingen op een agressieve manier blijft versterken, dankzij onder meer inspanningen op het gebied van internet-technologieën. Dell herhaalt zijn vooruitzichten om de omzet tijdens het derde kwartaal verder met 14 procent tot 19 procent op te drijven.


De Amerikaanse groep Deere, producent van landbouwmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 617 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 420 miljoen dollar. De omzet steeg met 16 procent tot 6,8 miljard dollar. Vooral in Noord-Amerika, Brazilië en Argentinië nam de vraag naar landbouwmachines toe, geholpen door de gestegen grondstoffenprijzen. In Europa was er volgens de groep echter sprake van verslechterende marktomstandigheden. Het Amerikaanse bedrijf gaf ook een prognose af voor het vierde kwartaal en het gehele boekjaar. Het bedrijf rekent voor het vierde kwartaal op een omzetstijging met 32 procent en een nettowinst van ongeveer 375 miljoen dollar. Voor het gehele jaar wordt gerekend op een omzetstijging met 12 procent.


Het Indiase bedrijf Ybrant Digital, aanbieder van internetdiensten aan grote bedrijven, neemt voor een bedrag van 36 miljoen dollar Lycos over, een onderneming die domeinnamen en sociale netwerken aanbiedt. Lycos is wereldwijd goed voor ongeveer 60 miljoen unieke bezoekers per maand en is actief onder diverse namen, waaronder Tripod, Gamesville en HotBot. Ybrant koopt de aandelen van het Koreaanse Daum Communications, die Lycos het voorbije jaar reorganiseerde en weer winstgevend maakte. Lycos is een roemruchte naam op het internet. De onderneming werd zestien jaar geleden opgericht. Net voor het uiteenbarsten van de internetbubbel in mei dit jaar werd Lycos voor miljarden verkocht aan het Spaanse Terra Networks. Zes jaar geleden kwam Daum in het bezit van Lycos. Hij betaalde voor het internetbedrijf iets meer dan 100 miljoen dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home