Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 20, 2010

Shell verschuift focus naar Australische gasactiviteiten


Het olieconcern Royal Dutch Shell wil het volgende decennium 50 miljard dollar investeren in Australië. Daarmee wordt de Australische regio het belangrijkste investerings-gebied van Shell. Dat is het gevolg van de grotere nadruk die Shell wil leggen op de gasproductie, ten koste van de oliewinning. Over twee jaar zou gas meer dan 50 procent van de productie bij Shell moeten vertegenwoordigen. In Australië lopen op dit ogenblik meer dan een dozijn projecten voor vloeibaar gas voor de Aziatische markt. Verwacht wordt dat Shell steeds meer gasreserves zal investeren en zijn Australische downstream-activiteiten mogelijk aan Aziatische of Amerikaanse raffineerders zal verkopen.

"De vooruitzicht voor Australië zijn uitstekend," merkt Ann Pickard, voorzitter van Shell Australia, op tegenover het persbureau Bloomberg. "Dat is het gevolg van de implementatie van verbeterde technologieën en de groeiende vraag in Azië naar milieuvriendelijker brandstoffen." In maart van dit jaar nam Shell samen met PetroChina de energiegroep Arrow Energy over, waardoor een toegang werd gerealiseerd tot reserves om gasprojecten in Queensland te ontwikkelen. Samen met Chevron neemt Shell ook deel aan het Gorgon-gasproject. Bovendien wil Shell een pionier worden op het gebied van drijvende technologieën voor vloeibaar gas.

Volgens een aantal waarnemers is dat slechts het begin voor Shell in Australië. Aiden Bradley, analist bij Goldman Sachs, merkt in een rapport op dat Shell zich de volgende jaren zal toeleggen op de Australische regio en investeringen in gasprojecten. Dat zal volgens hem een bijzonder grote impact hebben op de Australische energieproductie. Ook Ge Aiji, project manager bij PetroChina, stelt dat er op termijn een grote vraag zal zijn naar Australische gasprojecten. "China heeft een snelgroeiende economie en steeds meer wordt ernaar gestreefd om vervuilende energie door milieuvriendelijker alternatieven te vervangen," merkt hij op.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home