Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 20, 2010

Sint-Petersburg laat sharia-rechtbank sluiten


De Russische openbare aanklager heeft het bevel gegeven om een sharia-rechtbank in Sint-Petersburg te sluiten. De sharia-rechtbank, een initiatief van de islamitische advocaat Dzhamaliddin Makhmutov, was pas enkele weken voordien geopend. De rechtbank had heel wat kritiek gekregen van lokale moslim-leiders en mensenrechten-groepen. De sharia-rechtbank, die de islamitische wetgeving volgt, had geen juridische macht en zijn activiteiten waren volgens Makhmutov beperkt tot burgerlijke zaken, zoals het verzoenen van islamitische families. Makhmutov zei in een reactie op het bevel van de openbare aanklager dat zijn initiatief eerder een tribunaal dan een sharia-rechtbank was en zei verkeerd begrepen te zijn door journalisten.

"Onze resoluties hebben geen juridische kracht," merkten Makhmutov op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Het gaat eerder om oplossingen en advies dan om straffen." De sharia-wetgeving voorziet strenge straffen voor een aantal misdrijven, zoals de amputatie van handen voor diefstallen en steniging bij overspel. De oplossingen die het zogenaamde tribunaal aanbiedt, zijn volgens Makhmutov gebaseerd op de ethiek en principes van de koran. De openbare aanklager stelde echter dat de sharia-rechtbank de wet overtreedt en Makhmutov een vervolging wegens extremisme riskeerde indien hij zou weigeren om zijn activiteiten stop te zetten.

Onder meer Ravil Poncheyev, de onder-mufti van Sint-Petersburg, noemde de sharia-rechtbank ongrondwettelijk. "De rechtbank is opgericht door charlatans die geen enkele bevoegdheid hebben om dergelijke activiteiten te organiseren," aldus Poncheyev. "Bovendien hebben de genomen beslissingen geen enkele wettelijke macht, waardoor de rechtbank nutteloos is." Ook Alexei Kozyrev, de ombudsman van Sint-Petersburg, toonde zich bijzonder kritisch over het initiatief. Hij noemde de sharia-rechtbank ongepast en mogelijk schadelijk voor het klimaat van ethnische tolerantie in Sint-Petersburg. Makhmutov had eerder al steun gezocht bij onder meer de Tsjetjeense president Ramzan Kadyrov, die zegt de sharia-wetgeving boven de federale wetgeving te stellen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home