Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 19, 2010

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Volvo gaat zijn focus richten op China. Dat heeft Stefan Jacoby, de nieuwe topman van Volvo, gezegd. Op de Chinese markt kan volgens hem immers de grootste groei worden gerealiseerd. Volvo zal volgens Jacoby dan ook in China een eigen fabriek bouwen. Volvo werd onlangs overgenomen door de Chinese groep Geely. Jacoby leidde eerder de Amerikaanse operaties van Volkswagen. De nieuwe topman wil de autobouwer ook meer positioneren als een luxemerk. Volvo hoort volgens Jacoby thuis in het topsegment van de luxewagens en hij zegt vastbesloten te zijn om die positie met het merk ook te veroveren. Hij wil daarbij geen doorslag vormen van andere bouwers van luxewagens, maar naar eigen zeggen een eigen Zweedse definitie vinden van wat Volvo zou moeten bieden. Luxemerken zoals BMW, Audi en Mercedes konden de voorbije maanden profiteren van het economisch herstel.


Minstens twaalf Nederlandse pensioenfonds verkeren in een dusdanige financiële situatie dat ze over moeten gaan tot het verlagen van de pensioenuitkeringen. Nog twee andere pensioenfondsen lopen het gevaar tot een gelijkaardige maatregelen te moeten overgaan. De ingrepen zouden begin volgend jaar moeten ingaan en zouden ruim 150.000 Nederlandse gepensioneerden treffen. Dat heeft De Nederlandsche Bank aangekondigd. De verlagingen zouden variëren tussen 1 procent en 14 procent. De naam van de betrokken fondsen werden niet bekend gemaakt. De pensioenfondsen kregen een zware klap bij de financiële crisis twee jaar geleden. Hun vermogen liep terug en de dekkingsgraad van veel fondsen zakte tot onder het wettelijke minimum van 105 procent. Uiteindelijk moesten meer dan de helft van de zeshonderd fondsen een herstelplan indienen. Bij achttien werd in een herstelplan korting van de pensioenen voorzien.


De Deense windmolenbouwer Vestas heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 119 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 43 miljoen euro. De omzet daalde van 1,21 miljard euro naar 1 miljard euro. Vestas spreekt van vertragingen in het orderboek. Vestas, de grootste windmolenbouwer ter wereld, schroeft ook zijn verwachtingen voor het hele jaar terug. De verwachte omzet voor het lopende jaar wordt met 1 miljard euro naar beneden bijgesteld tot 6 miljard euro, omwille van vertragingen bij orders in de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland. Ditlev Engel, chief executive van Vestas, geeft toe dat het bedrijf wellicht iets te optimistisch is geweest voor de tweede helft van dit jaar. Het vertragende effect van de crisis manifesteert zich
volgens hem eerder dit jaar dan vorig jaar. Ook de verwachtingen voor de winstmarge werden verlaagd.


Het Deense bedrijf AP Moeller-Maersk, de grootste containervervoerder ter wereld, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 13,4 miljard Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,8 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 3,67 miljard kronen. De omzet steeg met 20 procent tot 153,5 miljard kronen. Het bedrijf zegt geprofiteerd te hebben van de groei in het wereldwijde containervolume. Daarnaast waren er ook de hogere olieprijzen. Maersk trok ook zijn vooruitzichten voor de rest van het boekjaar op. De groep verwacht dat de jaarwinst zal uitkomen op meer dan 4 miljard dollar, terwijl het eerder uitging van een winst van 3,5 miljard dollar. Vorig jaar werd voor het eerst sinds de jaren zeventig een daling opgetekend, maar de voorbije maanden werd opnieuw een belangrijke volumegroei opgetekend. Ook de tarieven gaan weer de hoogte in.


De Verenigde Staten zullen toeristen in de toekomst om een vergoeding vragen om het land binnen te komen. Reizigers betalen 14 dollar toeristenbelasting per persoon alvorens men in de Verenigde Staten vakantie mag vieren. De toeslag zal worden geïnd via een creditcard-betaling tijdens het aanvragen van Electronic System for Travel Authorization (ESTA), een online programma om toestemming te verkrijgen om de Verenigde Staten te mogen betreden. Wanneer de betaling is geaccepteerd en de vereiste gegevens zijn verstrekt, ontvangt de kandidaat een akkoord op de aanvraag. Deze regeling geldt overigens alleen voor inwoners van landen die onder het Visa Waiver Progam (VWP) vallen, waartoe ook België behoort. Met de invoering van de toeslag genereren de Verenigde Staten opbrengsten die op hun beurt geïnvesteerd worden in een promotieprogramma voor het toerisme.


