Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 19, 2010

Schotse whisky wordt bron van krachtige biobrandstof

Bijproducten van de whisky-productie kunnen een interessante bron vormen voor biobrandstoffen. Dat zeggen onderzoekers van de Edinburgh Napier University en drankenproducent Diageo. De voorbije twee jaar hebben wetenschappers van het Biofuel Research Centre van de Napier University bijproducten van de whiskyproductie in de Glenkinchie Distillery van Diageo experimenten uitgevoerd om biobutanol te ontwikkelen. Biobutanol is een biobrandstof die 30 procent meer kracht oplevert dan traditionele ethanol. De onderzoekers hebben een patent genomen op het biobutanol-proces op basis van whisky. Ze voegen er aan toe dat de sector door de technologie ook zijn ecologische voetafdruk gevoelig kan terugschroeven.

De whisky-biobutanol wordt vervaardigd uit twee bestanddelen van het productieproces. In de eerste plaats is er de zogenaamde pot-ale, de vloeistof uit de koperen distilleer-ketels. Daarnaast is er het draff, de restanten van de gebruikte granen. "Aangezien deze stoffen belangrijke bijproducten zijn van elke whisky-productie, heeft het biobutanol-proces een potentieel voor de hele sector," merkt een woordvoerder van de Napier University op tegenover het magazine Beverage Daily. Hij voegt er aan toe dat bij het proces niet alleen producten worden herbruikt die al eens zijn gebruikt om whisky te maken, maar door de aanbeding op de markt van de brandstoffen ook de afhankelijkheid van olie wordt verlaagd.

Nu de Napier University een patent heeft ingediend voor de biobutanol-innovatie, worden er voorbereidingen getroffen om een spinoff op te richten om de technologie te commercialiseren. "Verwacht wordt dat biobutanol zal gebruikt worden in benzinestations, aangezien het product gevoelig krachtiger is dan ethanol," aldus nog Beverage Daily. De gebruikte technologie gaat terug op een proces van honderd jaar geleden, ontwikkeld door de scheikundige Chaim Weizmann, die de butanol-fermentatie had bestudeerd als onderdeel van een proces om synthetisch rubber te produceren. Het proces werd later ook toegepast in de productie van explosieven.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home