Nadat de Canadese meststoffenproducent Potash een vijandig overnamebod van ongeveer 40 miljard dollar van het Australische mijnbouwbedrijf BHP Billiton afwees, heeft de kandidaat-koper zich rechtstreeks tot de aandeelhouders van zijn prooi gericht. De top van Potash had gezegd dat het overnamebod de waarde van de meststoffenproducent substantieel onderwaardeert. Daarbij wordt opgemerkt dat het bod de leidende positie van Potash op de markt en zijn groeiperspectieven niet weerspiegelt. BHP Billiton heeft datzelfde bod daarop formeel herhaald tegenover de aandeelhouders van Potash. Jacques Nasser, voorzitter van BHP Billiton zegt er echter van overtuigd te zijn dat de aandeelhouders van Potash de zekerheid van een cashbod met een belangrijke premie zeer aantrekkelijk zullen vinden. Potash is wereldwijd de grootste producent van de meststof potas en tevens een belangrijke producent van andere meststoffen als fosfaat en stikstof.


De Iraanse journalist en politieke dissident Isa Saharkhiz daagt Nokia Siemens voor de rechter in de Verenigde Staten, omdat het telecombedrijf de Iraanse regering zou hebben voorzien van technologie om burgers te bespioneren. Saharkhiz stelt dat de schendingen van de mensenrechten door de Iraanse overheid in belangrijke mate kunnen plaatsvinden, doordat de inlichtingendienst beschikt over afluistercentra die zijn ingericht met apparatuur van Nokia Siemens. Saharkhiz werd vorig jaar zelf gearresteerd, nadat de overheid zijn gesprekken over de mobiele telefoon had afgeluisterd. Na zijn aanhouding is de journalist stelselmatig mishandeld. Nokia Siemens Networks is een samenwerkingsverband van het Finse mobiele telefoniebedrijf Nokia en het Duitse conglomeraat Siemens. De twee moederbedrijven zijn eveneens voor de rechter gedaagd. Saharkhiz roept de bedrijven op te stoppen met het 'wederrechtelijk ondersteunen van de afluisterpraktijken.


De Amerikaanse autoconstructeur General Motors heeft 243.403 terreinwagens teruggeroepen, hoofdzakelijk in de Verenigde Staten, omwille van een probleem met de veiligheidsgordels. Het gaat om de Chevrolet Traverse, Buick Enclave, GMC Acadia en Saturn Outlook die sinds vorig jaar op de markt werden gebracht. Volgens General Motors kan het uitzonderlijk gebeuren dat de gordels op de achterbank niet correct sluiten, maar waarbij de inzittende wel de indruk heeft dat de gordel goed bevestigd is. Volgens de autobouwer zijn er geen ongevallen gerapporteerd waarbij de gordel niet correct gesloten was. Het probleem kwam aan het licht toen eigenaars hun garantie inriepen om het euvel te verhelpen. Een beperkt aantal exemplaren wordt teruggeroepen in Canada, Mexico, China en Saoedi-Arabië en in enkele kleinere landen.


De Italiaanse oliegroep Eni heeft 55 procent verworven van het ontginningsgebied Ndunda in het westen van Congo. Daarmee realiseert de Italiaanse groep naar eigen zeggen zijn eerste activiteiten in Congo. Eni bereikte voor de overname een akkoord met de Britse groep Surestream Petroleum, dat de meerderheid in het Ndunda-project afstaat. Surestream Petroleum houdt na de verkoop nog een belang van 30 procent in het project. Het olieblok van Ndunda ligt in de provincie Beneden-Congo. Tot nu toe is dat gebied de enige provincie in Congo die al daadwerkelijk olie produceert. De grootste productie komt op dit ogenblik van de Franse maatschappij Perenco Rep. Surestream heeft in Congo drie concessies. De twee andere blokken liggen in Yema en Matamba-Makanzi. Voor die blokken werkt Surestream samen met het Zwitserse Glencore. In die blokken zouden de eerste exploratieboringen in september plaatsvinden.


De Amerikaanse retailer Wal-Mart Stores heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig werd een winst geboekt van 3,5 piljard dollar. De netto-omzet steeg met 2,8 procent tot 103,73 miljard dollar. De vergelijkbare omzet daalde in de Verenigde Staten met 1,4 procent. De vergelijkbare omzet van dochter Sam's Club steeg er met 1 procent, maar bij het merk Wal-Mart Stores werd een terugval met 1,8 procent opgetekend. Volgens Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, heeft het langzame herstel van de economie nog altijd invloed op het koopgedrag van de consument. De verwachting van Wal-Mart is dat klanten de komende periode ook behoedzaam zijn met hun uitgaven. De internationale omzet steeg met 11 procent tot 26 miljard dollar, dankzij sterke prestaties in Mexico, Brazilië en China.


De Europese Unie zal geen enkele hinder ondervinden van de beslissing van Moskou om de Russische graanexport volledig stop te zetten. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie aangegeven. Opgemerkt wordt dat de Europese Commissie jaarlijks minder dan één miljoen ton Russisch graan invoert, terwijl de interne Europese graanproductie tussen 280 miljoen ton en 300 miljoen ton schommelt. De vergelijking van beide cijfers toont volgens de woordvoerder duidelijk aan dat de impact minimaal, dan niet quasi onbestaande zal zijn. Hij merkte bovendien op dat de Europese Unie over grote graanvoorraden beschikt. Begin augustus schroefde de Russische regering de prognoses voor de graanoogst al met een derde terug tot maximaal 65 miljoen ton. Om de binnenlandse gevolgen daarvan te verzachten, legde premier Vladimir Poetin de Russische graanexport tot het einde van het jaar volledig stil.


Ook Oekraïne, één van de grootste uitvoerders van graan ter wereld, wil als gevolg van de aanhoudende hitte en droogte de export van graan aan banden leggen. Dat heeft Mykola Pryssiajnioek, minister van landbouwpolitiek van Oekraïne, bekend gemaakt. Door het beperken van de uitvoer verzekert Oekraïne volgens haar de binnenlandse voedselzekerheid. De uitvoer zou door de regering worden beperkt tot 1 miljoen ton gerst en 1,5 miljoen ton tarwe. De beperkingen gelden vanaf begin september tot eind december. In de havens ligt nog 1 miljoen ton voorraad klaar om verscheept te worden. Daarvoor geldt de beperking niet. Het afgelopen jaar exporteerde Oekraïne ongeveer 21 miljoen ton graan. Sinds midden deze maand nam buurland Rusland al een gelijkaardige maatregel. Daar werd de graanexport volledig aan banden gelegd, nadat het land kampt met zowat de zwaarste hitte en droog ooit. Door de beperkingen is ook de graanprijs op de internationale markten sterk gestegen.


Ierland en Spanje, twee eurolanden met een grote schuldenberg, hebben met succes geld opgehaald op de markten. Volgens handelaars was de veiling van kortlopende Spaanse obligaties zeer succesvol, maar voor Ierland zijn de reacties gematigder omwille van de hogere rentevoet die het land moet betalen in vergelijking met een vorige obligatieveiling. Ierland haalde alles samen ongeveer 1,5 miljard euro op via obligaties over vier en tien jaar. De rente steeg van 3,11 procent tot 3,627 procent voor de vierjarige leningen en van 5,537 procent tot 5,386 procent voor de tienjarige kredieten. De vraag steeg bij beide veilingen, vooral die naar de vierjarige kredieten. Spanje haalde ongeveer 5,5 miljard euro op, grotendeels via waardepapier met een looptijd van één jaar. De rente die Spanje moest toekennen daalde van 2,221 procent tot 1,83 procent. Bij obligaties met looptijd over zeventien maanden daalde de rente van 2,331 procent tot 2,08 procent.


Autobouwer Opel wil met een schadevergoeding in de orde van grootte van zes cijfers het ontslag voor de werknemers met veel anciënniteit in de fabriek van Bochum vergulden. Een vijftigjarige met 24 dienstjaren en 3.000 euro salaris kan op een afscheidspremie rekenen van ongeveer 100.000 euro. De hoogte van de Duitse uitkering wordt berekend volgens een formule gebaseerd op leeftijd, aantal anciënniteitsjaren en maandloon. De schadeloosstelling is wel begrensd op 250.000 euro. Er wordt maximaal 24 jaar anciënniteit in rekening gebracht. Het voorstel kreeg echter heel wat kritiek van Rainer Einenkel, de voorzitter van de ondernemingsraad bij Opel Bochum. Einenkel zegt duidelijk meer verwacht te hebben. De voorbije jaren werden bij Opel hogere ontslagvergoedingen uitgekeerd. Dit keer werd de gehanteerde formule niet in de ondernemingsraad onderhandeld. Tegen eind volgend jaar wil Opel in Bochum 1.800 banen schrappen. Er werken 5.000 mensen.


De Nederlandse verzekeraar Aegon betaalt binnen een jaar twee miljard euro terug aan de overheid. Het concern heeft dan de volledige staatssteun afgelost die anderhalf jaar geleden werd verkregen. Aegon deed toen beroep op 3 miljard euro staatssteun. Het bedrijf had het geld nodig om de kredietcrisis door te komen. Na een periode van verlies gaat het inmiddels echter opnieuw beter met het bedrijf en wordt er weer winst gemaakt. Vorig jaar werd een eerste schijf van één miljard euro afgelost. Aegon wilde het restbedrag pas aflossen als de Europese Commissie akkoord was met de staatssteun. De Europese Unie legt wel beperkingen aan Aegon op zolang er moet worden afgelost. Zo mogen er behalve in Spanje geen overnames gedaan worden. In Nederland mag Aegon zich niet als prijsvechter opstellen. Nog voor het einde van de maand augustus maakt Aegon een half miljard euro aan de Nederlandse staat over. De hele schuld is uiterlijk in juni volgend jaar afgelost.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home